Het GWL-terrein is ontworpen als een autovrije wijk. Dit betekent dat auto’s, bestelbusjes, scooters en brommers niet het terrein op mogen. Fietsers zijn te gast en passen hun snelheid aan. De buurt is ingericht op wandelaars en kinderen. Deze moeten veilig rond kunnen lopen.
auto bezit en auto delen
Veel gwl-bewoners hebben bewust gekozen voor wonen in een autovrije wijk. Daarom is het autobezit op het gwl-terrein ook beperkt en wordt autodelen gestimuleerd. Rondom de buurt zijn gereserveerde plekken voor autodelers. De parkeernorm op het GWL-terrein is hoog (1:6), wat betekent dat er voor iedere zes huishoudens slechts één parkeerplaats is.
parkeervergunning voor bewoners
GWL-bewoners die een parkeervergunning willen, moeten rekening houden met een wachttijd van 10 jaar of langer. Of hun auto tegen een commercieel tarief parkeren in een parkeergarage. De dichtst bij zijnde is die van Q-park Westergasfabriek aan de Van Bleiswijkstraat 8.
laden en lossen bezorgdiensten en verhuizingen
Leveranciers, bezorgdiensten, verhuisbedrijven en aannemers mogen niet met een busje het terrein op. Voor hun zijn aparte laad- en losplekken aan de Waterkeringweg en de Van Hallstraat. Zij moeten hun spullen lopend bezorgen of een verhuiskarretje gebruiken. Van bewoners wordt verwacht dat zij leveranciers vooraf informeren over de autovrije inrichting van de buurt en van de bezorgregels die hier gelden. Dit geldt ook voor verhuizingen en bouwwerkzaamheden aan de woning.
parkeerontheffing aanvragen voor zelfverhuizingen e.d.
De gemeente verleent soms een ontheffing voor bijzondere situaties.
verkeersontheffing voor zelf-verhuizingen e.d.
een verhuiskar of steekkar lenen?
Veel woonblokken hebben het opgelost door de aanschaf van eigen verhuiskarretjes. Bij de buurtbeheerder kan een grote verhuiskar geleend worden, mits tijdig aangevraagd. Kijk bij uitleen en volg de stappen