prik je mee?

Als ik om 10 uur bij de onderdoorgang Waterpoortweg op zoek ga naar de ‘prikkers’, tref ik niemand… Tja, het is ook wel koud en her en der glad… Heb ik de tijd wel goed onthouden? Ik raadpleeg de app en zie dat ik me heb vergist.

Een uur later, Marianne kondigde het al aan, tref ik een kleine ploeg: zijzelf en Bart-Jeroen. Ze zijn handig met de ‘helping hand’ vuilprikker. “Deze is van Blokker” zegt Marianne en Bart Jeroen heeft er één via internet besteld. De investering beschouwen ze, inclusief het prikwerk, als “hun persoonlijk bijdrage aan het GWL-terrein”.

wanneer, waar en hoe laat
Omdat het niet goed werkte om steeds op korte termijn een flink ploegje ‘prikkers’ bij elkaar te krijgen is er nu gekozen voor een vast moment in de maand, iedere derde vrijdag om 11 uur verzamelen in principe bij de onderdoorgang Waterpoortweg. Dat valt lekker te plannen in je agenda. En na afloop een gratis koffie bij Cradam, dat is dan weer hún bijdrage.

zooi De prullenbak en omgeving onder de Watertoren, tegenover Cradam ziet er als een slagveld uit. Deurtje open, bak op de grond en alle inhoud er omheen. Een beeld wat na het invoeren van statiegeld op petflessen en blikjes een bron van prullenbakken-strooptocht is geworden voor mensen die een zakcentje kunnen gebruiken. Dat ze daarna de zooi niet opruimen is ook te begrijpen, want op z’n Haags gezegd met je “kouwe klouwe” doorlopen naar de volgende vuilplaats of een werkende statiegeldmachine in de supermarkt is al heftig genoeg.
wat kunnen wij doen? Zonder prikstok of handschoenen koos ik er voor het te melden via de Buitenbeter-app. Een paar minuten later kreeg ik een ontvangstbevestiging, een paar uur later kreeg ik het goede nieuws dat het opgeruimd was en de vuilnisbak weer netjes gesloten was.

Ondertussen hadden de ‘prikkers’ een uur geprikt en geraapt. Nee je moet het niet langer doen dan een uur, dat ga je voelen. Bart Jeroen kon dat bevestigen toen hij een keer lekker fanatiek 2 uur had geprikt. Opvallende vondsten: twee keer een sleutel, een doos rottende sinaasappels, fietswrakken en een dichtgeknoopt condoom… de verhalen liggen op straat.
Indien er tussen het vuil fietswrakken worden aangetroffen wordt er ook een melding gedaan.
Wat zijn fietswrakken
Hoe kan ik fietswrakken melden

Wil je ook meeprikken? Geef je hier op via de redactie van de nieuwsbrief dan komt je aanmelding vanzelf bij Marianne terecht en neemt zij contact met je op.
Prikken op andere dagen? Dat is natuurlijk altijd mogelijk. Het effect? Beweging, een prettig schone plek, waardering van langslopers en contact met de buren.

overzicht
volgend artikel