Menu

STEM VOOR: knotwilgen langs de Waterleliegracht

Elk jaar organiseert de Gemeente Amsterdam het zogenaamde “Westbegroot”. Een initiatief van de gemeente waar bewoners ideeën kunnen aandragen voor verbetering van hun buurt.
De GWL Groengroep ziet dit als een mooi moment om budget te vragen voor knotwilgen langs de Watersleliegracht. 

> Om een kans te krijgen moet het plan nu eerst 50 keer ‘geliked’ worden.
> Na 4 juli gaat de gemeente alle plannen met meer dan 50 likes bekijken en toetsen op haalbaarheid.
> Alle ingediende en goedgekeurde plannen worden van 31 oktober tot 28 november aan alle Amsterdammers in West voorgelegd om op te stemmen.
> 1 december wordt bekend welke plannen het gehaald hebben.

Om het plan nu goedgekeurd te krijgen, moet er dus gestemd worden!
breng hier je stem uit

extra toelichting:
– De wilg is een inheemse boom die vaak ter versterking van de bodem langs waterkanten geplant wordt.
– De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers. In het voorjaar zijn de bloemen “wilgenkatjes” een belangrijke voedselbron voor insecten.
– Het terugkerend “knotten” zorgt ervoor dat de boom niet te groot wordt en zijn karakteristieke knot krijgt, waaraan de boom zijn naam dankt.
– In de knot ontstaat schuil- en nestgelegenheid voor vogels.
– Door verschillende knotbomen te plaatsen, ontstaat een variatie van verschillende bladeren, kleuren en perioden van bloei.
– Deze bomenrij langs de waterkant biedt verkoeling tijdens de warme zomers en vormt een mooie wandelroute voor passanten.
– De bomenrij vormt een natuurlijke geluid- en windwering, CO2 opslag en opvang van fijnstof.
– Het knotten wordt gedaan door de buurtbewoners zelf, onder begeleiding van het IVN.
– De wilgentenen kunnen in de buurt hergebruikt worden voor versterking van natuurlijke heggen en perken.
Er wordt gedacht aan twee soorten knotwilgen. De klassieke knotwilg (Alix Alba) en de Salix Alba Chermesina. Deze laatste knotwilg soort heeft kenmerkende rode takken.

Heb je nog niet gestemd?
breng hier je stem uit

Hartelijk dank voor jullie stem!
De GWL Groengroep

Publicatiedatum: 19 juni 2022

FEEST……GWL 25 jaar!……FEEST

Het GWL-terrein bestaat dit jaar 25 jaar! En dat vieren we op twee momenten:
Zaterdagmiddag 18 juni van 15.30 – 18.00 uur
Zaterdagavond 3 september van 17.30 – 23.00 uur

18 juni: Omdat het GWL-terrein dit jaar 25 jaar bestaat, trakteert de GWL koepelvereniging en organiseren we zaterdagmiddag 18 juni een aantal activiteiten. Je bent van harte welkom!
Ontmoet andere GWL bewoners met gratis & heerlijke koffie, thee, appeltaart en Marokkaanse koekjes. Muziekverzoeken bij de Barista zijn mogelijk! Ga gluren bij je buren en laat gluren in jouw huis, doe mee aan het voetbaltoernooi of moedig aan, én er zijn pannenkoeken voor de kinderen.
Plaats: voor het Buurtbeheerhuisje, bij de fontein, Waterkersweg 316. Bankjes en tafels aanwezig.

Programma en tijden:
15.30 – 18.00 uur
> Rijdende espressobar Piaggio
15.30 – 17.30 uur > Schminken voor kinderen door professionals
15.45 – 17.15 uur > Gluren bij de buren. Hoe ziet de woning van andere mensen op het GWL-terrein eruit? Welke keuzes hebben architecten gemaakt? Hoe hebben de bewoners zelf hun huis ingedeeld? Stel je huis open en gluur bij anderen. We verzamelen bij de fontein bij het buurtbeheerhuisje en gaan dan naar gebouw 5 en bekijken daarna met maximaal 8-10 personen elkaars woningen. Voor opgave: mail naar Mavi  en vermeld je adres, het blok waarin je woont en je telefoonnummer. We nemen dan contact met je op.
17.15 uur > Prijsuitreiking GWL-voetbaltoernooi 2022 (het start al eerder op de middag op het veldje tussen Waterpoortweg en Waterkeringweg, speel je niet mee, moedig dan aan).
Er hebben zich al vijf teams ingeschreven, maar er kunnen er nog meer bij! Wil je meedoen of ken je iemand die mogelijk mee wil doen?
Kinderen, volwassenen, veteranen, iedereen is welkom, schrijf je hier in met Naam van het team
/ Minimaal vier namen, plus leeftijden, mailadressen en gegevens contactpersoon (inclusief telefoonnummer) / Kosten: gratis!
18.00 uur > Einde

———-3 september: jubileumdiner en muziek—————-
We vieren het GWL jubileum ook op zaterdagavond 3 september met een jubileumdiner en muziek. De locatie is het Watertorenplein. Zoals altijd koken een paar culinaire GWL bewoners een heerlijke maaltijd en zal de sfeer onovertroffen zijn.
Natuurlijk ben je ook hiervoor van harte welkom!
De GWL koepelvereniging draagt vanwege het jubileum bij in de kosten. Daarom betalen volwassenen per persoon slechts €5,- voor het diner en eten kinderen mee voor € 2, 50.
Het voorlopige programma van zaterdagavond 3 september is:
17.30 uur: Borrel met dj
18.30 uur: Jubileumdiner (zelf bord en bestek meenemen)
20.30 – 23.00 uur: Muziekoptredens van o.a. het koor Nextdoor, R&B-zangeres Djeneba en dj
Meer info over het programma van 3 september:
In augustus krijgt iedereen een flyer in de bus met meer informatie over het diner en hoe je je hiervoor kunt opgeven.
Houd je brievenbus en de GWL-nieuwsbrief dus in de gaten!

Publicatiedatum: 4 juni 2022

lebo

Leefbaarheidsoverleg (Lebo). Iedereen is welkom voor het uitwisselen van ideeën, wensen, klachten, zorgen omtrent de leefbaarheid op het Gwl-terrein.
Dinsdag 7 juni van 20.00 – 21.30 uur
adres Waterspiegelplein 58, in ouderenwoongroep blok 5
concept-verslag: LEBO maart 2022

Agendapunten: Naast de vaste punten worden o.a. ook de volgende onderwerpen besproken:
> informele bijeenkomst VvE’s en bewoners-/huurderscommissies mei 2022. Zie hiervoor ook het verslag
> GWL 25 jaar, 18 juni en 3 september
> berichten van de Groene Vingers met o.a een voorstel voor knotwilgen langs de Waterleliegracht
> acties n.a.v. de Schouw
> buurtbeheerhuisje stand van zaken

Publicatiedatum: 4 juni 2022

4 avonden op een rij lopen ze opgeteld 20 of 40 kilometer…

Indrukwekkend toch! En zelfs... zoals door veel meelopende ouders/begeleiders opgemerkt wordt: de kleintjes lopen eigenlijk drie keer de afstand, want tijdens de routes rennen ze enthousiast heen en weer.
Na 2 jaar zonder de legendarische Avond4daagse Westerpark (A4dW) mag en kan het weer en is het  weer dik genieten. Deze 15e editie is ‘luid en duidelijk’ zichtbaar, voelbaar en hoorbaar in wijk en park.
Achter de schermen is het natuurlijk weer veel voorwerk, organisatie, bellen, regelen, vergaderen, toelichten, uitleggen geweest… zowel van de oprichters van het eerste uur aan de verse organisatieploeg, alsook aan de vrijwilligers en ter plaatse aan de deelnemers in park, tent, op straat en onderweg.

Voor de vrijwilligers is er elke dag (heerlijke!) verse soep, broodjes en meer.
Voor de dagelijkse starters is er o.a. een ‘warming up’ en na de finish is het meezingen en dansen (heeee margaritaaaa!!)
Het zag er uit als een groot succes en het lijkt er op dat de warme overdracht van de oprichters A4dW en organisatoren van de 14 eerdere edities goed is verlopen.
We zagen enthousiaste kinderen, uitgelaten rennend, wandelend, sjokkend, sabbelend aan een sinaasappel, vermoeid, bezweet, doorgaan en glunderende trots bij het eind resultaat, beloond met bloemen, een medaille en ijs!
Nagenieten?!!! Bekijk hier de foto’s van de verschillende dagen, van zowel de 5 als de 10 km.

Publicatiedatum: 4 juni 2022

Kom op met die zonnepanelen!

Kijkend over die mooie platte GWL-daken valt het op dat op vele daarvan nog geen zonnepanelen liggen. Dat moet veranderen. Daar zijn drie argumenten voor:
1 We moeten haast maken met de energietransitie, de klimaatverandering wacht niet.
2 We moeten snel onafhankelijk worden van regimes als Rusland, Saudi-Arabië of Venezuela.
3 Het is een prima investering die zichzelf in een jaar of 5-7 terugverdient en dan nog 15-20 jaar gratis elektriciteit oplevert.

Gebrek aan kennis kan het niet zijn. Het was 2007-2008 dat voorzichtig de eerste panelen op een GWL- dak kwamen te liggen. Een daarin deskundige bewoner had toestemming van zijn VvE om ze op het dak te leggen. In 2010 legde mijn flat aan de Haarlemmerweg er 42 op het dak, in 2016 gevolgd door nog eens 81 panelen. Daarmee voorzien wij in 100% van de benodigde elektra voor de verlichting van de openbare ruimten, de hydroforen en de liften.
Zijn de ervaringen streng geheim gehouden? Nee, al in 2013 was er een voorlichtingsavond voor het GWL waarin de verschillende aanpakken werden gepresenteerd.

Wat zijn de argumenten om niet te plaatsen?
• Iemand moet de kar trekken. Klopt. Maar niets doen is geen optie meer.
• Wij hebben een grasdak, dat is kwetsbaar. Onzin. De planten op het dak zijn kwetsbaar, niet het dak zelf. Op de dakbedekking ligt een laag aarde die het dak juist beschermt. Wij hebben al sinds 2010 panelen op ons grasdak en geen schade aan het dak.
• Wij hebben een grasdak en dat is goed voor de ecologie. Met zonnepanelen ga je de ene milieu maatregel inwisselen voor en andere. Onzin. Het is niet of-of maar en-en, zoals op de foto te zien is. Die panelen liggen niet op de beplanting, maar er boven. Wel is het verstandig om de beplanting onder de panelen aan te passen met plantjes die minder zon en water nodig hebben.

Er zijn vele mogelijkheden om het te organiseren. De VvE kan de zonnepanelen kopen zoals bij ons. Je kan ook bewoners te mogelijkheid geven een paneel op het dak te kopen. Of je kan je dak verhuren aan een externe club die de panelen neerzet en beheert, zoals op het dak van de Praxis en de gashouder in het park is gebeurd.

Waar wachten we nog op?
Diego Pos
VvE blok 2C

Publicatiedatum: 4 juni 2022

plantuitgifte bij het paard

Volgens plan konden de nutstuinders ‘s morgens een kratje met naam en tuinnummer brengen en na half 5 volgens schema weer gevuld met jouw bestelling weer ophalen. Ook hier weer een hele organisatie en grote inzet van vrijwilligers. Ik had me speciaal verheugd op de zoete aardappels en de pompoenen, maar deze waren helaas niet geleverd door de kweker. In plaats daarvan kreeg ik wat ander pootgoed en plantjes. Toch blij, en de tuin staat er weer lekker bij. Inmiddels is het zichtbaar groeizaam weer!

Publicatiedatum: 4 juni 2022

BuurBer ontmoet Anna, Marc en Frida

De verhuisdozen staan verspreid in de gang, kamer en werkkamer. Nee, Anna en Marc zijn niet aan het uitpakken, over enkele weken vertrekken zij samen met dochter Frida voor de periode van ongeveer een jaar naar Denemarken. Anna en Marc wonen sinds twee en een half jaar op het Gwl-terrein in blok 2A.
Dit is een van de woonblokken ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten BV en het telt 54 koopwoningen. Vanuit de entree op de 7e etage stap je in de ruime hal, de houten blokken op de vloer laten zien dat dit een fijne speelplek is voor dochter Frida van anderhalf. De woonkamer met open keuken is ruim en zonnig. Je kijkt recht op de watertoren, de kruin van een groene en in bloei staande boom en hebt een weids stadsgezicht over Amsterdam Noord, centrum/oost en een stukje zuid. Jammer voor Marc, maar de Amsterdam ArenA is nét niet te zien. Aan de westkant is een werkkamer en hier heeft Marc de oorspronkelijke grote slaapkamer gesplitst in een extra slaapkamertje voor Frida. Het is een heerlijk huis vinden ze.

In de Baarsjes woonden zij in een kleine huurwoning op de begane grond, mét een tuin. Nu, op de 7e verdieping, missen ze de tuin niet. Want het Gwl-terrein is, om met Marc te spreken, “… autovrij, super groen, dicht bij het park, de speeltuinen SamSam en vooral die in het oude Westerpark bij de vijver zijn ideaal voor Frida.” In de zomer picknicken zij regelmatig in de openbare tuin. En genieten van de evenementen in het park.
Anna en Marc zijn vlak voor Corona hier komen wonen, en Frida is hier geboren. Dit was een moeilijke tijd want alles was op afstand, er was geen (kraam)bezoek mogelijk en activiteiten gingen niet door. Zoals bijvoorbeeld de regelmatige burenborrel op de trap, wat een goede manier was geweest om je buren beter te leren kennen.
De gemeenschapszin van en op het terrein is voelbaar. Anna noemt meteen de vriendelijke ontvangst tijdens hun verhuizing door verschillende buren, het snoeien van de fruitbomen, de bijeenkomst rondom de bijen, het gezamenlijk schoonmaken en het buurtfeest. Marc is nu betrokken bij het organiseren van het komend voetbaltoernooi. (je kunt je nog opgeven! > zie o.a. het feestprogramma van 18 juni)
Nederland< >Denemarken. We komen te spreken over de overeenkomsten tussen Nederland en Denemarken, dit zijn er veel. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Zo vindt Anna Nederland meer individualistisch. In Denemarken zou je bijvoorbeeld door een mede burger worden aangesproken als je over het trottoir fietst. Het dagelijkse Deense brood is roggebrood, Sinterklaas gaat aan Denemarken voorbij maar Kerstman Julemanden geholpen door de Nissen (de ondeugende elfen) komt langs.
Wat typisch Deens is? Anna en Marc roepen tegelijkertijd: Kerstavond! Dit wordt echt door iedereen gevierd met eenzelfde maaltijd; eend (gevuld met pruimen en appels), aardappelen, rode kool, bieten, bruine jus en het traditionele kerstdessert ‘Risalamande’; Dit is een rijstpudding met kersensaus met daarin één hele amandel. Degene die de amandel vindt, krijgt iets. Er zijn echte kaarsjes in de boom, er liggen cadeautjes onder. De hele familie danst samen rondom de boom, en tussen 4 en 5 uur ‘s middags wordt op tv naar Disney-films gekeken. Het is moeilijk te zeggen wie er bij het ophalen van deze kerstrituelen meer glundert: Marc of Anna.
Is er nog wat te wensen op het Gwl-terrein?
Anna was blij geweest met een bakker met het lekkere Deense roggebrood en een eco-winkel. En op ons terrein, waar veel buurtbewoners al lang wonen en elkaar goed kennen, is een jaarlijkse bijeenkomst speciaal voor nieuwe buurtbewoners misschien een leuk idee.

Publicatiedatum: 4 juni 2022

open tuinendag

Amsterdam West kent veel verborgen paradijsjes. Meer dan 20 verscholen paradijsjes openen samen hun tuindeuren in Amsterdam West. Ontdek deze bloemen-, natuur-, moes- en rusttuinen.

Datum: 11 juni, van 10-17 uur

Toegang: Een passe-partout in de vorm van een plattegrond kost 3,50 euro / stadspashouders en kinderen gratis.
Passe-partout is op een aantal plaatsen bij de startpunten te koop. Zie daarvoor de opentuinenwest/startpunten

GWL-terrein:
Het GWL doet dit jaar ook mee met de Open Tuinen dagen.
Bewoners die het leuk vinden om mensen rond te leiden, kunnen zich bij Juul. aanmelden.
Er komt informatie op papier voor de rondleiders.
Er zijn in ieder geval twee vrijwilligers van bureau binnentuinen aanwezig.
Rondleidingen op het Gwl-terrein vanaf 12 uur bij het paard (bij het buurtbeheerhuisje)
Er staan harkjes op het gwl-terrein als wegwijzer. meer info hier
Publicatiedatum: 4 juni 2022

AU!

Het is Liander die deze beschadiging veroorzaakte bij bezigheden met controles naar gaslekkage… In dezelfde bocht reed Liander een vlinderstruik uit de aarde. Er is een klacht ingediend door blok 12 en door buurtbeheerder Hassan Ziani.

Publicatiedatum: 4 juni 2022

op woensdagmiddag

bij het paard viert Don zijn zesde verjaardag.

Publicatiedatum: 4 juni 2022