GWL nog steeds inspirerend

In het Buurthuisje was er 9 juni een bijeenkomst van kennisplatform KAN (klimaatadaptief bouwen mét de natuur). In de middag kregen ze een rondleiding over het terrein van Diego Pos.

“Prachtig, ik ben heel trots dat ik hier ooit aan mee heb mogen werken”, zegt Claudia Bouwens om zich heen kijkend op het GWL-terrein. Bouwens was vanaf januari 1994 als milieu-adviseur van bureau BOOM betrokken bij het duurzame ontwerp van de woonblokken en de buitenruimte van ons terrein. Op 9 juni was zij terug met een groep projectontwikkelaars om met hen te bekijken hoe de groene en autovrije plannen van destijds er nu in de praktijk uitzien.

Het bezoek aan het GWL-terrein inspireerde de projectontwikkelaars, zegt Bouwens. “Zij hebben allemaal een auto en die willen ze allemaal voor de deur kwijt. Hier zagen ze wat er mogelijk is op een auto-vrij terrein, de meerwaarde ervan. Met de dorpspomp en de hagen die fietsen verstoppen, met het makkelijke contact dat buurtbewoners hier met elkaar kunnen hebben. Bovendien waren gierzwaluwen en huismussen in grote getale aanwezig, die toonden zo meteen het effect van de nestkasten aan.”

Het bezoek aan het GWL-terrein is onderdeel van een driedaagse cursus waarbij steeds een ander project wordt bezocht. De eerste cursusdag was in de Kersentuin in Utrecht. De Trudotoren in Eindhoven staat ook op het programma. Bouwens organiseert de cursus als programmaleider van het kennisplatform KAN, een samenwerking van drie brancheverenigingen van ontwikkelaars en bouwbedrijven. Het KAN platform wil ontwikkelaars en bouwbedrijven stimuleren klimaat-aangepast te bouwen met oog voor de natuur. Drie ministeries betalen hieraan mee.

Na het interview met de redactie wilde Bouwens meer weten over de staat van het grijswater systeem (doorspoelen van toilet met regenwater) op het terrein. We stuurden haar het onderstaande artikel van BuurBer door, wat ook nog heel recentelijk was geactualiseerd door Michel Floris en Rochdale. Ze was hier heel blij mee, gaat het gebruiken en doorsturen.

Regenwater voor doorspoelen toilet? BuurBer gaat op onderzoek.

 

overzicht
volgend artikel