contact met de nieuwe wijkagent

Na vertrek van Cees Venderbos bestond er even verwarring over de opvolging van de wijkagent, gelukkig werd toch snel duidelijk dat Andras van Wijngaarden hem zou opvolgen. Voor een kennismaking doe ik het verzoek voor een nieuwsbrief-interview. Andras reageert snel en komt graag langs.

Het is maandagochtend 9.30 uur stipt als de bel gaat. ‘Mag ik even het uitzicht bekijken?’ vraagt Andras na binnenkomst. Aan de voorkant is dat de Haarlemmerweg met het Westerpark. Voor Andras geeft dit een bijzonder beeld op de drie gashouders, waarvan één de ronde monumentale cultuur- en evenementenhal is en de andere twee de tot op de ronde randen na afgebroken gashouders zijn met vijvers en het ringvormige wandelpad. De linker vijver heeft Waterlelies, de rechter heeft bijenkasten. Andras rijdt daar vaak langs, maar krijgt nu ineens een compleet beeld. Zo werkt het ook met het uitzicht op de achterkant, waar Andras vanaf deze zesde etage een fraai beeld krijgt van het GWL-terrein, met de rode bakstenen nieuwbouw, de authentieke gebouwen en de iconische watertoren, het geheel omzoomd door het uitzicht op o.a. de Zuid-as en de skyline van de stad.

Andras van Wijngaarden werkt sinds 2005 bij de politie en vanaf 2011 op bureau Houtmankade en sinds 2021 werkzaam als wijkagent in de Westerstaatsman (dit is de buurt grenzend aan het GWL-terrein, beginnend bij de Van Hogendorpstraat).
Toen hem gevraagd werd of hij om personele redenen het GWL-terrein erbij wilde nemen, heeft hij positief gereageerd. De Westerstaatsman is niet een hele grote wijk en de GWL-buurt, inclusief het industriegebied Van Slingelandtstraat en Vredenhof is hiermee goed te combineren.
Andras vindt Amsterdam-west een fijn werkgebied, door de ligging tegen het centrum aan, de gevarieerde meldingen en het gemengde publiek. Gemiddeld is 20% van zijn diensten een noodhulp-dienst. Bij wijze van spreken stond hij gisteren op de A10 voor een nood-hulpdienst en zit hij vandaag aan de keukentafel voor een nieuwsbrief-interview. Hij glundert, ‘er is geen dag hetzelfde, het is prachtig werk’.

Ik fiets veel door de wijk op een rustige surveillance snelheid. ‘Mensen kunnen me daardoor goed aanspreken. Ik hoor graag als er iets speelt, en hoop dat mensen dan een melding doen. Ik heb een open houding en ben aanspreekbaar. Het doel in mijn werk is dat de mensen veilig en ongestoord kunnen leven’.
Buurtbeheerder Hassan is een belangrijke contactpersoon, hij is de ogen en oren van de buurt. Ik kwam hem vorige week al bij het Buurthuisje tegen en ga dadelijk in het Buurthuisje even met hem zitten en horen wat hij van mij verwacht en hoe we elkaar kunnen versterken.’
Andras kreeg al de namen van de contactpersonen van de verschillende woningbouwverenigingen die hier op het GWL-terrein actief zijn en weet de partners goed te vinden. Hij komt ook graag in contact met het GWL-koepelbestuur. (dit is inmiddels geregeld!).

We lopen nog even samen naar buiten voor een foto, er waait een forse wind en het begint te hagelen. Andras van Wijngaarden stapt snel op de fiets, op weg naar Hassan.

Wil je contact met de wijkagent? Wil je iets melden of bespreken?
dat kan via het contactformulier
of via 0900-8844
bij spoed altijd: 112

overzicht
volgend artikel