GWL-feest 1 juli

Het wordt een hele dag vol activiteiten. De organisatie ligt in handen van ROC-leerlingen die de opleiding Evenementen volgen. Zij organiseren overdag een scala aan kinderactiviteiten en diverse sportieve onderdelen.
In de avond volgt het wijkdiner met optredens en dans.
Het definitieve programma volgt. Hou de nieuwsbrief, de prikborden en je brievenbus in de gaten.

Naast de kinder- en sportieve activiteiten zijn er ook een aantal GWL-specifieke activiteiten komen, zoals een rondleiding door de wijk met informatie over de waterleidinggeschiedenis en het ontstaan van de ecowijk, en een bezoek aan het dak van Blok 2C en informatie over de 138 zonnepanelen op dat dak (en een spectaculair uitzicht).

Het diner kost (incl. een drankje) 7,50 voor volwassenen vanaf 16 jaar (vroegboek 5 euro) en 3 euro voor kinderen vanaf 5 jaar (vroegboek 2 euro). Kleintjes gratis.
Aanmelden en betalen met iDeal doe je hier

Ideeën, Zelf optreden? Of een eigen etenskraam?
Laat het weten: feest@gwl-terrein.nl

Publicatiedatum: 1 juli 2017

Groot Westerpark: deel 2

Rond ons Westerpark wordt gebouwd. Uiteindelijk komen er zo’n 40.000 woningen in de Houthavens, op het ING terrein en de centrale markt. Dat zal gevolgen hebben voor het park. Meer fietsers, hardlopers, wandelaars, barbecues en conditietrainingen? Samen met de groei van het aantal evenementen; is daar nog wel ruimte voor? Is er nu al balans met de commerciële activiteiten? Zijn al die nieuwe bewoners op het Westerpark aangewezen of komt er ook ruimte in hun nieuwe wijken?

Dit zijn punten van overleg voor gemeente en ‘stakeholders’ (Vrienden Westerpark, buurtbewoners, paardrijschool, Sint Barbara, de Buurtboerderij, de kinderboerderij, het Woeste Westen, Kinderopvang, schooltuinen, NEMO, en natuurlijk de Volkstuinen).

Om allen op één lijn te krijgen organiseerde Het Forum Westerpark / Vrienden van het Westerpark op 31 mei in het Ketelhuis hiervoor een informatieve bijeenkomst.

De tijd dringt: op 18 juni, tussen 11-15 uur presenteert de gemeente haar plannen op de Open Tuinendag in de Volkstuinen Overbrakerspad 2 (ingang naast de Kinderboerderij). Weerwerk op die plannen is meer dan nodig. Een ‘praatplan’ dit voorjaar, met meerdere verplaatsingen van gebruiksfuncties deed veel stof opwaaien. Tal van speculaties waren het gevolg. Met de betrokken organisaties was niet gesproken. Nog sterker de ontwerpers kenden ze niet eens.

Kom naar de presentatie van de plannen op de DAG VAN HET WESTERPARK en/of kijk hier voor meer informatie van de Gemeente Amsterdam.

Publicatiedatum: 18 juni 2017

technische vragen? raadpleeg onze wiki

Op onze gwl-website is er een plek met allerlei technische weetjes Technische Wiki genoemd. Je vindt er info van toiletpot tot hang- en sluitwerk en van verstoppingen tot meerjaren-onderhoudsplan.
Deze Technische GWL Wiki is bedoeld om tussen de verschillende woonblokken, kennis en ervaring uit te wisselen en elkaar te helpen. Het wiel hoeft hierdoor niet iedere keer opnieuw uitgevonden te worden. De bestaande kennis is hier te raadplegen.

Publicatiedatum: 10 juni 2017

onze bijen, zwermen ze al?

Vorige maand een extra spoed GWL Nieuwsbrief! Warm weer! Bijen-zwermseizoen! Zie je een zwerm hangen aan tak of dakgoot: houd afstand, niet blazen of slaan en bel Carol (06-29436080). Carol is onze GWL-imker met een kast op het dak van blok 1. Zij lost het op. Niet vergeten – lazen we ook – er een theedoek bij te hangen, dan is de zwerm ‘bezet’. Dit om oorlog in imkerland te voorkomen.

Daarom maar eens Carol gebeld: “Is er al; gezwermd? En, zo ja, hoe is het verder  verlopen?” Nog niet dus, er heerst rust in de kast. En de lege ernaast, is nog steeds leeg.

Een mooie aanleiding om eens verder over bijen door te praten en met Carol over het terrein te lopen. “Hoe bijen-vriendelijk zijn we als ECO-wijk eigenlijk?” Bijen zijn van groot belang voor de bestuiving van al onze fruitbomen bij voorbeeld en breder gezien: bijen vervullen een rol in het ECO systeem.

Dat schept verplichtingen! Wat Carol betreft mogen er wel iets meer bloeiende planten en bomen op het terrein, het hele jaar door. Ze is gecharmeerd van het ‘rommelige’ veld op het pleintje bij de Waterval, dat mag wel op meer plekken. En zonnebloemen kunnen niet gemist worden.
Bijen worden al vroeg in het jaar actief. Daarvoor helpen sneeuwklokjes en krokussen (wel biologisch); mooie klus voor het najaar. Plek genoeg.

Publicatiedatum: 10 juni 2017

onderzeeboten in de waterleliegracht?

Na het maaien van de gracht zijn vandaag de fontein en beluchters teruggeplaatst.
Nieuw zijn de ‘periscopen’ bovenop de beluchters.
Die zijn er door de leverancier op geknusteld. Doel: de beluchters stiller maken.
En dat is wonderwel gelukt, van de oever van de gracht zijn ze nu vrijwel onhoorbaar.

Het water is nu door de maaiboot extreem troebel, dat moet langzaam bezinken.
Binnenkort worden er weer (3e poging) waterlelies uitgezet.

Publicatiedatum: 10 juni 2017

waar is onze eendenfamilie?


De afgelopen winter waren er weer veel eenden in onze gracht en ze konden de ruimte prima samen delen met de meerkoeten.
De laatste jaren keek ik steeds weer uit naar jonge eendjes, want tegen ons gebouw (Blok 5) werd elk voorjaar een nest gebouwd en een heleboel eieren gelegd. Vaak waren er wel 8 jonge eendjes waar veel grote en kleine mensen van genoten.
Ook de reigers waren er dol op en het was al knap als moedereend na een aantal weken nog een gezin had met 4 jongen, doorgaans hield ze er slechts 2 over.
Een paar weken geleden ging ik eens voorzichtig kijken of er alweer een eend zat te broeden en tot mijn schrik zag ik dat er wel een nest geweest was, maar… je raadt het al: het was leeggehaald.
De eenden zie ik ook niet meer.

Wie was de boosdoener??? een rat?, een reiger?, een ………..ik weet het niet.
Mijn motto is: leven en laten leven. Helaas is er nu geen eend meer te bekennen in onze gracht.

Een droevige bewoner van Blok 5

Publicatiedatum: 10 juni 2017

Op 1 juli is het zo ver: feest voor jong en oud op het GWL-terrein

Zaterdag 1 juli barst een dag los vol activiteiten. Vanaf 14.00 zijn er
allerlei kinderactiviteiten, er zijn sportieve activiteiten en ook de
inwendige mens wordt niet vergeten. Het GWL voetbaltoernooi heeft zijn
finale en in de avond is er weer het jaarlijkse wijkdiner met muziek en
dans.
De activiteiten worden verspreid door de hele wijk, het diner is dit jaar op
het plein bij het buurtbeheerdershuisje.

De afgelopen jaren was de traditie dat bewoners voor bewoners kookten en dat
er muziek en dans was.
Ter ere van het 20 jarig bestaan van de wijk wordt het dit jaar
grootschaliger aangepakt. Het wordt een hele dag vol activiteiten. En meer
vóór dan dóór de wijk, de organisatie ligt in handen van ROC-leerlingen die
de opleiding Evenementen volgen. Zij organiseren overdag een scala aan
kinderactiviteiten en diverse sportieve onderdelen.
In de avond volgt het wijkdiner met optredens en dans.
Het definitieve programma volgt. Hou de nieuwsbrief, de prikborden en je
brievenbus in de gaten.

Er is een vroegboekkorting tot 25 juni: volwassenen vanaf 16 jaar betalen
dan 5 euro voor het diner, kinderen tussen 5 en 16 jaar maar 2 euro.

De kleintjes zijn gratis.

Aanmelden en betalen met iDeal doe je hier: https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/gwl-terrein/

Publicatiedatum: 4 juni 2017

info-avond over ‘Groot-Westerpark’ op 31 mei

Sleutelwoorden zijn Groot-Westerpark en Havenstad. Twee termen die weinig mensen bekend in de oren zullen klinken. Toch gaan ze ons direct aan. Haven-stad is de benaming voor de 40.000 woningen die Amsterdam de komende 20 jaar aan deze kant van de stad grotendeels binnen de ring wil gaan bouwen. Naast de Centrale Markt, het ING terrein en de Houthavens wordt het hele westelijk havengebied woonwijk. Met nog een stukje Noord erbij. Minimaal 20.000 huishoudens komen erbij direct rond het Westerpark.
En die mensen willen ook wandelen, joggen en de hond uitlaten.
In dat kader zijn er afgelopen jaren sessies geweest tussen het ontwerpteam van de gemeente  en de ‘stakeholders’,  oftewel de huidige gebruikers van het park zoals de tuinparken, de buurtboerderij, de kinderboerderij, het Woeste Westen, etc.
Doel is te komen tot een park dat die grotere toevloed van omwonenden aankan.
Uitgangspunt daarbij is ‘glas-in-lood’.  Wat bedoelen ze daar nou weer mee?

lees verder over de infoavondGrootWesterpark in deze pdf

Op 31 mei is een avond voor stakeholders en omwonenden,
georganiseerd door stichting Vrienden van het Westerpark.
Locatie: Het Ketelhuis.
Aanvang: 19.30

De presentatie van de gemeente is op de Dag van het Westerpark op 18 juni.
Het programma is nu nog niet rond.

Publicatiedatum: 31 mei 2017

we gaan weer voetballen!

Het GWL-toernooi 2017 staat voor de deur! Wie mogen, na de finale op 1 juli, zich één heel jaar lang GWL-kampioen noemen? Het toernooi begint op vrijdag 9 juni, de rest van de maand zal er op vrijdagen en zondagen op het veldje aan de Waterkeringweg 4 tegen 4 worden gespeeld.

De jeugdteams (poule A, B, C) en de veteranen (E) spelen altijd op de zondagmiddag. De senioren (D) spelen hun wedstrijden op vrijdagavond. De finale zal op zaterdag 1 juli worden gehouden aansluiten is het GWL-buurtfeest. Deze zal door het 20-jarig bestaan van het GWL-terrein extra groot en feestelijk zijn!

Schrijf je in voor 4 juni door het bijgevoegde inschrijfformulier op te sturen naar gwlvoetbaltoernooi@gmail.com. De inschrijfkosten voor de jeugdteams bedragen 5 euro per team, 10 euro per team voor volwassenen. Het Inschrijfformulier GWL-voetbaltoernooi 2017 kan ook worden ingeleverd bij Bart Ouwerkerk (Haarlemmerweg 301) of bij Arie Ouwerkerk (Waterrijkweg 360). De inschrijfkosten kunnen worden overgemaakt naar NL40INGB0008586904 t.n.v B.Ouwerkerk.

We gaan er weer een prachttoernooi van maken.
Groet, Bart Ouwerkerk
Organisator GWL-voetbaltoernooi

Publicatiedatum: 20 mei 2017

Le quartier ecologique

Brusselse toerisme studenten worden rondgeleid op ons terrein door Mischa Smit Kleine. Bij het bezoek aan Amsterdam staan duurzaamheid en alternativiteit op hun programma. Voor de duurzaamheid zijn zij op ons terrein en voor de alternativiteit gaan zij naar de Ceuvel in Amsterdam-Noord.

Mischa vertelt in het beheerdershuisje over de ontstaansgeschiedenis van ons terrein, de Staatsliedenbuurt, waar het allemaal begon en de inbreng van die bewoners destijds voor en bij de bouw. Het duurzaam bouwen, de visie erachter en het leven in onze wijk, hier en nu, alles komt voorbij. Belangrijke aspecten worden benoemd, zoals sociale cohesie, nutstuinen, groen- en fruitbomen onderhoud, de bestuurlijke kant, de Koepelvereniging etc.

Daarna de rondleiding over het terrein zelf: een en al verwondering, wat is het mooi en groen. En die kleine paadjes, waarvan je denkt ‘daar mag ik niet in, want dat is privéterrein’, die toegang geven tot de prachtigste plekken. Doe ze eens!

Publicatiedatum: 20 mei 2017