Menu

en het feest ging helemaal los

“Zo, en nu wil ik wel een glaasje wijn”, zucht één van de leden van de snijploeg tegen vieren. Eindeloze hoeveelheden tomaten sneed de ploeg, en daarna nog meer tomaten. En dan appels, appels en nog eens appels. En toen moesten de dozen vol watermeloenen nog komen. In de schaduw aan lange tafels neemt de ploeg meteen het buurtnieuws door.

En intussen maar snijden en snijden ….

Hoe sluit je een biertap aan? Wie heeft er verstand van réchauds, waar is de vierde poot van de barbecue, hoe verstevigen we het afdak van de muziek-opstelling, wie haalt er nog 30 paprika’s of 56 bosuitjes (hoorde ik nou 56 3/4 bosuitjes?) Heeft iemand ervaring in het schoonmaken van granaatappels? Kunnen de 30 nog warme turkse broden langs gebracht worden? Oh, de drank moet nog aangevuld en dat moest nogmaals en nogmaals. Hoeveel stukjes wegen samen 80 gram kipfilet? Oh jee, de druiven liggen hier nog ongebruikt, die waren voor de spiesjes… We redden het niet met de houtskooltjes, het vuur dooft bijna uit. Als Flamenco groep Barrio Del Mondo zojuist heeft gespeeld is de microfoon vrij en wordt er een oproep gedaan wie van de aanwezigen nog houtstkooltjes in huis heeft. De oproep leidt tot een succes. Met hulp van de houtskooltjes van de bewoners kan het vuur goed aanblijven. De lekkende Merquez-worstjes stuwen het vuur hoog op. Een brandblusser en -deken worden voor de veiligheid paraat gezet. Zo zijn tijdens de voorbereidingen en opbouw van het feest duizend en één vragen opgelost.

Halverwege de avond komen er twee ambtenaren van Stadsdeel West langs, om te kijken hoe de door hun toegekende buurtsubsidie gebruikt is. En?
Ze zijn diep onder de indruk en zeer tevreden hoe de gelden besteed zijn.

Het was een geweldige avond, met heerlijk eten en drinken, gezelligheid, afwisselende muziek, ontmoetingen, voetjes van de vloer en projecties op de watertoren met archief foto’s van 25 jaar gwl-terrein.

Het succes is ook af te lezen aan de foto’s van Andreas. Iedereen straalt.
Het moeilijkste vandaag? Hoe een selectie uit de fotoserie te maken voor deze nieuwsbrief!
Ga vooral hier lekker kijken naar de hele serie.

Dit feest is mede zo’n succes geworden door inzet en betrokkenheid van bestuurders en bewoners.

Deze zondagochtend, the day-after, wordt om 11.00 uur de kroon op het feest gezet door de opruimploeg. Deze zondagavond rond 21.30 uur als het donker is, projecteert Tanja Henn, opnieuw de bijzondere serie 25 jaar Gwl-terrein op de watertoren vanuit Cradam.
De hele serie komt ook via de volgende nieuwsbrief beschikbaar.

Publicatiedatum: 4 september 2022

BuurBer op bezoek bij de kippen

Het is een zwoele zomeravond, vogels fluiten, de zwaluwen vliegen hoog. Ik bezoek de buren Bart en Ingeborg van blok 11. Sinds jaar en dag zijn zij samen met hun buren de bezitters van vijf kippen. Het idee hiervoor ontstond zes jaar geleden: Bart kwam terug van een familiebezoek aan een tante in België die kippen hield… Lees hier verder

Publicatiedatum: 4 september 2022

van afval tot oogst

Het GWL terrein gaat meedoen met het project ‘van afval tot oogst’.
Er zijn inmiddels zes plekken in de stad waar bewoners hun groenafval in kunnen leveren bij een groenproject, waar er compost van gemaakt wordt. Dit jaar gaan er 4 tot 5 locaties bijkomen, daar zijn wij er een van.

afsluitbare compost trommels
Er worden speciale afsluitbare compost trommels geïnstalleerd.
De trommels leveren snel compost op, mensen gooien er zelf hun afval in en draaien het vat een paar keer, dit versnelt het composteer proces.
Het vat is makkelijk te legen, er hoeft niet geschept te worden, door het vat te draaien valt de compost naar beneden.
Ondersteuning – Stichting “de gezonde stad” ondersteunt het project op de volgende manier :
• leveren van compost trommels en compostbakken,
• ondersteuning bij het opzetten van het project en de werving van deelnemers
• training over composteren voor bewoners die een actieve rol willen spelen
De training is bedoeld voor een groep mensen die actief betrokken wil zijn bij het composteer proces en daar een rol in wil spelen.
Dat betekent o.a. in de gaten houden of het proces goed verloopt.
We zijn op zoek naar mensen die enthousiast zijn voor dit project en hier een rol in zouden willen spelen. Iedereen kan GFT inleveren en compost ophalen voor tuin, balkon of kamerplanten. Je hoeft geen nutstuin te hebben om actief bij het composteringsproces betrokken te zijn.
Opzet training: de training is drie keer 2 uur
Maandag 19, 26 september en 3 oktober van 16.30-18.30 uur.
Interesse, wil je meer weten? Neem contact op met het nutstuinbestuur dan kunnen we wat meer over het project vertellen.

Publicatiedatum: 4 september 2022

appeltaart en ijs op 17 september

Op zaterdag 17 september gaan vrijwilligers, voor de 13e keer, ’s ochtend de appels en peren van onze hoogstamfruitbomen plukken. ’s Middags gaan ze er taarten van bakken. Buurtbewoners, vooral kinderen, zijn van harte uitgenodigd te komen kijken en helpen. Alle GWL bewoners zijn om 5 uur ’s middags uitgenodigd om de taarten te komen proeven.

Het programma is volgt:
Wil je plukken? Tussen half 10 en 10 uur verzamelen bij het buurtbeheerdershuisje. Om 10 uur gaan jong en oud, onder leiding van de vrijwilligers van de Hoogstamfruitbomengroep, de appels en peren plukken. Zorg wel voor stevig schoeisel, veiligheid voor alles.
Wil je bakken? Vanaf 1 uur gaan de vrijwilligers er thuis appeltaarten en stoofpeertjes van maken. Wil jij ook iets maken? Graag! Voor de ingrediënten wordt gezorgd.
Lekker smullen: om 5 uur kunnen alle GWL bewoners bij het buurtbeheerdershuisje appeltaart komen eten en appelsap drinken. Heerlijk!

Onze GWL fruitbomen zijn al 25 jaar oud. Om dat te vieren worden vanaf kwart over 5 FRUIT IJSJES van IJSBAART uitgedeeld. Er zijn er 250 beschikbaar, op = op. Kom helpen en kom genieten van al die heerlijke taarten, met een ijsje toe.

Alle info staat in deze uitnodiging. Foto’s van voorgaande jaren en veel meer over de hoogstamfruitbomen vind je op www.gwlfruitbomen.nl.

Publicatiedatum: 4 september 2022

hoe gaat het met….

Ja hoe gaat het nu met de vorderingen rondom de nieuwe website en nieuwsbrief? De projectgroep bestaande uit Gwl-bewoners, -professionals en -gebruikers krijgen eind september een vervolg presentatie inclusief een introductie over het gebruik van de software, waarmee website en nieuwsbrief in hun nieuwe jasjes gaan schitteren en functioneren: qua aanzien en techniek van deze tijd, prettig in gebruik, en toekomstbestendig. Nieuwsgierig? wij ook! Wordt vervolgd.

Publicatiedatum: 4 september 2022

een onverwacht cadeautje

Zij zijn er weer! Op de ochtend van het GWL-feest zijn twee mannen bezig de doeltjes terug te plaatsen op het voetbalveldje. “Een spoedklus”, moppert er eentje “maar waarom dit nou zo’n haast heeft …”
Al een tijdje moesten de kinderen het zonder doeltjes doen. Tot dus opeens op die zaterdagochtend (!) de gemeente de mannen stuurde. Misschien heeft iemand in de buurt korte lijntjes in het gemeentelijke apparaat?
Hoe dan ook: feest voor de kinderen, het voetbalveldje is weer compleet.

Publicatiedatum: 4 september 2022

gwl-terrein in de media

In de Ecowijk in de Staatsliedenbuurt zijn flink wat bewoners bezig om de buurt een groen aanzien te geven. Jacky Wolter ging voor de KNOOPPUNT TV-rubriek ‘De Buurt Spreekt’ deze zomer een paar keer kijken.
Vind je het leuk om een keer te komen kijken of mee te doen. Welkom op elke 1e zaterdag van de maand om 10 uur op het Watervalplein of om 13.0o uur bij het Waterspiegelplein / Reveplantsoen.
Publicatiedatum: 4 september 2022

droogte in de tuinen – wat (niet) te doen

advies van de gwl-groengroep / groene vingers:
Tuinen hebben het zwaar, tuinders ook, die staan voor het dilemma, moet ik water geven of zal ik nog even wachten, is dat geen verspilling van drinkwater.
Er zijn manieren om de grond beter te beschermen tegen uitdroging.
Mulchen is zo’n methode.
Mulchen betekent, de bodem bedekken rondom je planten.
Mulchen is goed voor je grond, het houdt vocht en voedingsstoffen in de grond, voorkomt uitdroging, beschermt tegen hitte en kou.
Daarnaast gaat het onkruidgroei tegen, levert het voedingstoffen aan de planten en verbetert het de bodemstructuur.
Hoe mulchen?
Je kunt met verschillende materialen mulchen, bladeren, gemaaid gras, schors, cacaodoppen, stro, compost, dood plantmateriaal, dus onkruid en snoei materiaal kun je in stukjes knippen en tussen je planten leggen.
Een laag van 5 cm mulch rondom de planten en op alle kale stukken houdt het vocht veel langer in de grond en maakt de tuin weerbaarder tegen droge perioden.
Publicatiedatum: 4 september 2022

!!! meld je aan !!! voor het feestelijk wijkdiner op 3 september

locatie: onder de Watertoren
17.00 uur: Bar open
18.00 uur: Bart Schreuder met flamingogroep Barrio del Mundo
18.30 uur: Jubileumdiner (zelf bord en bestek meenemen)
20.30 – 23.00 uur: Muziekoptredens van o.a. het koor Nextdoor, R&B-zangeres Djeneba en dj Maggie

ZOMERS ETEN
Na 2 jaar sappelen vanwege corona, eindelijk weer een ouderwets buurtfeest met wijkdiner voor alle GWL-bewoners. Met muziekoptredens en dansen na. Op zaterdag 3 september worden alle beschikbare banken en biertafels gevorderd om ’s avonds 150-200 bewoners te kunnen vertroetelen met een heerlijk driegangendiner. Op het Watertorenplein, onder onze mooie watertoren. Een select groepje GWL-koks – dit jaar drie keukenprinsessen – heeft een heerlijk menu bedacht. En enthousiaste vrijwilligers komen ’s middags weer helpen snijden, schillen en wassen. Want zo doen we dat op het GWL. We maken het eten zelf klaar en eten het tot de laatste snik op. KLIK HIER om je op te geven voor eten en hand- en spandiensten. Vergeet het niet, alleen als je je hebt opgegeven, staat er een maaltijd voor je klaar.

HET PROGRAMMA 
De bar is vanaf vijf uur open en het wijkdiner begint om ongeveer half zeven.
Tijdens en na het diner zijn er verschillende optredens. Vanaf zes uur speelt good-old Bart Schreuder met zijn nieuwe flamencogroep Barrio del Mundo (meer info) al een vrolijk begin als je in de rij staat om je eten opgeschept te krijgen. Direct na het dessert om half negen volgt zangkoor Nextdoor. Een formatie van bijna twintig man en vrouw met een eigen dirigent en pianist. Zij zingen bekende popsongs. Meezingen mag. De jonge GWL-bewoonster en R&B-zangeres Jeneba treedt rond half tien op met haar begeleidingsgroep. Jeneba is 18 jaar en heeft kort voor de zomer haar zangopleiding aan het ROC afgerond. En tenslotte DJ Maggie (Maggie Alvarez) om de voetjes definitief van de grond te krijgen. Maggie is ook al een buurtbewoonster. Zij draait tot elf uur muziek uit de jaren 80 en 90. Zij is één van de radio dj’s van Boot Boy Radio (meer info) en draait vinyl platen.

FEESTELIJKE REDUCTIE
Omdat het GWL-terrein 25 jaar bestaat dragen de Koepelvereniging en het stadsdeel dit jaar bij in de kosten van het diner. Volwassenen kunnen dit keer al voor €,5- mee-eten, kinderen voor €2,50. Je moet je wel vooraf opgeven want we willen niet met kliekjes blijven zitten. Opgeven kan tot uiterlijk 28 augustus, dat is een week voor het feest. Daarna is het schlüss want dan moet de kookploeg haar inkopen doen. De drank is voor eigen rekening.

DE PLEINREGELS
Kom je eten vergeet dan niet je eigen bord en bestek mee te nemen. Scheelt weer afwas voor de afwasploeg en het is duurzamer. Eigen drank mag je thuislaten, wij zorgen voor de drank: bier, wijn en fris. Het feest moet natuurlijk wel bekostigd worden en dat lukt niet als iedereen zijn eigen flessen meeneemt. De prijzen zijn redelijk: een glas wijn of bier €2,- en fris €1,-. Betalen doe je door bij de bar bonnetjes te kopen. Pinnen is voor ons het makkelijkst – wij zorgen voor een pinapparaat – maar cash kan ook, tenminste zolang we wisselgeld hebben. Naar de WC gaan doe je thuis en vuil gooi je in de aanwezige vuilniszakken.

HAND- en SPANDIENSTEN 
Voor het feest zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen bij het opbouwen van het plein, bij het groente snijden of die een half uur bardienst willen draaien.

AANMELDEN voor diner en hand- en spandiensten, doe je hier

Publicatiedatum: 14 augustus 2022

opruiming buurtbeheerhuisje

In september start de ‘remake’ van de begane grondruimte. De Koepelvereniging heeft hier in april geld voor vrij gemaakt. In de zomer is begonnen met het opruimen van de begane grond verdieping. Het papieren archief is tijdelijk opgeslagen in archiefdozen en de opbergkasten zijn deels verhuisd naar een kelderbox in blok 1. Op de foto zie je Hassan aan het werk en zie je rechts de lege muur waar het grote keukenaanrecht komt. Die wordt in september geplaatst.

Niet alle kantoorspullen komen terug. Maar sommige spullen zijn misschien nog wel interessant voor gwl-bewoners. We hebben het volgende in de aanbieding: – een heel groot 2-persoons bureau (Hassan werkt inmiddels op een laptop) – 2 of 3 bureaustoelen – een monitor en toetsenbord van een pc – een Brother printer (moet wel gerepareerd worden) – een heleboel postbakjes – een inbindmachine (Fellowes pb 200) – 2 doosjes ongebruikte hangmappen – wat boeken

Heb je belangstelling voor één van deze dingen laat dat dan even weten via het koepelbestuur of kom woensdag 31 augustus om 19 uur langs in het buurtbeheerhuisje. Bij meerdere belangstellenden wordt er geloot. Wat overblijft gaat naar Rataplan.

Publicatiedatum: 14 augustus 2022