toekomst voor de Toekomstboom?

De schuin gezakte den op het Watertorenplein leeft nog, maar is er nog perspectief voor deze ‘Toekomstboom’?

De gezonde naalden zitten alleen nog op de hogere takken, maar met wat moeite lukt het om een foto te maken om de boomsoort te determineren. Best lastig, de smartphone-app ObsIdentify geeft aan dat de naalden van een weymouthden zijn (65% zekerheid). Met de schors weet de app niet goed raad. Dan maar eens kijken op de Amsterdamse bomensite: https://maps.amsterdam.nl/bomen/. Even goed inzoomen op het GWL-terrein en de watertoren en hebbes: volgens dit register is het een weymouthden (Pinus Strobus) uit 1983. Maar het is niet erg waarschijnlijk dat de boom hier toen al stond. Op het bedrijfsterrein van de Gemeentelijke Waterleiding stonden tot de bouw van onze wijk maar een paar bomen en niet rond de watertoren en het machinepompgebouw.

Als we te rade gaan bij het collectieve geheugen van de buurt komen we meer aan de weet. Buurtbewoner Jaap de Vries weet te melden dat de volwassen den hier in 2003 is geplant als ‘Toekomstboom’. De boom dankt zijn plek aan de Boomfeestdag van dat jaar. In samenspraak met buurtbewoners heeft de gemeente hiervoor het initiatief genomen, ter gelegenheid van ‘150 jaar duinwaterleiding in Amsterdam’.

De den die zeker honderd jaar zou worden is ondertussen op de gemeentelijke kaplijst geplaatst. Het is triest, maar nu de ’toekomstboom’ er nog staat is het zaak om ‘m nog even te koesteren.

overzicht
volgend artikel