‘shared space’ op GWL-terrein?

bron: Amsterdam.nl/projecten - de ingetekende zwarte pijlen vertegenwoordigen de ontstane sluiproutes

Werkzaamheden aan het kruispunt Van Hallstraat / Haarlemmerweg leiden tot omleidingen, die niet door alle weggebruikers opgevolgd worden. Het leidt tot gevaarlijke situaties. De werkzaamheden duren vijf maanden. Wat te doen?!

Het GWL-koepelbestuur deed onderzoek en schrijft het volgende:
De werkzaamheden aan het kruispunt Van Hallstraat – Haarlemmerweg leiden tot een voorspelbare toename van te hard rijdende fietsers en scooters op het GWL-terrein. De gemeente had het nog zo mooi bedacht: fietsers rijden vijf maanden lang ‘om het GWL-terrein heen’ als ze van West naar Oost of vice versa gaan. Niets is minder waar. Natuurlijk rijden fietsers en brommers niet vier minuten om via de – achter een bureautafel bedachte – omwegroute Van Slingelandstraat – Van Hogendorpstraat – Van Hallstraat – Van der Hoopstraat (groene fietsroute op tekening). Fietsers, scooters en biro’s pakken de kortste afslag en dat is de looproute langs Café-restaurant Amsterdam tussen het voetbalveld en het eindpunt van tramlijn 13. Dit is ook nog eens de drukste looproute in de buurt (zie zwarte stippellijn op tekening boven dit bericht) Bron Amsterdam.nl.

Of hebben we hier te maken met een nog niet gecommuniceerd ‘shared-space-pilot’ van de gemeente? Het idee achter een shared space – zoals bij de pont achter het CS – is het creëren van onduidelijkheid voor verkeersdeelnemers als fietsers, brommers en wandelaars. Mensen letten vervolgens meer op – is de theorie – omdat ze niet weten hoe het werkt. De veiligheid zou daardoor juist omhoog gaan. Met dit verschil dat de route langs Cradam geen officiële doorgaande verkeersroute is zoals achter CS, ook niet voor fietsers, scooters en biro’s. Het is een sluiproute.

Het GWL-terrein is een voetgangersgebied en bedoeld voor langzaam verkeers-gebruik: spelende kinderen, montere bezoekers van Cradam, tramgebruikers, slenterende hondenuitlaters, bewoners met een schoffel op weg naar hun nutstuin. Aan de randen van het voetgangersgebied worden zij ‘beschermd’ door hoge stoepdrempels en verkeerspaaltjes die gemotoriseerd verkeer en doorgaande fietsers uit de buurt moeten weren. Waarschuwingsborden geven aan dat de buurt een voetgangersgebied is en fietsers hier ‘te gast’ zijn. Op zich al een veeg teken. Het laat zien dat de langzame medemens – de meest kwetsbare groep – geleidelijk aan het onderspit delft en wordt geofferd aan de haastige soort. Met beperkt bestemmingsverkeer valt nog te leven – die kennen de buurt – maar wat moeten we met al die doorgaande lui op hun fatbike, koeriersbakfiets, leenscooter, biro en high-end Van Mooffiets? Je verwacht in ieder geval niet dat de overheid deze groep vijf maanden lang bewust door een voetgangersgebied sluist. Het is wachten op de eerste te hard rijdende fietser, scooter of birò die een kind of bejaarde voor Cradam schept. Shared space!

De Koepelvereniging eist van de gemeente maatregelen om dit sluipverkeer door de buurt tegen te gaan. Wij zijn hierover in gesprek met de omgevingsmanager van de gemeente die de omleidingen coördineert. Wij zijn een voetgangersgebied en willen dat blijven. Wij roepen bewoners op melding te maken van gevaarlijke verkeerssituaties als ze die tegenkomen. Download de Amsterdam App en meld!
Andere ideeën en voorstellen? Denk met ons mee en mail naar koepelbestuur@gwl-terrein.nl

overzicht
volgend artikel