BuurBer gaat naar de film

Het is donker en herfstig-guur als ik naar het Buurthuisje loop waar de concertfilm Reflector (2022) wordt getoond. Het buurthuis heeft sinds kort beneden in de huiskamer een beamer en een groot scherm. Het is hierdoor ook een aangename en comfortabele ruimte voor een film-huiskamervertoning.

Bij mijn binnenkomst legt Dimitar Bodurov, de musicus, componist en GWL-bewoner, de laatste hand aan de juiste instellingen van de apparatuur en om iets over acht start de film.
Als eerste zien en horen we een concertuitvoering en een sopraan. En dan verschijnt er boven het toneel op een videoscherm beelden van jongere en oudere mensen. Zij delen via korte video-boodschappen hun persoonlijke ervaringen in de Corona-tijd. Hoe men van het ene op het andere moment geconfronteerd werd met de pandemie, de lock-downs. De angst, paniek soms, het (on)geloof, de zorgen, de creativiteit, de rust en het (her)ontdekken. Gaandeweg klinkt in sommige videoberichten de invloed van (des)informatie en propaganda door: in de mening over het al dan niet kunnen vertrouwen in de overheid, de artsen, de wetenschap.
De gesproken taal in de film is Bulgaars en de film is Engels ondertiteld. De klanken van de taal, de combinatie van jazz en klassieke muziek en de videobeelden waren voor mij zo spannend en veelzeggend dat ik er helemaal door werd meegenomen en regelmatig vergat om naar de vertaling te kijken.
Na de voorstelling was er een knabbeltje en een drankje en gaf Dimitar meer informatie over de achtergrond van zowel de concertfilm als het land Bulgarije. In het land, ongeveer 2.5 keer de grootte van Nederland, is de pro-Russische invloed en de propaganda meer merkbaar dan hier. Desondanks, de persoonlijke ervaringen van de mensen uit deze film lijken mij redelijk universeel, ik herken veel van de diversiteit aan ervaringen en meningen bij mensen hier in Nederland. Na een boeiende en verrijkende avond en na Dimitar bedankt te hebben voor deze prachtige film en voor het cadeau om dit hier in het buurthuisje gratis te vertonen ga ik terug naar huis.
Ben je benieuwd geworden, dan is hier voor geïnteresseerden een link voor een korte impressie.

overzicht