‘van afval naar oogst’ is gestart

Zondag 27 november stond er een feestelijke start gepland voor het compostproject ‘van afval naar oogst’, ofwel recycling van je groente- en fruitafval.

Voordat het zover is zijn er door zo’n 18 vrijwilligers (die luisteren naar de titel Compostino) workshops gevolgd bij ‘de gezonde stad’. Er is een planning gemaakt, een administratie opgezet, pr-materiaal aangepast en verspreid. Er zijn herfstbladeren verzameld (en gedroogd), composttrommels (tumblers) in elkaar gezet en een werkkast gebouwd. Er is een quiz geschreven en materiaal verzameld als voorbeeld voor wat wel of juist niet in de compost terecht mag komen (hierover later meer) en nog 1001 dingen meer. Kortom er is hard gewerkt om de start mogelijk te maken en dat alles onder leiding van Maddy Wattel (groene vingers / groengroep GWL-terrein).
Toen de weersverwachting voor de zondag ‘regenachtig en guur’ voorspelde is er ook nog met kunst en vliegwerk een partytent uit de berging gekomen (wat nog een toer was om deze op z’n poten te krijgen, maar dan heb je ook wat!)

Op locatie bij het buurthuisje: was er een tafel met voorbeelden wat wel of niet in de compost mag, zodat iedere bezoeker, na openingswoordje en quiz-moment, met een bakje langs de verschillende schalen kon gaan om alvast een eerste lesje te krijgen. Nee, geen schillen van citrus fruit, bananen en avocado (die zijn te zwaar bespoten), ook geen snijbloemen, kattenbakkorrels of maaltijd-restjes.
Het eerste goedgekeurde gevulde bakje werd rond 14.10 uur geleegd in de eerste open compost-trommel en er volgden nog zo’n 20 die middag.

Wat wel/of niet voor de compost geschikt is…? Lees het hier alvast: wel/niet
Na aanmelding krijg je een introductie bij de composttrommels, een papieren compostzakje en als je wilt ook nog een bijpassend emmertje en natuurlijk ook ‘de wel/niet lijst’. Deze zondagmiddag zijn er velen met zak en emmertje, bungelend aan de arm, weer naar huis gelopen.
Inmiddels hebben zich ruim 40 buurtbewoners opgegeven.
Het was gezellig, leerzaam en geanimeerd. Tegen de kou was er hete koffie en Verveine-thee (uit Carols eigen tuin). Over de daken liepen zoals in deze tijd gebruikelijk, groene regenboogpieten die voor de feestelijke start pepernoten-lekkers hadden achtergelaten.

Aanmelding kan hier
Na jouw aanmelding nemen we contact met je op om een afspraak te maken om het compostproces ter plekke uit te leggen.
Afval naar Oogst is een project van de gezonde stad Amsterdam
Meer foto’s van de feestelijke start: bekijk ze hier

een paar dagen later worden ook de nacomposteerbakken in elkaar gezet

overzicht
volgend artikel