Menu

toch nog heerlijke appeltaart

Op zaterdag 22 september gaan vrijwilligers ’s ochtend plukken en ’s middags taarten bakken. Alle GWL bewoners zijn uitgenodigd om de taarten om 5 uur ’s middags op te komen eten.

In de vorige Nieuwsbrief werd nog betwijfeld of er wel genoeg rijp fruit over zou zijn voor de jaarlijkse pluk en bak dag van de GWL Hoogstamfruitbomengroep. Gelukkig zijn er toch nog een aantal bomen met fruit, dus dat moet voldoende zijn om een aantal appeltaarten te bakken en stoofperen te maken. Nu maar hopen dat alles er over 1,5 week nog hangt. We hebben jaren gehad met tussen de 15 en 20 appeltaarten. Wil jij weten hoeveel de vrijwilligers er dit jaar kunnen maken? Kom dan de 22e kijken en proeven.

Het programma is volgt:
Wil je plukken? Tussen half 10 en 10 uur verzamelen bij het buurtbeheerdershuisje. Om 10 uur gaan jong en oud, onder leiding van de vrijwilligers van de Hoogstamfruitbomengroep, de appels en peren plukken. Zorg wel voor stevig schoeisel, veiligheid voor alles.
Wil je bakken? Vanaf half 1 gaan de vrijwilligers er thuis appeltaarten en stoofpeertjes van maken. Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen, geheime recepten. Wil jij ook iets maken? Graag ! Voor de ingrediënten wordt gezorgd.
Lekker smullen: om 5 uur kunnen alle GWL bewoners bij het buurtbeheerdershuisje appeltaart komen eten en appelsap drinken. Heerlijk!

Meer details staan in deze volledige uitnodiging. Foto’s van voorgaande jaren vindt je hier.

Publicatiedatum: 11 september 2018

nieuwsbrieven gemist?

Door problemen met de mail-server hebben veel abonnees vanaf mei niet altijd de nieuwsbrief ontvangen.
Wij kregen daar geen automatische melding van, maar hoorde het soms toevallig / her en der.
Het gebeurde o.a. bij abonnees met adressen @hotmail, @live, @hetnet.
Wellicht gebeurde het bij meer adressen.

Er is aan gewerkt en hopelijk zijn de problemen nu opgelost.

Miste u ook nieuwsbrieven? wij horen het graag. Dan weten we ook dat u de nieuwsbrief nu wel ontvangen hebt, en dat is ook belangrijk om te weten.
Heel graag uw reactie naar: redactie@gwl-terrein.nl (dat kan heel eenvoudig door reply op deze mail met nieuwsbrief)

Publicatiedatum: 11 september 2018

opknapbeurten

Er wordt driftig gesnoeid op het terrein. Onderstaande boom kreeg al een beurt.

De heggen komen in oktober aan de beurt.

En nu de zooi van de ‘ontplofte verfemmer’ met een hogedrukspuit zo goed als weggespoten is, valt het ineens veel meer op dat de klimop al in herfstkleuren staat.

 

Publicatiedatum: 11 september 2018

hoe heet het was en hoe droog

Er is met wisselende ploegen (m/v) weken lang, langdurig gesproeid. Het kon met materiaal van het buurt-beheerdershuisje en van bewoners, in eigen tuinen en (aansluitende) publieke perken en heggen. Sproeiburen, bedankt!

Publicatiedatum: 2 september 2018

gwl-buren in actie voor de gashouder-bijen

Om de bijen in de gashouder weer voldoende ruimte te geven moest het opgeschoten gras gezeist worden. Hoe dat aan te pakken werd de gwl-vrijwilligers 4 en 5 augustus door het Amsterdamse zeiscollectief ism Nicole de Rop en Ina Stoeten (smart-beeing) initiatiefnemers van dit buurt-initiatief, voor gedaan. (smartbeeing-filmpje) (smartbeeing-website) . Door de droogte van de afgelopen periode, hebben de bijen in de omgeving minder bloemen kunnen vinden. Dus het stukje voor de bijenkasten waar nog bloeiende planten stonden is niet gezeist. Al met al toch een forse klus, zwaar werk, natte voeten (of meer) en een brandende zon. Op maandag is het opgetaste groen door de gemeente opgehaald.

En de bijen? Gezien de droge zomer hebben de bloemen in de omgeving weinig tot geen nectar gegeven waardoor de bijen minder honing hebben kunnen maken. Imker Ina Stoeten c.s is begonnen met bijvoeren van de volken met suikerwater, in de hoop dat de bijen als volk nog wat groeien en ze goed de winter door komen.

Publicatiedatum: 2 september 2018

opnieuw slecht fruitjaar

Het droge, warme weer in juni, juli en augustus is de boosdoener. Daardoor hebben onze fruitbomen veel fruit laten vallen. Op zich is deze ‘vruchtrui’ een natuurlijk proces, dat elk jaar plaatsvindt, maar de hoeveelheid valfruit is dit jaar wel erg groot. Vervolgens hebben de halsbandparkieten en wespen hun dorst gelest aan de resterende appels en peren (natuurlijk kunnen we hen de schuld niet geven, want die droogte veroorzaken we toch echt zelf). Het gevolg: veel lege bomen en weinig nog hangend fruit.

In deze PDF kun je lezen over mijn ervaringen tijdens twee rondes langs de fruitbomen. De foto’s spreken voor zich.

De weinige resterende appels die nu nog hangen, zijn nog niet rijp. Als je ze opensnijdt, zie je dat de pitjes nog wit zijn. Rijpe appels hebben zwarte pitjes. Nog even laten hangen dus, dan zijn ze veel lekkerder.
Of dit jaar de pluk- en bakdag kan doorgaan, is nog niet 100% zeker. Dat hangt er vooral van af hoeveel fruit er half september nog aan de bomen hangt. Meer info volgt.

20 jarig jubileum van onze fruitbomen
Ik heb in Nieuwsbrief 6 uit mei voorgesteld dit najaar het 20 jarig jubileum van onze fruitbomen te vieren. Na het zien van de foto’s in de PDF is denk ik duidelijk dat daar geen sprake van kan zijn, met zo’n droevige oogst. Gelukkig zijn op mijn oproep enkele prachtige oude foto’s van het planten op 25 maart 1998 binnengekomen.

Op bovenstaande foto worden de appelbomen geplant ten noorden van blok 8. Wat opvalt is hoe kaal de nutstuinen en privétuinen nog zijn, dat er enorme hopen zand liggen op de plek van de toekomstige gracht en dat er een wit bord met niet te lezen tekst bij blok 6 staat. Wie weet wat er op dit bord stond?

Op onderstaande foto worden de appel- en perenbomen geplant ten noorden van blok 15. Wie herkent zichzelf van 20 jaar geleden?

Beide foto’s zijn van René Worm (blok 1). René, bedankt! Heb jij nog foto’s van het snoeien en plukken uit oude jaren, of zelfs van het aanplanten in 1998? Ik ontvang ze graag op michel@gwlfruitbomen.nl.

Groetjes, Michel Floris, voorzitter GWL Hoogstamfruitbomengroep

Publicatiedatum: 2 september 2018

de paarden-fontein stroomt weer

De paarden-fontein kreeg een opknapbeurt en gestuurd door een tijdklok stroomt, spuit en watert het weer dagelijks tussen 9 – 20 u.

De geschiedenis van deze paarden-drinkbak, het oudst bewaard gebleven overblijfsel van het waterleidingterrein, vonden wij op de GWL-site: …Toen rond 1850 de pijpleiding met water uit de duinen naar Amsterdam klaar was, werd dat water in een kelder op het waterleidingterrein opgeslagen. Per paard en wagen werd het water vervolgens naar de Haarlemmerpoort gebracht, waar Amsterdam zo ongeveer begint in die tijd. Tegen betaling kon je daar dan een emmer drinkwater kopen. De onderste ring is niet voor hele kleine paardjes, maar voor de honden.
Toen Amsterdam in 1900 een ondergrondse waterleiding kreeg was dat niet meer nodig. Er was toen wel een pomp nodig om het water door de stad te pompen. Daarvoor is toen het machinepompgebouw (waar nu café Amsterdam in zit) gebouwd…

Publicatiedatum: 2 september 2018

rondje met het hondje

Dat is nou toch fijn. De weergoden hebben onze beden gehoord en gehonoreerd! Het is gaan regenen, gedoseerd. De grond, het gras en de planten konden het in kleine teugen opnemen.
Wij zijn niet weggespoeld en het hondje dus ook niet. Dan toch weer een rondje. Genietend van het groen wordende gras, bloemen en planten die er weer pront bij staan, alles lekker fris. Het stof is weer neergedaald.
Wat de pret drukte, was de aanblik van al die witte boterhammen in de Waterleliegracht. Vanochtend waren ze weg: opgegeten of een fijne buurtbewoner die dacht: ‘ik vis ze er even uit’.

 

Publicatiedatum: 2 september 2018

‘kind op gwl’…Raf

Raf Branderhorst, 11 jaar, woont in Blok 6

Jij hebt een verhaal. Jij speelt bij PSV! ‘Ik trainde bij PSV, tien weken lang, op zondag. Ik was niet gescout, je kon je aanmelden. Ik ben linksachter, ik ben linksbenig.’
Waarom PSV, en geen Ajax? ‘Ik hou meer van PSV; het is gezelliger in Brabant. Mijn vader is er geboren. Ik heb daar ook vriendjes.’
En, hoe ging het? ‘Best goed. Op de eerste training moesten we testen doen, hoe snel je was en je sprongkracht werd gemeten. Na tien weken hadden we weer een test en die ging ook goed. De besten kregen kaartjes voor een thuiswedstrijd en ik was in de race, maar toen net werd ik ziek en kon ik niet goed genoeg mijn best doen. Ik ben al wel een paar keer in het PSV-stadion geweest.’
Hoe gaat dat, want al je vriendjes zijn vast voor Ajax? ‘Als PSV wint, lach ik hen uit. En andersom. Dus ik kon afgelopen seizoen vaker lachen.’
Wat doe je naast voetballen? ‘Ik maak huiswerk, en anders voetbal ik met mijn vriendjes. Hier op het GWL-pleintje en op het Van Beuningenplein. Ik heb vrienden op school en ook wel op het terrein. Als ik ze buiten zie, ga ik met ze spelen. Een paar jongens van mijn voetbalteam wonen hier.’
In welk team speel je? ‘Bij SDZ, ik ga naar JO12-1, selectieteam. We spelen in de hoofdklasse. Ook wel eens tegen Ajax, vriendschappelijk, zij voetballen in de divisie. Winnen we ook wel eens van.’
Wil je dan niet voor Ajax voetballen? ‘Mijn trainer was ook Ajax-scout en hij scoutte me voor Ajax. Overdag trainen en ’s avonds een wedstrijd. Het was overdag heet, dus het ging niet zo goed. Ze vonden dat ik te veel wegdroomde. De wedstrijd ging wel goed, toen was het koel.’
Is het leuk op het GWL-terrein? ‘Ja, heerlijk, lekker rustig. In het midden van de stad is er veel lawaai.’ We woonden eerst op de Van Beuningenstraat; we wonen hier al weer 9 jaar.’
Kun je hier goed spelen, naast voetbal? ‘Jawel hoor, alleen dat paard… dat is niet veel bijzonders. Daar kun je niet veel.’
Op welke school zit je? ‘Op de Westerparkschool, bij juf Coby. Ik ga naar groep 8.’
Heb je een leuke vader en moeder? ‘Ja, zeker. Soms zijn ze boos op me als ik irritant doe, dat hoort bij het leven.’
Wat wil je nog tegen de mensen zeggen op het GWL-terrein? ‘Dat het een fijne buurt is.’

Publicatiedatum: 22 juli 2018

bye bye lijn 10

Om 23.35 vertrok de laatste afscheids-rit van lijn 10 na 117 jaar trouwe dienst. Aan boord veel Westerparkers, een accordeonist, een dichter, een flamenco gitarist, bloemen voor de conducteur, drankjes en hapjes alles gesponsord door ondernemers van het Westerpark en georganiseerd door Stadsdorp Westerpark. Niets vermoedende instappers op de rit werden bijgepraat over de reden van de bijzonder jolige sfeer in de tram. En dan werd er ook meegezongen en mee-gedeind…’bij ons in de Jordaaaaan..’ en ‘geef mij maar Amsterdammmmm…’
Weer terug op de halte Van Hallstraat stond lijn 10 niet meer op de borden.

lijn10 bedankt, lijn10 bedankt, lijn10lijn10 lijn10bedankt!

Publicatiedatum: 22 juli 2018