neemt invasieve exoot Waterleliegracht over?

Een oplettende bewoner schreef de redactie: “Ja, je kon erop wachten. Ik geloof niet dat eerder in de afgelopen kwart eeuw in onze gracht een Amerikaanse Rivierkreeft (Procambarus clarkii) is gesignaleerd, maar nu is het raak.”

“We zagen eerder vanuit ons raam in blok 7 een dame nogal begaan met het lot van een exemplaar van deze invasieve exoot, bezig met een poging het pad over te steken; zie de foto hierboven van haar reddingspoging. Toen ik zonet thuiskwam was opnieuw ditzelfde beest (of een familielid??) bezig de vaste wal te verkennen, maar helaas had ik mijn toestel niet bij me, anders had je een prachtige close-up-opname kunnen krijgen van een dreigend zijn scharen op ons richtend formidabel exemplaar. Heb je ze in de film De wilde stad gezien? Ik had niet door dat ze zo fors waren. Zorg dat je de volgende keren dat je hier loopt je camera bij de hand hebt. Zo’n exoot laat zich vast niet meer zo snel verjagen, dus die zullen we nog wel eens vaker zien.”
Deze rivierkreeften in de Waterleliegracht is voor de bio-diversiteit in de Waterleliegracht niet best. En voor de viseters onder ons: het schijnt een delicatesse te zijn.

Meer info op WIKI
Meer info over vangen en eten.

 

overzicht
volgend artikel