buurtbewoner Willem betrokken bij…

En ineens is buurtbewoner Willem Wits voorzitter van een stichting die zich inzet voor een ziekenhuis op een continent waar hij nog nooit is geweest. Volgende maand reist hij voor het eerst af naar Tanzania om het ziekenhuis zelf te leren kennen.

Willem Wits is GWL-bewoner van het eerste uur. Hij is al zijn hele werkzame leven actief in de culturele sector, eerst als decorontwerper in het theater, later als documentaire filmmaker (scenario en regie).
Tegenwoordig maakt hij vooral autonoom werk (gemengde techniek op papier) en zingt hij als gevorderde amateur zanger klassiek liedrepertoire, solo en in wisselende ensembles.

Dat hij nu betrokken is bij het opzetten van de gynaecologische afdeling van het Sumve ziekenhuis is niet zo raadselachtig als het lijkt, Willems partner werkte vroeger als arts in het ziekenhuis in Sumve en zette daar samen met anderen de basiszorg op poten. Het startkapitaal kwam van Nederlandse donoren en de Tanzaniaanse overheid. Het Sumve ziekenhuis heeft 250 bedden en staat in noord Tanzania in de buurt van het Victoriameer. Het bedient zo’n tweehonderdduizend mensen. De overheid springt nog steeds bij en patiënten betalen een eigen bijdrage, daardoor draait het ziekenhuis nu zonder buitenlandse hulp en met Tanzaniaanse werknemers. Die diagnostiseren en behandelen ziektes als malaria, tbc en hiv, voeren eenvoudige operaties uit en helpen bij bevallingen.
“Nu wordt het tijd om het meest gevraagde specialisme aan te bieden”, vertelt Willem “en daarom benaderden ze mijn partner en zijn Nederlandse collega uit die tijd. Het verzoek was om te helpen bij het opzetten van een gespecialiseerde gynaecologische afdeling. Net zoals zij dat destijds voor de basiszorg deden.”

In 2022 bevielen ruim tweeduizend vrouwen in het Sumve ziekenhuis, tien procent daarvan had complicaties, veertien baby’s en twee moeders overleefden het niet. “Maar de meeste sterfgevallen vinden buiten het ziekenhuis plaats”, weet Willem. “Bij complicaties moeten vrouwen  – als ze al hulp zoeken – nog twee uur verder rijden naar een ziekenhuis waar wel een gynaecoloog is. Dat gaat hotsend en botsend in een auto of zelfs lopend. Je kunt je dus voorstellen dat er zo onnodig veel vrouwen en baby’s onderweg sterven.”

Het plan is om zestig duizend euro bij elkaar te brengen en dat moet van donoren komen. Met dat bedrag kan het ziekenhuis twee jaar een Tanzaniaanse gynaecoloog in dienst nemen. Die gaat zichzelf in deze periode terugverdienen door ook een netwerk en opleidingen op te zetten, zodat de afdeling daarna – net als bij de basiszorg gebeurde – zelfstandig verder kan draaien. Willem: ”Met een volwaardige afdeling gynaecologie kunnen wij straks veel onnodige sterfgevallen voorkomen.”

Meer informatie? Doneren? www.stichtingsumvehospital.nl

overzicht
volgend artikel