Sinds eind november staan er naast het buurthuisje 4 compost-trommels voor het doneren van Groente- en Fruitafval (GF) uit de keuken. In zes maanden tijd zijn er in het project ’van afval naar oogst’ 76 donateurs, is er 700 kilo GF-afval ingeleverd en is er inmiddels 300 kilo compost. Deze compost is nog niet te oogsten, het heeft nog tijd nodig om verder te composteren.
Op donderdagochtend hebben Jeannette en Morag afgesproken om de volle composttrommels 3 en 4 te legen. Dit gebeurt als de trommels al een paar weken vol zijn en het GF-afval daarin flink aan het rijpen is geweest. De temperatuur is dan inmiddels al opgelopen naar het hoogste punt van rond de 65 graden. Verschillende vrijwilligers (‘compostino’s’) zijn in groepjes verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de compostplaats. Er wordt gewogen en getemperatuurd, zaagsel en/of blad toegevoegd, geregistreerd en opgeruimd. Sommigen hebben speciale taken, zoals rondleidingen, communicatie, administratie, bladeren en zaagsel verzamelen en contact houden met andere compostplaatsen in Amsterdam voor het uitwisselen van kennis en vaardigheden.
Op de compostplaats staat o.a. ook een kuubzak met bladeren, nodig voor het toevoegen bij het ingeleverde GF-afval om te voorkomen dat de compost te nat wordt. Want dat werd het: het vocht droop uit de trommels. Er staan nu opvangbakken onder, want zeer ‘mooi en gezond spul’ voor tuin of balkonbak, in verhouding 1 op 10 te gebruiken.
Deze ochtend komen de twee compostino’s in hun oudste kleding en met de handschoenen aan om de trommels te legen. Als de trommel open gaat is er een prachtige substantie te zien. Het lijkt op koeienmest, maar is natuurlijk volkomen plantaardig en het ruikt lekker (?bossig?). De dames hebben spierballen en weten hoe ze hun rug moeten ontzien, want het vraagt kracht om de trommels met geopende klep te draaien en naar beneden geopend vast te houden zodat de mest in de kratten daaronder terecht komt. Geleerd bij trommel-3 gaat dat bij trommel-4 beter, want éérst zaagsel toevoegen, dan even flink ronddraaien en daarna legen, maakt de mest minder plakkerig en valt beter in de kratten.
De ene krat wordt per kruiwagen (zwaar werkje) en de andere per fiets vervoerd naar de nacomposteerbakken. Ook daar is het weer improviseren en spierballen-werk om de bakken goed open te zetten en de mest uit de krat of kruiwagen in de bak te storten.
van afval naar oogstfeest
De verwachting is dat de mest in de bak nog 10 maanden door moet rijpen. De cirkel is rond als de eerste mest geoogst kan worden. Dat wordt een ‘van afval tot oogst-feest’ waar donateurs en compostino’s mest krijgen voor eigen tuin of balkon.
meer lezen over de feestelijke start ‘van afval naar oogst’
meer lezen over de achtergrond en aanmelden als donateur