De Gashouder is een rijksmonument, dat bij de talloze activiteiten iedere keer opnieuw aan- en bijbouwsels voor de evenementen bij de gevel geplaatst krijgt. Welk plan gaat dit oplossen? Dinsdag 9 mei waren er tientallen inwoners uit Westerpark op de presentatie van de plannen af gekomen.
“We gaan ondergronds”, bleek uit de presentatie van de Westergas BV: om aanbouwen voor steeds terugkerende items zoals entree, opslag, kluisjes, toiletten en artiesten-kleedkamers en heen en weer rijdende vrachtwagens sterk te verminderen of te voorkomen. Architect Van Stigt, die ook de Koepelgevangenis Haarlem onderkelderde, is voor de klus gevraagd. Het publiek reageerde voornamelijk verrast en instemmend met het bouwvoorstel.
Ook zijn er voorstellen gepresenteerd voor betere verkeersstromen met een autoluw Westerpark en een autovrije Gosschalklaan (waar het kinderdagverblijf zit).
De problemen en overlast met de fietsen zijn ook niet aan de aandacht ontsnapt. Voor de buitenruimte, het groen en de fietsenproblematiek werden eveneens plannen gepresenteerd. Hiervoor is medewerking van de gemeente nodig, want een gemeente-aangelegenheid. Eén van de buurtbewoners liet tijdens het vragenrondje weten: “Nu jullie toch willen gaan graven, graaf dan door en neem een voorbeeld aan de ondergrondse fietsenstallingen, zoals onder Leidseplein en CS!”. Een heel goed voorstel! Teruglopend naar huis struikelden we over de vele fietsenrekken die al in positie maar nog volkomen nutteloos lagen te wachten op de start van de Rollende Keukens, drie dagen later.
De concept aanvraag ligt inmiddels bij de Gemeente Amsterdam. Na goedkeuring kan de verbouwing in 2025 beginnen. Eind van dat jaar of 2026 zou de vernieuwde Gashouder dan de deuren weer moeten openen.