Menu

na winterrust, nu voorjaarsactiviteiten in de moestuintjes

Jouw tuin / mijn tuin: Eind 2018 zijn de vrij-gekomen moestuintjes gekoppeld aan de geïnteresseerden op de wachtlijst. Voor alle wachtenden: hoera, een tuin!
In februari was er een leden-bijeenkomst met een grote opkomst en een geanimeerde uitwisseling van het bestuur over de activiteiten, financiën en plannen enerzijds en uitwisseling en ervaringen van de tuinders anderzijds.
Half maart werd de film Queen of the Sun vertoond over het leven van de honing-bij (online ook te bekijken). Dit was een aanbod van de imkers van de Gashouder-bijen om het bijen-seizoen in te luiden.
Half april was er een info-avond over alle (stadse) mogelijkheden van composteren. Deze werd verzorgd door Esther van der Meer (ook bekend van De Vrienden Van Het Westerpark), op Nut en Genoegen. Zij is inmiddels 
compost-meester. Op de website compostgilde.nl vind je alle vormen van composteren en fermenteren in tekst en op film, een geweldige informatiebron. Heb je alsnog specifieke compost-vragen, die niet Google-baar zijn, dan kun je een mail sturen naar staatsworm@gmail.com.
Plantjes-markt elke zaterdag:  Bijen-vriendelijke en vlinder-vriendlijke planten van eigen Nut en Genoegen-kweek kun je elke zaterdag van 10:30-12:30 uur terecht bij Nut en Genoegen, Sloterdijkerweg 22. Meer info: detuinenvanwesterpark.nl

ophalen nutstuin-bestellingen: 15 mei, tussen 17-18.30 uur
en aansluitend
feestelijke opening insekten-hotel: 15 mei, nutstuinen F, tussen Buurtbeheerdershuisje en Cafe Restaurant Amsterdam

Heb je belangstelling voor een moestuintje op het Gwl-terrein, stuur dan een mail: nutstuinen@gwl-terrein.nl

Publicatiedatum: 5 mei 2019

‘kind op gwl’… Nikolas

Nikolas is 11 jaar en woont met z’n vader, moeder en zevenjarige zusje Danae op het GWL-terrein.
Hoe vind je het om hier te wonen?
Ik heb hier altijd gewoond en vind het heel leuk! De omgeving, veel natuur, je kunt lekker buiten spelen, er zijn bomen en groen. Vroeger ging ik veel naar de piraten-speeltuin (tussen blok 2c en blok 4) en naar het paard. Nu ga ik meer naar het Van Beuningenplein om te voetballen, voor verstoppertje of blikkie-trap, of naar het plein bij de Palmkade, vlak bij de Westerpark School, dat is mijn school.
We hebben ook een moes-tuintje beneden, daar help ik m’n vader ook wel eens mee als ik niets te doen heb. We gaan ook naar het Westerpark om te zwemmen of voetballen bij de Korfbalcub (dat mag als het veld vrij is). We gaan ook wel eens op het plein voor Cram, boom-klimmen of stunt-steppen.
Ben je een voetballer? Vind je het leuk om in de zomer mee te doen met het voetbaltoernooi?
Ik ben eigenlijk een hockeyer, maar als ik genoeg vriendjes kan vinden die mee willen doen dan vind ik het wel leuk. Mijn vader doet ook mee, Blok12. Ik ga altijd wel kijken.
Heb je hobby’s?
Gamen, hockeyen dus en lezen.
Mijn favoriete boeken zijn: Op weg naar de Olympus, Operatie Pisang en De Gruwelijke Generaal. Oh ja, en de Donald Duck vind ik ook leuk.
Heb je vrienden hier op het Gwl-terrein?
Ik zit op de Westerparkschool en een aantal van mijn schoolvrienden wonen hier ook, zoals Raf en Tarik. (interview met Raf)
Volgend jaar middelbare school?
Dit is m’n laatste jaar, ik sta ingeschreven voor: 1.Ignatius, 2.Hyperion en 3.Sint Nicolaas. Ik hoop dat het de eerste wordt.
Het is nog ver weg, maar weet je al wat je later wilt worden?
Zakenman! In nieuwe bedrijven investeren of iets nieuws ontwikkelen dat nog niet bestaat. Zaken doen en uitdenken vind ik allebei leuk.
Heb je een voorbeeld?
Ja, Bill Gates en Jef Bezos zijn mijn voorbeelden.

Wil jij ook vertellen hoe het is om hier te wonen, wat je hobby’s zijn en… laat het ons weten redactie@gwl-terrein.nl

Publicatiedatum: 5 mei 2019

de fruitbomen zijn weer gesnoeid

Op zaterdag 13 april was de jaarlijkse snoeironde van de hoogstamfruitbomen. Dit keer snoeiden onze vrijwilligers zo’n 25 appels en peren ten noorden van het buurtbeheerdershuisje. De meeste zijn al meer dan 20 jaar oud, dus er moest veelal flink geklommen worden om bij de takken te komen. De gesnoeide takken waren soms wel armdik, zoals te zien is op de foto rechts. Daarop zie je ook Gerrit lopen, de zeer ervaren snoeier van de POMologische vereniging Noord-Holland, die ons al sinds 1998 begeleid en ons uitleg geeft en helpt. Goed onderhoud zorgt voor mooie bomen, die prachtig bloeien en veel fruit geven in het najaar.

Wil jij als vrijwilliger helpen bij het onderhoud? Stuur dan een e-mail naar fruitbomen@gwl-terrein.nl, t.a.v. Michel Floris, voorzitter GWL Hoogstamfruitbomengroep

Publicatiedatum: 5 mei 2019

rondje met t hondje? twee rondjes!

In de ochtend door het Westerpark, ons buitenterrein. Windstil, aangenaam, donkere luchten en zo af en toe een vlek zon. Groen en andere kleuren komen goed uit tegen de donkere achtergrond. Mooi fotografeer-weer. ’t Hondje wacht rustig, gaat zelfs zitten en lijkt vreselijk goed opgevoed.
Vanmiddag rondje binnenterrein: dezelfde donkere luchten, nu geen zon, wel wind. Nog steeds goed fotografeer-weer, mede dankzij de regen die alles fris en schoon heeft gewassen en groeizaam is. Dat er straks uit eigen tuin gegeten worden, is zichtbaar.

Publicatiedatum: 5 mei 2019

lebo en schouw afgelast

Het bestuur laat weten dat de geplande schouw en het leefbaarheidsoverleg van 25 april niet doorgaan.

De reden is dat het bestuur het erg druk heeft en dit niet op tijd georganiseerd kreeg. Bovendien zijn er veel mensen op vakantie in deze periode.

Wel zal er een schouw worden gelopen door bestuursleden met verantwoordelijken van de gemeente op 29 april.

Wanneer u punten heeft die u onder de aandacht wil brengen, kunt u die uiterlijk 28 april mailen. Geef dan goed aan waarover het gaat, en welke lokatie het precies betreft:
redactie@gwl-terrein.nl

Nieuwe datum voor het Leefbaarheidsoverleg (Lebo):
16 mei: 19.30 – ca. 20.30 uur
Groepsruimte blok 5
Waterspiegelplein 58

Publicatiedatum: 22 april 2019

groengroep- en klussendag

Zaterdagochtend 16 maart, 10 uur, regen, wind en kou. De vrijwilligers van het nieuwe groenplan trotseerden deze weersomstandigheden om samen met hovenier Herman, de border naast blok 12 en het veld achter blok 7 te bewerken en in te planten.
Maddy Wattel, die samen met Louis van Tilborgh dit groenplan ontwikkeld heeft en begeleidt: ‘…De groen-vrijwilligers gaan ongeveer eens per maand deze twee stukken schoffelen. Er ligt een onderhoudsplan en de vrijwilligers krijgen een overzicht van de planten en het onderhoud. De hovenier en ontwerpster blijven betrokken.
En dit is nog maar het begin, er gaat een volgend stuk ontworpen worden. Bij deze doe ik een oproep aan mensen die graag bij het groen betrokken willen worden: wattel10@xs4all.nl

En die Zaterdagmiddag rond 13.30 uur werden de klussen aangepakt. Een enkeling stak over van groengroep naar de hekken&heggen-klus. Met zo’n 20 stoere bewoners en kinderen zijn er naar schatting 10 vuilniszakken gevuld. Rondom de nutstuinen F / achter blok 8 is al het gaas verwijderd, in totaal zo’n 100 m.
Voor de nutstuinders was er ook nog de gelegenheid de bestelde poot-uien en -aardappels op te halen.
Het was een ‘herfstachtige’ dag vol van lente-voorbereidingen, met extra dank aan Corine en Jacqueline voor organisatie en coördinatie en Andreas voor de foto-serie (alle foto’s zijn hier te bekijken).

Publicatiedatum: 6 april 2019

we gaan beginnen!

De coöperatie Zon op GWL wordt opgericht. Vrijwel elk woonblok dat nog geen zonnepanelen heeft, stelt zijn dak beschikbaar. Binnenkort krijgen bewoners van de deelnemende woonblokken bericht. Wil je energie opwekken van de zon en daarmee je energierekening omlaag brengen, dan kun je een aandeel (een zonnepaneel) kopen in de coöperatie. Minder goed nieuws: de woningcorporaties Rochdale (blokken 5, 7, 8, 9 en 10) en Ymere (14, 16, 17) doen vooralsnog niet mee. Ze vinden het een prachtig initiatief om als buurt energie op te wekken met zonnepanelen, maar willen dat liever op hun eigen manier doen. Dan kan het nog wel even duren… De Alliantie (blok 1) is daarentegen enthousiast, maar moet nog een definitieve beslissing nemen. Ook zijn er een aantal blokken om hun daken te vergroenen: goed voor je dak en goed voor de bijen en andere nuttige insecten! Binnenkort meer nieuws!

Publicatiedatum: 6 april 2019

!!! zomerfeest zaterdag 6 juli !!!

Het GWL-terrein start ook dit jaar de zomer met een swingend wijkdiner.

Op zaterdag 6 juli vindt het grote GWL-zomerfeest plaats. Zet alvast in je agenda!

Zoals altijd kookt het GWL met en voor elkaar, de kwaliteit van het menu is sky high, de sfeer is ongekend: er is vertier, er wordt gepraat, gedanst en gevoetbald. Dus: het kan niet stuk.

Het feest wordt gemaakt door de GWL’ers zelf die met meer dan 100 mensen komen dineren.

Publicatiedatum: 6 april 2019

‘kind op gwl’… Tossa

Tossa was acht jaar toen ze hier met haar ouders in 1998 kwam wonen, deed in 2008 eindexamen en is toen een jaar gaan reizen. Daarna studeerde ze Liberal Arts & Sciences.
Na haar bachelor is ze lang gaan reizen en werken. In 2016 vervolgde ze haar studie aan de universiteit van Wageningen met de Master Environmental Sciences, die ze nu aan het afronden is.

Hoe was het om hier te wonen als kind? Fijne buren, ik kon altijd wel ergens langs gaan als ik me niet chill voelde of een sleutel halen, als ik de mijne vergeten was. Het park was nog een donker bosje met rare mannetjes en als vrijwilligers bij de pony’s op de kinderboerderij konden wij nog racend op de pony’s door een stuk van het park.
Bij ons op de gang waren er jaarlijks deurversier-wedstrijden.
Ik kwam van Prinseneiland en mijn vrienden vonden het toen wel erg ver om naar mijn nieuwe huis te komen. Inmiddels is dit huis zeer geliefd o.a. met oud en nieuw en ligt dit huis in het centrum van Amsterdam en kunnen we doorfeesten in West-Pacific / Pacific Park aan de overkant.

Heeft het wonen hier je beïnvloed? Waarschijnlijk mede door m’n ouders en hun keuze om hier te wonen heeft het bij mij geleid tot interesse in groen en duurzaamheid. Er was veel sociale cohesie en iedereen was trots op onze zonnepanelen.

Je schreef voor Donderkopjes, de kinderpagina van de GWL-nieuwsbrief, hoe kwam dat zo? en hoe vond je dat? Ik was het eigenlijk vergeten. Ik kan me wel herinneren dat ik een plekje in huis kreeg om te schrijven. Ik weet niet meer hoe het zo kwam dat ik ging schrijven. Ik vond het wel leuk. Ik zal m’n ouders vragen of ze nog een stukje hebben van mij. (red: de ouders bleken geen stukjes meer te hebben of oude nieuwsbrieven, dus gingen we op zoek bij het nieuwsbrief-archief van Ineke Hartman (jarenlang mede-redacteur van De Waterspiegel, de toenmalige Nieuwsbrief in gedrukte vorm… Bekijk hier de pdf met Donderkopjes van o.a. Tossa, Tessa, Jip, Nina, Bela en Claudia).

Kom je graag terug naar hier / naar huis? Oh ja! Het is een heerlijk huis, veel licht. Lekkere buurt, gezellige cafeetjes, en ken je bijvoorbeeld Café Brel en de jaarlijkse Bokbier-route langs twaalf cafeetjes hier in de buurt. (helaas was het vorig jaar niet doorgegaan) Met de aangekochte strippenkaart kun je in ieder café op de route een bokbier en een hapje halen. Nee beter niet op 1 avond, de strippenkaart is een week geldig. Superleuk.
Ik heb hier in huis ook fantastische feesten gegeven. Er waren nooit problemen. Ik ging dan wel van te voren naar de buren boven, onder, links en rechts, (de laatste keer met flesjes Prosecco en oordopjes) om te waarschuwen.
Van mijn vrienden hoor ik dat ze dat contact met hun naaste buren niet hadden, hebben of kennen. Dat is wel bijzonder hier.

Wil jij ook vertellen hoe het is om hier te wonen, wat je hobby’s zijn en… laat het ons weten redactie@gwl-terrein.nl

Publicatiedatum: 6 april 2019