hoogstam­fruitbomen­groep

Op het GWL-terrein staan 63 hoogstamfruitbomen: 46 appel, 12 peren en 5 kersenbomen. De oudste bomen zijn kort na de oplevering van de buurt geplant, op 25 maart 1998, dus al dik 25 jaar oud. De bomen worden onderhouden door een vrijwilligersgroep van zo’n twintig buurtbewoners. Zij snoeien de bomen, verzorgen afgebroken takken en plukken het fruit.

Het snoeien vindt jaarlijks in april plaats, soms gevolgd door een kleine zomersnoei in juni. Er komt best wel wat bij kijken om goed te kunnen snoeien. De vrijwilligers volgen daarom allemaal een speciale cursus ‘basissnoei’ bij de Pomologische Vereniging in Tuitjehorn, Noord-Holland. Het snoeien gebeurt sinds de start in 1998 onder leiding van Gerrit, een zeer ervaren snoeier. Gerrit doet het altijd eerst voor op een paar ‘voorbeeldbomen’, daarna gaan de vrijwilligers in groepjes zelf aan de gang. Altijd leerzaam en leuk!

Het jaarlijkse hoogtepunt van de hoogstamfruitbomengroep is de plukdag in september met aansluitend het bakken van taarten van de oogst. De versgebakken appel- en perentaarten worden aan het einde van de dag met alle vrijwilligers opgepeuzeld. Appeltaart van eigen bodem, een mooiere beloning bestaat niet!

Geïnteresseerd?
Meer weten over de hoogstamfruitbomen op het GWL? Ga dan naar de website van de hoogstamfruitbomengroep. Daar vind je waar de fruitbomen in de buurt staan en hoe je vrijwilliger kan worden. Je vindt er ook veel leuke foto’s.

Een mail kan naar fruitbomen@gwl-terrein.nl