op snoeicursus in Tuitjenhorn

Om ervoor te zorgen dat de hoogstam fruitbomen op het GWL-terrein in topconditie blijven worden ze eens per jaar gesnoeid door de leden van de fruitbomengroep. Ronald Damstra doet verslag van een cursusdag snoeien bij de Pomologische Vereniging van Noord-Holland in Tuitjenhorn.

Voor een goede opbrengst van onze fruitbomen is de jaarlijkse snoei van groot belang en daarom is het essentieel dat de leden van de Fruitbomengroep zelf de kunst van het snoeien goed onder de knie krijgen. Daarom krijgt de groep begeleiding van een fruitboomexpert en gaan de GWL-ers regelmatig op cursus bij de Pomologische Vereniging Noord-Holland. Het is nog maar net februari als Annemiek Schenkels, Maddy Wattel, Renate Snel en Ronald Damstra ’s ochtends vroeg in hun elektrische Greenwheels stappen naar Tuitjenhorn. Op weg naar Camping ‘de Bongerd’. Vroeger was dit een boomgaard, nu een familiecamping, waar gelukkig nog veel hoogstamfruit staat. Bij de Bongerd geeft de Pomologische Vereniging een paar keer per jaar een snoeicursus voor leden. De vereniging houdt zich bezig met het in stand houden van oude (hoogstam) fruitbomenrassen en de kennis hierover.

De cursus bestaat uit een theoriedeel en een praktijkles. In de ochtend kregen we theorie van de oprichter van de vereniging. Het was een enthousiast verhaal van iemand die al zijn hele leven met fruitboomonderhoud bezig is geweest. Het ging onder andere over:

  • Hoe groeit een appel- en een perenboom? Een appelboom heeft een ronde kroon, een perenboom mee een driehoekige vorm.
  • Het belang van een goede harttak in de boom. Dit is een recht doorlopende tak in een boom, waardoor deze voldoende hoog kan worden. En van daaruit kun je de groei reguleren door slim te snoeien.
  • Waar groeit wel en geen fruit in een boom en hoe kan je aan een knop zien of het een fruitknop of een bladknop is?
  • Hoe vaak en waarmee moet je fruitbomen bemesten?

Na deze theorie kregen we een kopje soep bij onze eigen meegebrachte boterhammetjes. Het was ook leuk om met andere deelnemers te praten, sommigen werken in grotere boomgaarden, anderen hebben een paar bomen bij hun huis staan. In de middag gaan we naar buiten. Samen met Bert, één van de vrijwilligers van de vereniging, hebben we drie verwaarloosde bomen gesnoeid. Bomen worden daar vaak door de campinggasten zelf gesnoeid, bijvoorbeeld omdat er takken zijn die in de weg staan voor de caravan.  Daar worden ze niet beter van, dus daar is dan ook flink wat achterstallig onderhoud te doen. Daarmee zijn deze bomen een goede leerschool voor ons. En ook wel voor Bert, leuk om met hem te bespreken wat je moet doen om zo’n verwaarloosde boom weer een beetje in model te krijgen. En ook om te zien dat ‘onze’ GWL bomen er netjes bij staan! Daar mogen we best trots op zijn!

Al met al een leerzame dag. Om half vijf waren we moe maar voldaan weer thuis.

GWL-snoeidag zaterdag 13 april van 10:00 tot 13:00 uur.
Mee doen? We doen het met de leden van de fruitbomengroep. Nieuwe geïnteresseerden kunnen zich hier melden en dan aansluiten.

overzicht
volgend artikel