knotwilgen in vruchtbare aarde

Bij WestBegroot 2022 is er door Peter Kassies namens de GWL-Groengroep een plan ingediend voor het aanplanten van knotwilgen aan de Waterleliegracht. Deze aanvraag werd goedgekeurd door de Gemeente Amsterdam en kwam zo tussen de andere plannen terecht waar bewoners van Amsterdam-West op konden stemmen. De knotwilgen kregen genoeg stemmen om na voorbereidingen van buurt en bodem in het vroege voorjaar aangeplant te worden.

En ineens is het dan zover. Vanaf maandag 12 februari vinden er voorbereidingen plaats, er verschijnt groot materieel; rijplaten, een vorkheftruck en graafmachine en een aantal mannen die zeer zorgvuldig te werk gaan. Er verschijnen palen op de plekken waar de knotwilgen in overleg met de omwonenden gepland zijn, het gras wordt over de hele berm afgegraven, compost wordt gestort en boomkuilen worden gegraven. En dan op donderdag, worden de 15 knotwilgen aangevoerd, hangen er feestelijke vlaggen aan de brug en ondanks de regen verschijnen er steeds meer bewoners om getuige te zijn van de eerste feestelijke aanplant. Ester Fabriek, portefeuillehouder o.a. van ‘openbare ruimte en groen’ van Stadsdeel West, is ook uitgenodigd en paraat.

Peter Kassies heet iedereen welkom en duikt snel de geschiedenis in. Het begon in 2014 toen er een Masterplan extra vergroening GWL-terrein geschreven is o.l.v. Diego Pos (GWL-groengroep). Daar kwamen de knotwilgen aan de Waterleliegracht al in voor. Mooi plan vond ook de gemeente, maar het lukte niet om hiervoor de financiële steun te krijgen. En toch moest het er komen, en met name Louis uit de GWL-groengroep bleef hierop hameren. Bomen zijn een belangrijke hulp in milieu- en waterbeheer. Bij regenval slurpen ze veel weg, bij droogte houden ze meer vocht vast in de grond. En zo benadrukt Kassies: “de knotwilgen zijn de eerste bloeiende bomen van het jaar, de katjes die uit de takken komen zijn de bloempjes, die veel stuifmeel en nectar dragen. Ze zijn het startschot voor de insecten dat de lente is begonnen en direct een enorme bron van voeding.” En er is meer, Peter refereert aan de warme droge zomers, “wie wil er nou geen verkoeling zoeken op deze lommerrijke strook… …en ja, wel eigen klap-stoeltje meenemen!.”
Mooi plan dus, maar er waren ook bezwaren en wensen; “niet te hoog, niet in mijn voortuin, en wel graag symmetrisch…”
Bewoners Harm en Hisham zijn met de mede-bewoners in gesprek gegaan om naar de bezwaren te luisteren en met elkaar te kijken hoe de plannen aan te passen tot ieders instemming en tevredenheid. Dat was succesvol.

Onderhoud en zorg voor de knotwilgen: knotwilgen moet je iedere drie jaar snoeien en niet allemaal tegelijk. De bomen zijn 1.80m en de takken groeien elk jaar 30cm. Er is gekozen voor de Salix Alba Chermesina (mooie rode takken). Samen met bewoners en de groengroep gaat het snoeiplan vorm krijgen.

Een groot DANK JE WEL heeft Peter nog voor: het groepje gelijkgestemden Van, Maddy, Louis, Jan-willem, Diego, Juul en Jacqueline. Voor Luc Sour die het plan namens de gemeente heeft beoordeeld. Jaap Broekema, coördinator die dit binnen de gemeente mogelijk heeft gemaakt met korte lijnen en snelle communicatie. Voor Boom coördinator Onno / Fred die de aannemers aanstuurt / Kim Goldschmidt (WestBegroot) en het hele WestBegroot-team. Firma Scholman en Gemeente Amsterdam die middels WestBegroot verbinding zoekt en maakt met bewoners die met heel diverse plannen komen variërend van kunst en sociaal-maatschappelijke projecten tot Knotwilgen aan de Waterleliegracht.

Eerste boomaarde. Hisham, Harm en Ester Fabriek worden uitgenodigd om de eerste boomaarde bij de Knotwilg te scheppen. En vele aanwezigen volgen hen. De gezelligheid op de brug en langs de gracht verplaatst zich daarna naar Cradam voor warme koffie en thee.

In Cradam vraagt Ester Fabriek nog even het woord. Ze bedankt ons voor het initiatief en de uitnodiging om deze feestelijke aanplant bij te wonen. “De knotwilgen staan hier prachtig bij het riet en het water. En gezien de buurtsamenwerking en de hoeveelheid bewoners die er vanochtend op af gekomen zijn (zoveel belangstelling heeft zij nog niet eerder gezien bij boomplantingen), weet ik zeker dat deze knotwilgen hier in vruchtbare aarde staan.”

Peter Kassies laat nog weten dat de bomen in de komende lente al behoorlijk zullen uit lopen.

naslagwerk
Masterplan Vergroening 2014
Masterplan berichten op de oude website
Masterplan inkijkexemplaar

 

overzicht
volgend artikel