fruitbomen-snoeidag met feestelijke start

Het was zo’n zaterdagochtend dat je je het liefst nog een keer zou omdraaien in bed, maar toch waren tientallen bewoners op het terrein bezig met snoeien en ander lente-onderhoud. De snoei- en de schoffeldag vielen toevallig samen.

De snoeiploeg vierde vooraf een feestje om Gerrit Ponne te bedanken voor 25 jaar humor en deskundigheid bij het snoeien van de fruitbomen. Hij begeleidt de vrijwilligers .“Het is je moeder niet”, is één van zijn favoriete opmerkingen als mensen te voorzichtig zijn bij het snoeien. Gerrit kreeg een pasteltekening aangeboden (kunstenaar en buurtbewoner: Morag Macdougall) en een verrassingsoptreden van het GWL-koor ’Bij de Watertoren’.
Michel Floris nam afscheid als grote inspirator van de snoeiploeg, al blijft hij meedoen aan het snoeien.
Daarna kon het werk beginnen. In een gestage miezerregen gingen 5 ploegen met ladders, zagen en snoeischaren de fruitbomen af. “Haal vooral laag hangende takken weg”, gaf Gerrit ze mee. “Daar gaan kinderen aan hangen en zo scheuren ze de boom kapot.”
Na een paar uur is Gerrit tevreden, de bomen zijn ontdaan van waterloten en lage en uitgeschoten takken. Het wachten is nu op de oogst – en de taarten – in september.

overzicht
volgend artikel