lente in de lucht

Het is weer lente en dat is te zien door ontluikend groen, de eerste bloeiende voorjaarsbodes en pulletjes in de Waterleliegracht. De natuur is zichtbaar en hoorbaar in beweging en de bewoners sluiten hier zichtbaar bij aan.

Tweehonderd plantjes Na de negen kuub compost die vorige maand geleverd werd door de gemeente werden er nu op vrijdag 200 plantjes afgeleverd. Met veel Groene Vingers, handen, liefde, aandacht en plezier is al het geleverde jonge en groene spul geplant. Extra was een ruil van 3 witte kort bloeiende vlinderstruiken bij het perk van blok12 die uitgegraven en verplaatst zijn (een forse klus!) en vervangen door gesponsorde paarse vlinderstruiken, die langer bloeien.

Oei! heggen-snoei Eind maart schrok de buurt rondom blok 6 op door het onverwachte geluid van een heggen-snoeimachine. Ay! Het is midden in het broedseizoen, verschillende plekken in de heggen zijn “bezet” met nesten!
Er kwamen meteen klachten van verontrustende bewoners binnen. Na direct contact met de verantwoordelijke van het Stadsdeel kwam de koepel erachter dat het om een miscommunicatie ging. De heggen hoorden eerder in het voorjaar (rond februari, voor het broedseizoen) of in juni gesnoeid te worden. Door onbekende reden is de opdracht later uitgevoerd. Het bleek niet mogelijk om de opdracht ter plaatse terug te trekken en werkzaamheden te laten staken.
De werkmannen voeren wel van tevoren een scan uit langs de heggen om te kijken of er een nest in zit. Bij zo’n geval wordt het stukje heg rondom het nest ongesnoeid gelaten.
Het koepelbestuur streeft naar ecologisch (groen)beheer op het terrein en zal o.a dit onderwerp op de agenda van het overleg met de portefeuillehouder zetten.

In de Waterleliegracht bleken niet alleen eenden en hun kleine pulletjes de lente te bevestigen, er verschenen ook twee eendenkorven. Deze zijn een cadeau van een bevriende imker van Peter Kassies. De korven zijn zo geplaatst dat ze voor de onderhoudsmomenten van de gracht makkelijk verwijderd en daarna weer teruggeplaatst kunnen worden.
Ook het eiland in de gracht werd voorzien van her en der verkregen waterplanten zoals de gele Dotter.
En de Knotwilgen aan de Waterleliegracht? Die beginnen al uit te lopen.

 

overzicht
volgend artikel