hovenier en tuinbaas

Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er op het GWL geschoffeld door een ochtend- en een middagploeg. Het gebeurt o.l.v. Hovenier Herman. Dat heeft veel voordelen, want het is duidelijk wat er gedaan moet worden, je krijgt aanwijzingen, werkt in ploegjes of alleen, leert wat, ontmoet je buren en het resultaat is zeer zichtbaar.

Nu het Buurthuisje zo opgeknapt en toegankelijk is gemaakt, wordt daar sinds een aantal maanden door de ochtendploeg om 9.30 uur gestart met koffie en thee en om 11.30 uur als de ene ploeg de andere afwisselt zijn er ook krentenbollen. De twee ploegen kunnen elkaar dan ontmoeten en natuurlijk van alles uitwisselen. Bij goed weer is het buiten.

Herman, is al sinds 2018 ’tuinbaas’ voor beide ploegen en doet twee rondes. Tussen de maandelijkse ‘eerste zaterdagen’ door, is hij ook nog wel eens op het terrein om schoffel-afval op te halen of om bijvoorbeeld een omgewaaide boom in het beheergebied in mootjes te zagen en af te voeren. Niet te stoppen deze (Her)man.

Als blijk van waardering na ruim 5 jaar trouwe dienst en grote inzet is het plan opgevat om Herman een cadeau te geven en zo geschiedde. ‘Word ik toegesproken?’, vraagt Herman lachend als hij ziet dat de schoffelaars rond 11.30 uur in een halve cirkel rondom koffie, thee en krentenbollen en om hém heen staan. Inderdaad! Herman krijgt een groot en zwaar pakket overhandigd met lovende woorden. ‘Of ik denk te weten wat het is? antwoordt hij op de vraag’ als hij het cadeau van fors formaat en gewicht nog ingepakt in handen krijgt. Herman glundert ‘ja het is de Flora Batava…! Gisteren was ik bij een vriend die dit boek in huis had en het me liet zien. Toen dacht ik meteen, ‘nu weet ik wat ik voor mn verjaardag wil hebben’. Bingo dus!
De Flora Batava 1800-1934 – de wilde planten van Nederland, is een gebundelde heruitgave van 28 boeken geschreven en getekend tussen 1800 en 1934. En omdat het ingezamelde geld nog niet op was kwam er nog ingepakte toegift: Hoveniers en Tuinbazen, een cultuurgeschiedenis van het tuinieren door de eeuwen heen. Herman bleef glunderen. Vervolgens trommelde hij de middagploeg op om rondom het Reve monument en het DiegoPosplantsoen aan het werk te gaan.
Zaterdag 4 november was de laatste schoffeldag voor de winterstop.
Zin om me te schoffelen? In maart wordt het schoffelseizoen weer opgepakt.

overzicht
volgend artikel