170 jaar schoon drinkwater in Amsterdam

En dat wordt gevierd en herinnerd met een buiten-expo op het Haarlemmerplein. Hoe Amsterdam stonk, hoe ziek de Amsterdammers van het vervuilde grachtenwater werden en hoe Mevrouw Van Lennep, de echtgenote van Jacob van Lennep, een heel goed idee had.

Het is een gruwelijk stukje geschiedenis met een prachtige afloop. Zoals het eerste gezuiverde duinwater in Amsterdam binnen kwam via pijpleidingen uit Heemstede en ontsproot in een fontein op het Haarlemmerplein, waar bewoners voor 1 cent een emmer schoon water konden halen, draaien wij nu nog steeds onze kranen open voor voor gezond en schoon water uit dezelfde bron.

Wonen op een stukje geschiedenis
Wij GWL-ers wonen ook op een stukje van deze geschiedenis. Het huidige GWL-terrein, ook Waterwijk genoemd is gebouwd op het voormalige Gemeentelijk Waterleiding bedrijf, onze Watertoren vormt een deel van het visuele imago van de wijk. Met uitleg geven over waar je woont zijn er vele aanknopingspunten, zoals de wijk tegenover het Westerpark, Café Restaurant Amsterdam in het monumentale Machinepomp-gebouw én de grote vriendelijke reus, de Witte Watertoren…en ja, die is nog steeds in gebruik. Zo zijn er allerlei grote en kleine aanknopingspunten van gebouwen, een fontein en kunstwerken die refereren aan de geschiedenis van onze wijk. En niet te vergeten, alle officiële namen van straten, wegen en de gracht beginnen met Water. Er zijn nog heel veel meer weetjes over onze geschiedenis op de GWL-website te vinden.

De buiten-expo op het Haarlemmerplein is te bekijken tot 12 januari.
Meer info over 170 jaar schoon drinkwater vind je hier.

overzicht
volgend artikel