een terugblik met Hassan

Voordat Hassan Ziani in 2010 solliciteerde naar de baan van buurtbeheerder op het GWL-terrein, werkte hij voor verschillende welzijnsorganisaties in Westerpark. Hij werd aangenomen en…

“Ik heb hier altijd fijn gewerkt. Heb veel contacten gehad met de bewoners voor vragen, bemiddelingen, soms ook om te tolken als een bewoner door andere taal en cultuur de regels niet begreep. Er waren veel contacten over uitleen, voor advies of bijvoorbeeld hulp bij zwakstroom of om licht in de kelderbox op tijdklokjes om te zetten naar gewone schakelaars. Er zijn ook bewoners die met een regelmaat langs kwamen voor een gesprekje en koffie. Ik had contact en overleg met de wijkagent, Waternet, Vattenfall, de verschillende woningcorporaties, het Stadsdeel en natuurlijk het GWL-koepelbestuur. Ik was actief bij buurtevenementen en bijeenkomsten, er was altijd wat te doen.”

veranderingen
Helaas, het buurtbeheer en de aanwezigheid van Hassan Ziani, het gaat veranderen. Over het waarom en hoe verder schreven we al in de vorige nieuwsbrief. Feit is dat Hassan per 1 juli niet meer onze buurtbeheerder is.
Hassan: “In aanloop naar het verminderen van mijn werkuren (juli 2021) werden er al veranderingen ingezet; Voor problemen en klachten van de huurders over de woningen die eerst via mij liepen, moeten de bewoners sinds die tijd direct bij de woningbouwvereniging aankloppen.
Meldingen van bewoners over afval, zwerfvuil, een kapotte stoep of de sporen van een emmer witte verf over de stenen, omgewaaide bomen; alles liep voorheen ook via mij. Nu kan iedereen dat heel gemakkelijk en snel zelf melden o.a. via de BuitenBeter-app.
“Het is jammer dat mijn werk hier eindigt. Ik heb veel ervaring opgedaan en dingen geleerd. De bewoners zijn hier anders dan in andere wijken, er wordt veel georganiseerd, ze zijn actief en er is veel betrokkenheid. Ik heb aan heel veel activiteiten meegewerkt, zoals buurtfeesten en klussendagen, het verwijderen van de hekken in de heggen, buurtschouw, de nieuwjaarsrecepties en de verbouw van het buurthuisje”.

mooi plekje
“Ik vind het een prachtige en groene buurt hier. In vergelijking met Osdorp waar ik woon ligt het centraal tussen groen, vlakbij winkels en bij het centrum, en zijn er goede en snelle verbindingen naar alle kanten van de stad. in de zomer kan het hier in het Buurthuisje erg warm worden, dan zet ik de deur naar dit stukje tuin open en zit ik hier heerlijk tussen buurthuisje en heg in het groen.”

bijzondere gebeurtenissen
Zoals een heterdaadje in de kelderboxen na een inbraak elders en een gestolen kluisje. Hassan vertrouwde het zaakje niet, liet zich niet intimideren door de agressieve toon van de jongens met hun buit en belde direct met wijkagent Tim van der Velde. Deze was heel snel ter plaatse en niet alleen.
Pluk-incident. Een ander voorval was na een van de klussen-dagen waar Hassan en bewoners veel planten, bloemen en kruiden hadden gezet, dat er een man verscheen op het terrein die met karretje en kratjes de kruiden en eetbare planten aan het knippen was. Hij bundelde ze met elastiekjes en sorteerde ze in de kratjes. Op de mededeling van Hassan dat dit niet de bedoeling was, reageerde de man agressief, spuugde en schold. Ook hier was Hassan standvastig, belde met de wijkagent, die ook nu weer snel aanwezig was en nam de man en de oogst mee.
Een zeer bijzonder moment was de uitnodiging van een van de medewerkers van Waternet om mee te gaan in de Watertoren. Wijkagent Tim van der Velde en Diego Pos werden meegevraagd. De beklimming over binnen- én buitentrappen (jaja die ‘nietjes’ waarover je het laatste stukje klauterend naar de kop van de watertoren moet gaan) was fantastisch, inclusief het imposante binnenwerk van de Watertoren en het uitzicht vanaf de top. Het werd een onvergetelijke excursie.

uitleg en uitleen
Tijdens ons gesprek wordt Hassan een paar keer gebeld, o.a. door buurtbewoners, die onafhankelijk van elkaar een afspraak willen maken voor uitleg over het gebruik van de beamer. Hassan koppelt ze en meteen na ons gesprek gaat hij met hen naar de bovenruimte voor Wifi-code, uitleg over aansluiting van beamer en het gebruik van het projectiescherm. Overdracht en uitleg zal de komende periode wel vaker gebeuren. Bijvoorbeeld de weetjes over het uit- en invouwen van de prachtige party-tenten, te gebruiken bij het GWL-buurtfeest. Deze maken onderdeel uit van de depot-uitleen, waar onder meer de Avond4daagse Westerpark, Nassaukerk, Silodam en Bos & Lommer gebruik van kunnen maken. Hassan benadrukt: nee, de partytenten zijn niet voor particulier gebruik.

afscheid nemen
Hassan wil geen groot afscheid, maar een klein afscheid met de mensen waar hij het meest mee te maken heeft gehad. Op vrijdag 28 juni, zijn laatste werkdag, nemen het bestuur en de door Hassan genoemde genodigden afscheid van hem om 11.00 uur in de ochtend. Wil je Hassan nog graag gedag zeggen dan kan dat nog t/m donderdag 27 juni door spontaan in de ochtend tijdens zijn werkdagen (maandag, donderdag en vrijdag) binnen te lopen.

meer foto’s over het bezoek aan de Watertoren (uit archief Diego Pos)
en heb je even tijd en zin… bekijk hier alle albums met GWL-foto’s

overzicht
volgend artikel