BuurBer dwalend over het GWL-terrein

Uitbundig zwaaiend staat Maryan op haar balkon:”jaaa, ik zie je, hier moet je zijn”. Eenmaal binnen, in haar riante keuken, gaat het gesprek onder het genot van een kopje thee direct over de vaak ingewikkelde indeling van de straten en huisnummers op het GWL terrein.

Ik doe verslag van mijn zoektocht naar het juiste adres, Maryan herkent veel en vertelt: “het komt regelmatig voor dat bezoekers of anderen die hier moeten zijn moeite hebben om het adres te vinden. Zelfs ik, GWL-bewoonster van het eerste uur, heb soms nog moeite om snel een juist adres te vinden”.
(nagekomen tip aan de redactie: alle oneven huisnummers zijn in de hoge blokken 1 en 2.
Alle even huisnummers zijn in de lagen blokken)

27 jaar geleden kwam Maryan samen met haar twee kinderen op het GWL-terrein wonen. Op een informatiebijeenkomst in de Zuiderkerk had ze gehoord over een nieuwe wijk: het GWL-terrein. Ze had haar gegevens achtergelaten, maar was toch verrast toen zij enige tijd later gebeld werd en hoorde dat ze in aanmerking kwam voor een woning. Zij kon zelfs kiezen uit twee woningen, waarvan de hoekwoning haar voorkeur had. En na twee jaar bouwen was de verhuizing daar. De wijk was rustig, er werd nog veel gebouwd, de paden waren niet gesteend. Het was een kinderrijke wijk, autovrij, én …. er waren maar weinig parkeervergunningen. Dit laatste was een probleem, Maryan werkte op een middelbare school in Laren en een auto was onontbeerlijk. Na 10 jaar op de wachtlijst gestaan te hebben krijgt zij eindelijk haar eigen parkeervergunning.: “En deze doe ik nooit meer weg” zegt zij vol overtuiging, “zelfs niet als ik 80 ben”.

Maryan was docent textiele werkvormen en tekenen. Dit heeft ze 42 jaar gedaan. Hier in huis is haar creativiteit goed te zien, op de grote tafel in de keuken staan twee naaimachines. Maryan vertelt dat ze vroeger alle kleding zelf maakte en ook nu bijna dagelijks achter haar naaimachine zit. Ze geniet van de vergroening in de buurt, kijkt uit op haar eigen tuintje met een bessen- en een frambozenstruik en waar ze vooral sla kweekt en van een goede oogst geniet. Plantjes koopt ze op het Amstelveld. En ze vindt het heerlijk om haar kleindochter de namen van de planten te leren.

Maryan is sportief, ze maakt in haar eentje -met een tent op de fiets- regelmatig fietstochten zoals naar Barcelona, Praag en Santiago. Tegenwoordig is de fiets elektrisch en zijn de tochten iets minder ver. Ze wandelt graag en gaat met veel plezier naar musea en films.

“Heb je contacten in de wijk?” Jazeker. Sinds kort bezoekt Maryan regelmatig de seniorenflat, zoals bij de maandelijkse filmavond en het borreluurtje. Ze heeft een aantal keren gegeten in het Buurthuisje. Leuk, lekker en een mooie gelegenheid om andere buurtbewoners te leren kennen.
En dan, aan het eind van het gesprek borrelt er nog een idee bij haar op: zou het wat zijn om een kledingbeurs op het GWL-terrein te organiseren in het Buurthuisje: bijvoorbeeld ruilen, of verkoop voor een kleine prijs?

Vind jij een kledingbeurs ook een leuk idee, laat het ons weten dan geven wij het door aan Maryan.

wat vind je van een kledingruilbeurs in het Buurthuisje?

overzicht
volgend artikel