Menu

wat vind jij van de nieuwsbrief en website? vul de enquête in!

De GWL-nieuwsbrief en -website zijn heel hard aan verbetering toe. Om goed te kunnen starten met dit traject willen we graag de mening van de gebruikers en abonnees horen.
Spreek je vooral uit, de antwoorden zijn anoniem.
Het invullen van de enquête kan je hier doen. Het kost 2 à 3 minuten.

Bedankt voor je hulp! en tot de volgende nieuwsbrief, die verschijnt zondag 5 december weer in je mailbox.

Publicatiedatum: 30 november 2021

openingstijden buurtbeheerhuisje

De buurtbeheerder Hassan Ziani is aanwezig op
maandag  9.00u. – 15.00u.
donderdag  9.00u. – 15.00u.
vrijdag  9.00u. – 13.00u.

Mobiel: 06 458 01 711  / email

aanvullende aanwezigheid
Omdat het bestuur het belangrijk vindt dat de buurtbewoners ook op dinsdag en woensdag in het buurtbeheer-huisje terecht kunnen zijn Juul of Arie, beiden lid van het Gwl-koepelbestuur, op die dagen 3 uur aanwezig:
dinsdag  11.00u. – 14.00u.
woensdag  11.00u. – 14.00u.

Publicatiedatum: 7 november 2021

sinte sinte MAARTEN kleurplaat

Gaan de lampionnetjes weer aan op 11 november, wordt er weer aangebeld en gezongen? Zal de snoep- en verhalenfee er weer zijn in restaurant Amsterdam? Hoe dan ook, in de sfeer komen is altijd leuk, en wij helpen graag een gezellig handje!

Download hier de kleurplaat, zodat je ‘m kunt printen, of haal een print op bij de buurtbeheerder (zolang de voorraad strekt).
Getekend, gekleurd, gekrast, geplakt, geschreven… breng deze dan naar het buurtbeheerder-huisje of doe ‘m daar in de brievenbus. Een foto maken en opsturen naar de redactie is ook prima. Hij komt zeker in de volgende nieuwsbrief.
En… de redactie verloot een bijzonder kleurboek onder de inzenders.

Publicatiedatum: 7 november 2021

daar komen de bladblazers

De bladeren waaien over het terrein en binnenkort komt de bladblazer in actie.
Blad (weg)blazen of gebruiken?
De vraag stellen is ‘m beantwoorden, en koren op de molen van de Gwl-groengroep:

Bladblazers zijn vervuilend, maken veel lawaai en zijn dodelijk voor allerlei nuttige insecten.
Pak zelf de bezem of bladhark – Afgevallen blad is de natuurlijke voedsel- en beschermingslaag voor de grond, die ontstaat doordat schimmels het blad langzaam afbreken. Voedingsstoffen en vocht blijven beter in de grond. Het bodemleven wordt gevoed en geeft gezondere planten.
Je kunt het afgevallen blad dus gewoon in de perkjes vegen tussen de plantjes of onder de heggen, of op je eigen tuin tussen de planten verspreiden. Niet op de planten, maar op de kale grond, anders gaan de planten rotten.
Maak zelf bladaarde – Blad is zeer geschikt om bladaarde van te maken, dat scheelt een tochtje naar het tuincentrum en geld. Bladaarde kun je gebruiken als potgrond voor je kamerplanten, voor je balkonbakken, om je zaaigoed in te zaaien en als mulch voor je tuin.
De wind waait het blad tegen heggen en in hoeken, dus is zo opgeveegd.
Hark of veeg vochtig blad bij elkaar, doe in liefst zwarte vuilniszakken, prik daar gaatjes in zodat er lucht kan circuleren.
Zet de zak op een beschutte plek (balkon of tuin). Hoe kleiner het blad, hoe zonniger de plek, hoe sneller de vertering tot bladaarde.
Meer weten over het maken van eigen potgrond? Klik hier

Maak je tuin niet winterklaar
Kleine beestjes nestelen in afgestorven stengels of tussen afgevallen bladeren en vinden er voedsel. Vogels eten zaden van uitgebloeide bloemen, lieveheersbeestjes en bijen nestelen in holle stengels. Tussen de bladeren wroeten vogels naar wormen.
Egels zijn blij met rommelhoekjes van takken en een hoop bladeren, liefst op rustige plekjes. Daar doen zij hun winterslaap en met een beetje geluk krijgen ze jongen. Zorg wel voor water in je tuin, en geef geen melk. Egels zijn gek op slakken, dus goed voor het evenwicht in de tuin,
Wormen maken compost van je bladeren, zorgen zo voor een gezond bodemleven, sterkere planten, en grond die beter vocht vasthoudt.
Maak je tuin niet winterklaar, dan kunnen grote en kleine beestjes een schuilplek zoeken, zich voortplanten en in het voorjaar weer voor de tuin zorgen.

Publicatiedatum: 7 november 2021

ALV over toekomst van het Gwl-terrein

Wat gaan wij volgend jaar met het GWL-terrein doen, zou bijvoorbeeld het Buurtbeheerhuisje beter gebruikt kunnen worden? En hoe staan wij er financieel voor? Op 9 november komen deze vragen aan de orde tijdens de halfjaarlijkse vergadering van de Koepel-vereniging van het GWL-terrein.
Alle bewoners zijn lid van de Koepel, via de VVE’s of de woningbouwcorporaties. Op die manier moeten de milieu-ambities en de sociale samenhangen binnen de wijk overeind blijven.
Iedereen is de 9e welkom om mee te praten over de toekomst van het GWL-terrein.

Voor meer info over de koepel: kijk hier
concept notulen ALV april 2021
agenda ALV 9 november 2021

ALV woensdag 9 november, 20.00 uur
Waterspiegelplein 58 – Blok 5
In de vergaderruimte van de woongroep voor ouderen.

Publicatiedatum: 7 november 2021

regenwater voor doorspoelen toilet? Buur Ber gaat op onderzoek

Tijdens de rondleiding over het GWL terrein op de burendag afgelopen september, opperde iemand: ‘zou in onze Ecowijk het regenwater ook kunnen worden opgevangen?’ Ja zeker! Bij het ontwerp van de wijk is dit inderdaad meegenomen.
Maar hoe is de situatie nu, anno 2021? Om meer te weten te komen ben ik op onderzoek gegaan.
Bij de bouw van onze wijk waren alle ‘lage’ blokken aangesloten op het grijswater-systeem (GWS). Bij blok 11 en 13 is in 2011 het GWS al ontmanteld. Op dit moment hebben blok 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16 en 17 nog een GWS. In ieder van deze gebouwen staan de installaties in een box in de kelder. Hiermee wordt het regenwater opvangen en, met behulp van hydrofoor-pompen, naar de toiletten in de woningen gepompt. Dat wilde ik wel eens zien.
Voor een bezichtiging werd ik meegenomen naar blok 12. Loopt u mee? Droge voeten gegarandeerd! lees hier verder.

Publicatiedatum: 7 november 2021

houtsnippers daar > bulldozeren maar

Vrijdags werd bij verrassing een super hoeveelheid houtsnippers en een bulldozer geleverd. Een paar uur later is het uitgereden en keurig verdeeld onder de toestellen in de grote speeltuin. Fris en fruitig! speeltuin klaar > spelen maar

Publicatiedatum: 7 november 2021

laatste schoffelzaterdag

Tijdens het laatste ‘schoffeluurtje’ van dit jaar werd er vooral geveegd en geschraapt. Het was droog en veel vrijwilligers meldden zich om het terrein winterklaar te maken.
De bomen stonden nog half in het blad maar de andere helft werd opgeveegd en uitgestrooid in de perken op de aarde en onder de planten. (zie ook het artikel in deze nieuwsbrief ‘daar komen de bladblazers’)
Vocht en relatief hoge temperaturen zorgden dit jaar ook voor ongewenst groeisel tussen tegels en straatstenen, dat werd zoveel mogelijk weg geschraapt. Een hels karwei, maar het knapt wel op.
Er was koffie met appelcake en tevredenheid alom. De winterstop is nu ingegaan.
Het eerstvolgende ‘schoffeluurtje’ staat al gepland voor einde winter/begin voorjaar: zaterdag 5 maart 
en daarna weer iedere eerste zaterdag van de maand.

Publicatiedatum: 7 november 2021

gewoon voor de leuk voor buurt en nieuwsbrief


Gewoon voor de leuk, volle maan en heldere lucht voor buurt en nieuwsbrief.
Gezien, gefotografeerd, beschreven en opgestuurd door Ilario en Gijsbert, vanaf de Waterpoortweg 20 oktober 2021. YES!
Publicatiedatum: 7 november 2021