proefmaand Buurderij op GWL voorbij

Hoe zou het zijn om elke week een uitgiftepunt van de Buurderij in het GWL-Buurthuisje te hebben? Een plek waar online bestelde biologisch groente, fruit, zuivel, brood, vlees, vis en nog veel meer van boeren en producenten uit de nabije omgeving opgehaald kunnen worden?

De proef is nu vier weken uitgeprobeerd, door Buurderij-verantwoordelijke Ellen Metgod, samen met de leveranciers uit de buurt, boeren, tuinders, bakkers, zuivelmakers en een aantal vrijwilligers. Hoe is het om ‘de handel’ over te zetten vanaf de Waterpoortweg op steekkarretjes. Hoe werkt het met de trappen in het Buurthuisje, zijn er genoeg helpende handen… Hoe kunnen de leveranciers hun producten afleveren, als het buurthuisje dicht is…
Met veel enthousiasme van allerlei kanten, support vanuit het koepelbestuur en flexibiliteit van Ellen en creatieve oplossingen was het mogelijk om vier weken achter elkaar wekelijks tientallen klanten van de Buurderij hun bestelling uit te reiken.

De vierde Buurderij dag kreeg extra glans! De Buurderij en het GWL-koepelbestuur hebben afspraken gemaakt over de voortgang: de GWL-Buurderij is een feit. Voor nu blijft de uitgifte op donderdag, wellicht gaat dat nog veranderen. Klanten en leveranciers zijn blij, en de natuur is ook weer een stukje geholpen: alle producten zijn biologisch geteeld en/of op basis van biologische ingrediënten gemaakt. Alles wat aangeboden wordt komt gemiddeld niet verder weg dan 20 km.

Tijdens het afhalen is het gezellig en een moment van ontmoetingen met (GWL-)buren en Ellen. Ter verhoging van de feestvreugde was er een proeverij’tje van toast met schapenbrie en koeiencamembert meegegeven door boerderij Dikshoeve uit Ransdorp. Een kleinigheidje met een mooie impact.
Deze middag zou ook de Buurderij-kanjer bekend gemaakt worden. In de trommel zaten de namen van klanten die tijdens “de maand zonder supermarkt”  3 bestellingen hadden geplaatst. De toevallig aanwezige koepelbestuurder Arie mocht een greep doen uit de lotjes: TATATATA… en de gelukkige winnaar van de 40 euro Buurderij coupon is Edith! Van oor tot oor lachend en blij nam zij de prijs in ontvangst.

Ellen heeft nog een wens: hoe mooi zou het zijn als ook een pooltje van jongeren tussen 12 en15 jaar via het gemeentelijk zakgeldproject (of anderszins) hun steentje kunnen bijdragen aan deze Buurderij. Ze kunnen de kratten omhoog tillen, bijvullen, of de lege weer opruimen, klanten helpen, ze leren over de producten en omgaan met de buurderij-klanten die hun bestellingen komen halen, en dat alles tegen een zakgeld-vergoeding van 5 Euro per keer. Het leukste voor hen is als het tweetallen zijn. De tijden zijn donderdags van 16 – 19.00 uur. Zijn er ouders die dit een mooi initiatief vinden en dat met hun kinderen willen bespreken? Laat het Ellen weten.

P.S. van Ellen: klanten met zuivelproducten die in glas geleverd worden: neem de lege flessen en potten weer mee terug anders is Ellen genoodzaakt over te gaan op plastic.

Nog geen lid van de Buurderij en/of heb je belangstelling voor meer info? kijk hier

overzicht
volgend artikel