de zwerm die niet gevangen wilde worden

Wat hangt daar in de boom? Buurvrouw met hond maakt praatje met buurvrouw op 2 hoog die vanuit haar balkon hoog in de boom een bijenzwerm ziet hangen. Wat te doen? GWL-bewoner Peter, is imker en wordt geraadpleegd.

Op het dak van blok1 staan enkele bijenkasten met gezonde en zachtaardige bijenvolken. Nu het weer warmer is geworden, halen ze volop nectar en stuifmeel van de planten, struiken en bomen in de buurt.
Als het bijenvolk groot genoeg is geworden, gaan ze “zwermen”. Dat is het moment waarbij de oude koningin met een flink deel van haar volk een nieuw onderkomen gaat zoeken.
Ze vormen dan een klont bijen aan een boomtak, een hekje of dakrand. Daar blijven ze een paar uur hangen. Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om je te steken. Ze zijn alleen op doorreis naar een nieuw huis.

En zo hing er een flinke zwerm aan een van de bomen op het GWL-terrein. Imker Peter: “Ik heb een zes meter lange stok geleend van een collega-imker, maar kon er toch niet bij. Misschien met behulp van een ladder? Nee, lukte ook niet.”
En zo bleef de zwerm een paar dagen in regen en wind hangen.
“Uiteindelijk heb ik een oude lege kast op het dak van Blok1 gezet met wat oude honingramen met een paar blaadjes citroenmelisse ( citroenmelisse heeft een grote aantrekkingskracht op bijen). Het heeft gewerkt. Blijkbaar hadden de verkenner-bijen aan de zwerm doorgegeven dat ze een goed onderkomen gevonden hadden. De volgende dag was de helft van de zwerm in de kast getrokken.
Inmiddels zit de hele zwerm in de kast. De koningin zal over enkele dagen haar eerste eitjes leggen. Over 21 dagen komen hieruit de nieuwe werksters. Die moeten hard aan het werk om minstens 15 kilo honing te maken, want dat is hun voorraad om de winter door te komen.

Zie je een zwerm? Bel dan Peter de imker 06 557 556 37
Dan komt hij de zwerm scheppen en neemt het volkje mee om in een nieuwe bijenkast onder te brengen.

overzicht
volgend artikel