Menu

lebo en schouw afgelast

Het bestuur laat weten dat de geplande schouw en het leefbaarheidsoverleg van 25 april niet doorgaan.

De reden is dat het bestuur het erg druk heeft en dit niet op tijd georganiseerd kreeg. Bovendien zijn er veel mensen op vakantie in deze periode.

Wel zal er een schouw worden gelopen door bestuursleden met verantwoordelijken van de gemeente op 29 april.

Wanneer u punten heeft die u onder de aandacht wil brengen, kunt u die uiterlijk 28 april mailen. Geef dan goed aan waarover het gaat, en welke lokatie het precies betreft:
redactie@gwl-terrein.nl

Het is de bedoeling dat er later dit jaar wel een schouw voor buren wordt georganiseerd. U zal hierover nog worden geïnformeerd.

Publicatiedatum: 22 april 2019

groengroep- en klussendag

Zaterdagochtend 16 maart, 10 uur, regen, wind en kou. De vrijwilligers van het nieuwe groenplan trotseerden deze weersomstandigheden om samen met hovenier Herman, de border naast blok 12 en het veld achter blok 7 te bewerken en in te planten.
Maddy Wattel, die samen met Louis van Tilborgh dit groenplan ontwikkeld heeft en begeleidt: ‘…De groen-vrijwilligers gaan ongeveer eens per maand deze twee stukken schoffelen. Er ligt een onderhoudsplan en de vrijwilligers krijgen een overzicht van de planten en het onderhoud. De hovenier en ontwerpster blijven betrokken.
En dit is nog maar het begin, er gaat een volgend stuk ontworpen worden. Bij deze doe ik een oproep aan mensen die graag bij het groen betrokken willen worden: wattel10@xs4all.nl

En die Zaterdagmiddag rond 13.30 uur werden de klussen aangepakt. Een enkeling stak over van groengroep naar de hekken&heggen-klus. Met zo’n 20 stoere bewoners en kinderen zijn er naar schatting 10 vuilniszakken gevuld. Rondom de nutstuinen F / achter blok 8 is al het gaas verwijderd, in totaal zo’n 100 m.
Voor de nutstuinders was er ook nog de gelegenheid de bestelde poot-uien en -aardappels op te halen.
Het was een ‘herfstachtige’ dag vol van lente-voorbereidingen, met extra dank aan Corine en Jacqueline voor organisatie en coördinatie en Andreas voor de foto-serie (alle foto’s zijn hier te bekijken).

Publicatiedatum: 6 april 2019

we gaan beginnen!

De coöperatie Zon op GWL wordt opgericht. Vrijwel elk woonblok dat nog geen zonnepanelen heeft, stelt zijn dak beschikbaar. Binnenkort krijgen bewoners van de deelnemende woonblokken bericht. Wil je energie opwekken van de zon en daarmee je energierekening omlaag brengen, dan kun je een aandeel (een zonnepaneel) kopen in de coöperatie. Minder goed nieuws: de woningcorporaties Rochdale (blokken 5, 7, 8, 9 en 10) en Ymere (14, 16, 17) doen vooralsnog niet mee. Ze vinden het een prachtig initiatief om als buurt energie op te wekken met zonnepanelen, maar willen dat liever op hun eigen manier doen. Dan kan het nog wel even duren… De Alliantie (blok 1) is daarentegen enthousiast, maar moet nog een definitieve beslissing nemen. Ook zijn er een aantal blokken om hun daken te vergroenen: goed voor je dak en goed voor de bijen en andere nuttige insecten! Binnenkort meer nieuws!

Publicatiedatum: 6 april 2019

!!! zomerfeest zaterdag 6 juli !!!

Het GWL-terrein start ook dit jaar de zomer met een swingend wijkdiner.

Op zaterdag 6 juli vindt het grote GWL-zomerfeest plaats. Zet alvast in je agenda!

Zoals altijd kookt het GWL met en voor elkaar, de kwaliteit van het menu is sky high, de sfeer is ongekend: er is vertier, er wordt gepraat, gedanst en gevoetbald. Dus: het kan niet stuk.

Het feest wordt gemaakt door de GWL’ers zelf die met meer dan 100 mensen komen dineren.

Publicatiedatum: 6 april 2019

‘kind op gwl’… Tossa

Tossa was acht jaar toen ze hier met haar ouders in 1998 kwam wonen, deed in 2008 eindexamen en is toen een jaar gaan reizen. Daarna studeerde ze Liberal Arts & Sciences.
Na haar bachelor is ze lang gaan reizen en werken. In 2016 vervolgde ze haar studie aan de universiteit van Wageningen met de Master Environmental Sciences, die ze nu aan het afronden is.

Hoe was het om hier te wonen als kind? Fijne buren, ik kon altijd wel ergens langs gaan als ik me niet chill voelde of een sleutel halen, als ik de mijne vergeten was. Het park was nog een donker bosje met rare mannetjes en als vrijwilligers bij de pony’s op de kinderboerderij konden wij nog racend op de pony’s door een stuk van het park.
Bij ons op de gang waren er jaarlijks deurversier-wedstrijden.
Ik kwam van Prinseneiland en mijn vrienden vonden het toen wel erg ver om naar mijn nieuwe huis te komen. Inmiddels is dit huis zeer geliefd o.a. met oud en nieuw en ligt dit huis in het centrum van Amsterdam en kunnen we doorfeesten in West-Pacific / Pacific Park aan de overkant.

Heeft het wonen hier je beïnvloed? Waarschijnlijk mede door m’n ouders en hun keuze om hier te wonen heeft het bij mij geleid tot interesse in groen en duurzaamheid. Er was veel sociale cohesie en iedereen was trots op onze zonnepanelen.

Je schreef voor Donderkopjes, de kinderpagina van de GWL-nieuwsbrief, hoe kwam dat zo? en hoe vond je dat? Ik was het eigenlijk vergeten. Ik kan me wel herinneren dat ik een plekje in huis kreeg om te schrijven. Ik weet niet meer hoe het zo kwam dat ik ging schrijven. Ik vond het wel leuk. Ik zal m’n ouders vragen of ze nog een stukje hebben van mij. (red: de ouders bleken geen stukjes meer te hebben of oude nieuwsbrieven, dus gingen we op zoek bij het nieuwsbrief-archief van Ineke Hartman (jarenlang mede-redacteur van De Waterspiegel, de toenmalige Nieuwsbrief in gedrukte vorm… Bekijk hier de pdf met Donderkopjes van o.a. Tossa, Tessa, Jip, Nina, Bela en Claudia).

Kom je graag terug naar hier / naar huis? Oh ja! Het is een heerlijk huis, veel licht. Lekkere buurt, gezellige cafeetjes, en ken je bijvoorbeeld Café Brel en de jaarlijkse Bokbier-route langs twaalf cafeetjes hier in de buurt. (helaas was het vorig jaar niet doorgegaan) Met de aangekochte strippenkaart kun je in ieder café op de route een bokbier en een hapje halen. Nee beter niet op 1 avond, de strippenkaart is een week geldig. Superleuk.
Ik heb hier in huis ook fantastische feesten gegeven. Er waren nooit problemen. Ik ging dan wel van te voren naar de buren boven, onder, links en rechts, (de laatste keer met flesjes Prosecco en oordopjes) om te waarschuwen.
Van mijn vrienden hoor ik dat ze dat contact met hun naaste buren niet hadden, hebben of kennen. Dat is wel bijzonder hier.

Wil jij ook vertellen hoe het is om hier te wonen, wat je hobby’s zijn en… laat het ons weten redactie@gwl-terrein.nl

Publicatiedatum: 6 april 2019

rondje met t hondje: gein en chagrijn

Om te genieten van alle bloesemende bomen en struiken hoef je momenteel je balkon niet af, en je tuintje niet uit. Lekker in t zonnetje! En ja, ontwaak, want natuurlijk wenst het hondje z’n rondje.

Het bloesemt momenteel niet alleen uitbundig, het broedseizoen is ook begonnen en zo signaleerden we samen het eerste broedsel in onze gracht. Babies zijn zo leuk! Toch?

Ondanks al dit schattigs en schoons komt chagrijn ook om de hoek kijken, want zijn ze er nog steeds: smerige drollen in gracht-berm en grasveld… Hoe heerlijk zou het zijn om onbekommerd langs die gracht in het gras te gaan zitten. Ik zag het de Parijzenaren doen langs het Canal St. Martin, genietend van een drankje en een hapje…

Publicatiedatum: 6 april 2019

    >>>>>>>>>>>>>>>    info@gwl-terrein.nl    <<<<<<<<<<<<<<<<<<

Publicatiedatum: 6 april 2019

interview in de buurt

Daphne Bruijne (39) is eigenaar van Uitvlugt

Wie ben je?
“Ik ben Daphne, uitbaatster van het Amsterdams-Surinaams eetcafé bij de Van Hogendorphal, en ik woon sinds twee jaar weer in Nederland. Ik heb 14 jaar in Suriname gewerkt. Vroeger woonde ik in de Staatsliedenbuurt, op meerdere plekken. Ik ging naar Suriname voor werk: veel horeca. Maar het allerleukste was om het kindermuseum op te richten. Met Mirjam, die woont ook hier op het terrein. Kwamen alle klassen van Suriname naartoe. In samenwerking met het Tropenmuseum. Oude tentoonstellingen werden verscheept naar Suriname. Dat doe ik graag: met kinderen werken. Die zijn hier in Uitvlugt dan ook van harte welkom.”

Maar na 14 jaar…
“…ik heb er vier jaar over nagedacht om terug te gaan, vanwege mijn oudste dochter. Ze heeft een verstandelijke beperking. In Nederland kon ze beter worden verzorgd. Hoop gedoe met de Naturalisatiedienst, maar het is gelukt.”

En toen liep je hier langs…
“…haha, nee, zo snel niet. Van de IND moest ik een vast inkomen hebben en een vast contract want ik moest garant staan voor man en gezin. Dus mijn oude vriend Thijs en ook ondernemer zei: kom maar bij mij werken.”

En toen begon het weer te kriebelen…
“…ja. En wij zochten een pand waaraan we lekker konden verbouwen. In juni zijn we een jaar open.”

En hoe gaat het…
“…de zomer was een ontplofte bom. We wisten niet wat ons overkwam. Maar in de winter zakte het wel flink in. Als je een terras hebt in Amsterdam, dan zit het vol. Ik was wellicht nog te veel ondernemer uit Suriname. In Suriname zat ik ook op een afgelegen plekken – dat iedereen zei: dat gaat nooit lopen – en beide keren een succes. De tamtam gaat in Suriname veel sneller dan in Amsterdam. Je gaat naar de radio en de krant en dan weet heel Suriname het. Je zet er een leuke band neer en dan loopt het. Hier heb je direct problemen met de buurt. Er is iemand die veel klaagt, maar ik weet niet wie het is. Ik wil graag in contact komen, maar ik ken hem niet.”

Hij mag bellen…
“Ik ben er voor de buurt, het is een plek voor iedereen, dus loop langs. We hebben jazzmuziek, soul. Er zijn ook bands. Ik meet ook het geluid, zodat het niet te hard is. Dat is anders dan in Suriname: muziek vindt iedereen gezellig. Als de politie komt, feesten ze mee. Blij dat er wat gebeurt. Dus aan alle regels hier moet ik wel een beetje wennen. Ik hing lampjes op, stond Handhaving op de stoep. Moest ik een vergunning hebben: lichtoverlast. Maar ja, voor wie?”

Wat zou jij willen doen voor de buurt?
“Ik wil echt een buurtfunctie hebben. Dat mensen hier kunnen werken, lekker eten, wat drinken. Een burenwoensdag: met korting. Ik organiseer graag van alles voor kinderen in de buurt, de ruimte is geweldig. In het weekend: kinderworkshops, kinderfilms. Samenwerkingen met Van Beuningenplein, met iedereen. Een open karakter. Bespreek het maar. Alles is open, ik ben open.”

Veel activiteit, ook overlast?
“We hadden vorig jaar een leuke kinderworkshop met een hiphop dj. De buren dachten: wat is dit? Wat hebben we hier voor de deur gekregen? Maar nu komen ze hier veel, vinden het gezellig. We zijn het gesprek aangegaan. Dus als je ergens last van hebt… loop gerust binnen!”

Wat ga je in de winter doen?
“Dat alle buren bij ons komen eten en drinken, dat zou gezellig zijn. Ik wil bekendheid krijgen voor feestjes en partijen, want de ruimte is schitterend. Een burenwoensdag, met korting!”

En je komt op het zomerbuurtfeest…
“…ja… ik ga pindasoep maken voor iedereen, om kennis te maken.”

Hoe is je keuken?
“We hebben een nieuwe kaart, meer focus op kleiner eten. We boden afgelopen jaar traditioneel Surinaams, maar dat deden we in Suriname eigenlijk ook niet. Toen waren we creatiever. We willen niet het stempel Surinaams restaurant krijgen. We willen een Amsterdams-Surinaams eetcafé zijn, waar je ook gezellig bier en koffie kunt drinken, en ook een sateetje eten. De kaart is vol met kleinere gerechten met een knipoog naar de Surinaamse keuken. Die willen we in de buurt flyeren, met korting natuurlijk.”

Wat is je specialiteit?
“Wij hebben een een burger…. en een braadworst…. die zijn om je vingers bij af te likken. En die zit op een broodje… dat maakt de bakker in de Van Limburg Stirumstraat. Dat is lekker!!! Het is een Amsterdamse burger, maar het proeft een tikje Surinaams. Met Beemsterkaas. De Surinaamse keuken is vrij zwaar, maar dit is licht. En we hebben veel gerechten voor vegetariërs: kimchi (gefermenteerde groenten) bijvoorbeeld. Ook heel lekker! We hebben veel groentegerechten en licht eten. En alles zelf gemaakt, of speciaal voor ons. Alle desserts van Holtkamp bijvoorbeeld: tropische taartjes. Bananen-toffeetaart… Veganistisch citroen-kokostaartje. Kom proeven!”

Publicatiedatum: 6 april 2019

GWLdoet KLUSSENMIDDAG 16 maart

Zaterdag 16 maart vanaf 13.30 uur is er weer een klussenmiddag.
We sluiten daarbij ook aan bij NLdoet.
We gaan rotzooi opruimen, bankjes in de olie zetten, tuinieren en ook
dit keer weer hekken verwijderen. Vele handen maken licht werk en gezellig wordt het zeker. De wijk knapt er van op, dat is voor iedereen prettig!
Van 13.30 tot circa 16.00 uur.
Wil je meedoen, meld je dan zaterdag bij het buurtbeheerdershuisje.
Rond 16 uur sluiten we af met een hapje en drankje.

Over het verwijderen van de hekken: hieronder op de plattegrond een planning voor wat in heel 2019 (voor- en najaar) hopen te kunnen doen, als het meezit. Het jaar daarop volgt dan de rest (nog niet op dit kaartje aangegeven).
Op 16 maart beginnen we achter blok 8 met de hekken (rondom nutstuinen F), daarna is het veldje tussen blok 9 en 10 aan de beurt. Dan de overige stukken.


Publicatiedatum: 2 maart 2019

programmaraad Westerpark presenteert advies aan stadsdeel West

Negen maanden geleden heeft stadsdeel West in samenwerking met de Westergasfabriek BV, de Programmaraad Westerpark opgericht, waarin omwonenden, culturele instellingen en ondernemers deelnemen. Doel is om de omliggende buurten te betrekken bij de buitenprogrammering van het Cultuurpark Westergasfabriek en hier beter over te communiceren met elkaar en te komen tot een betere balans tussen evenementenpark en buurtpark. Dagelijks bestuurder van Stadsdeel West, Melanie van de Horst (zie foto) is o.a portefeuillehouder van Project Westerpark (incl. Cultuurpark Westergasfabriek en alle ontwikkelingen). Zij heeft de Programmaraad specifiek gevraagd om advies te geven met betrekking tot de buitenprogrammering in het Westerpark. Want er is veel liefde voor het park, maar ook veel overlast, onveiligheid en natuurschade.

Bijna 100 punten plan ((het zijn er 94!)
Op woensdag 13 februari presenteerde de Programmaraad in het Westergastheater (tegenover Het Ketelhuis) haar adviezen voor het Westerpark aan stadsdeel West.
De eerste adviezen van de Programmaraad staan gebundeld in het ‘Bijna 100 punten plan’ en werden door verschillende leden kort toegelicht en vervolgens aangeboden aan Melanie van der Horst. Het is een gedegen plan waar veel vergader en discussie-uren aan ten grondslag liggen. Het gaat over duurzaamheid, vergunningen, communicatie, handhaving, definities zoals bijvoorbeeld ‘buitenprogrammering’ en ‘handhaving, toezicht en beheer’, veiligheid in het park (pas op voor kinderen en fietsers in het park, ipv pas op voor vrachtverkeer – zoals het nu is), geluids- en vuiloverlast, beschadiging van natuur en inrichting van het park en profijt voor buurtondernemers en buurtbewoners. Het is een indrukwekkend plan en Melanie van der Horst sprak daar ook zeer veel lof en waardering voor uit. Zij liet weten wel heel goede reden te moeten hebben om niet alle punten over te nemen en een pleidooi te houden voor dit plan bij het college. Lees hier het bijna 100-puntenplan.

Volg hier de vergadering (26febr) van de stadsdeelcommissie(SDC) Het deel over het bijna 100-puntenplan begint ± op 30.57 minuten, waar het plan wordt toegelicht, gevolgd door insprekers, reactie van de verschillende SDC-leden en het actieplan van Melanie van der Horst, inclusief vragen van SDC-leden en de antwoorden daarop.

Zin in nog meer info? Ga naar de Vrienden van het Westerpark
en ervaar zelf of het een toekomstbestendig begin is om de disbalans te herstellen, en/of een hoopvol beginnetje dat met veel aandacht en kritische blik gevolgd moet worden. De programmaraad blijft in elk geval actief. In navolging van burgemeester Femke Halsema die tijdens haar nieuwjaarstoespraak zei: ‘…van wie is de stad en wat voor stad willen we eigenlijk zijn…’, maakte MvdH ervan: ‘…van wie is het park en wat voor park willen we eigenlijk zijn…’

Publicatiedatum: 2 maart 2019