buurtfeest: gezellig, heerlijk en swingend

Rond het middaguur van zaterdag 9 september zijn er zichtbare bewegingen op het Watertorenplein bij Het Magazijn, de keuken van de woongroep van blok2a en bij het Buurthuisje. Podium, tafels en banken, verlichting, muziekinstallatie, en partytenten worden aangesleept en opgebouwd. Kookploegen zijn op vier locaties bezig.

Op het plein bij de watertoren ruikt het naar dille, achter de heg zit de snijploeg die dille, peterselie en watermeloen verwerkt. Rond het Buurthuisje hangt een sterke tijm-knoflookgeur, binnen heeft de ‘aardappelploeg’ bakplaten vol gegratineerde aardappelen in de oven staan.
De onzichtbare voorbereidingen, het programmeren en contact leggen met alle betrokkenen, het uitdenken van menu en berekeningen van hoeveelheden, bestellingen van spullen en drank, boodschappen … en bijvoorbeeld hoeveel kilo aardappelen en tomaten denk je dat er nodig zijn voor zooveel eters?
De eerste kookploeg is op vrijdag al begonnen met snijden, schillen, ontpitten, koken en pureren. En op zaterdag gaat het snijden-snijden-snijden door: er wordt voor zo’n 170 man gekookt.
De dips, de salades, de ovenschotels, de hamburgers en de Aziatische tofu-sticks, alles wordt vers gemaakt. Alleen de merguez worstjes en de falafel balletjes komen kant en klaar uit de koeling.
Uit de keuken van Ghada komen koekjes & cake.

Bij het voetbalveld heeft zich een nieuwe generatie voetballers gemeld. Er zijn zes teams in twee leeftijdsgroepen 7-10 jaar (groep A met de teams Ray, -Björn en -Lewis ) en 11-13 jaar (groep B met de teams Scott, -Tim, en Merith).
Te heet om te voetballen? De spelers en scheidsrechter Arie trotseren stoer en gedreven de hitte. Het publiek raakt soms wel wat verhit, maar ze blijven want er wordt leuk gespeeld en de spanning blijft erin. Bovendien worden ze getrakteerd op gitaarspel van Bart, die op z’n balkon (in de schaduw) lekker aan het inspelen is voor het Flamenco optreden later op de middag.
Het toernooi wordt gewonnen door team Björn en team Merith, zij krijgen een beker. Alle spelers krijgen een bijzondere medaille, ook te gebruiken als sleutelhanger. De penaltycompetitie blijft lang spannend en wordt uiteindelijk gewonnen door Alec die hiervoor de wisselbeker krijgt.
Dank aan de voetballers voor een mooi voetbaltoernooi, en aan de inzet van organisator Wendy.
Inmiddels loopt een nieuwe generatie scheidsrechters zich ook al warm. ‘Volgend jaar weer’, zegt Wendy!

De schminkgroep zit ondertussen naast de watertoren klaar met prachtige kleuren, penselen en spiegels. Ja eigenlijk alleen voor de kinderen, en nee niet alleen voor meisjes, want tijgers, vlinders, glitters, tattoos, en een duif bleek iedereen leuk te vinden… ook de groteren onder ons.

De Bar gaat open en de Flamenco muziek klinkt. Borrelend wordt er genoten van de Flamenco muziek van buurtbewoner Bart op gitaar en flamenco danseres ‘La Clementina’ met castagnettes en palmas (handklappen). Hoe bijzonder en mooi is live-optreden.
Jan-Willem maakt van de gelegenheid van de open bar gebruik en doet een oproep om barmuntjes of geld te doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Vanaf 18.30 uur wordt het eten uitgeserveerd. De hongaarse man op het bankje bij de barbecue krijgt alvast een voorproefje van vlees, brood en salades. Drie keer wordt er in de rij gestaan om voor- hoofd- en nagerecht op te halen of vaker voor een extra portie of voor het vullen van koelkastbakjes die snel van huis zijn gehaald als blijkt dat er nog eten over is. En het is heeeerlijk allemaal. Er wordt veel waardering uitgesproken voor de chefs, Pauline, Rali en Berthy.

Projecties op de wateroren. Nu het donker is worden er op de beide kanten van de watertoren door Tanja Henn van Buurtlicht foto’s getoond van 25 jaar GWL, een feestelijke herhaling van vorig jaar. Voor degenen die het vorig jaar gemist hebben en voor de anderen (opnieuw) een feest der herkenning.
Arie spreekt namens het bestuur een dankwoord uit aan alle vrijwilligers / buurtbewoners
, die met hun inzet dit feest tot een succes hebben gemaakt. Ook vraagt hij aandacht voor de initiatieven op het terrein, zoals de tekenclub elke woensdagavond in het Buurthuisje. Het is een vrije inloop. Wil je mee tekenen, van harte welkom. Wil je model zitten, ook welkom. Als tegenprestatie voor model zitten (gewoon met kleren aan) mag je een tekening van jezelf naar keuze meenemen. En er is aandacht voor de Oogstdag, dit jaar een combinatie van fruitpluk- en appeltaartdag met de compostgroep ‘van afval naar oogst’. In deze nieuwsbrief is hierover ook al een verslag te lezen.
Het Amsterdamse Volks-, Salon- en Amusementsorkest heeft zich ondertussen opgemaakt voor wat blijkt, een zeer gevarieerd en spetterend optreden, met koor, solozang en orkest. Hee, onder hen wordt een aantal buurtbewoners herkend. Ook de kleinste kleintjes uiten hun enthousiasme.
DJ Welmoed, ook buurtbewoner, krijgt snel de voeten van de vloer, van heel jong tot de oudsten. Zelfs de voetballers komen tevoorschijn en doen op hun manier mee. Wandelaars met en zonder hondjes en gasten uit Cradam, worden aangetrokken door de gezelligheid, blijven hangen en dansen vrolijk mee.
‘Mexicoooo’ bleek de allerlaatste draai van DJ Welmoed. En met dat lied in je hoofd ga je dan nog helpen opruimen of loop je met een lach op je gezicht naar huis.

The day after: Van de vier theaterspots (uitgeleend door het Magazijn) hangen er de volgende ochtend nog drie op het plein…
Na het opruimen met een aantal buurtvrijwilligers zijn de heerlijke leftovers van het feest voor een deel opgepeuzeld tijdens een zonnige zondagse ‘afterparty’ en is de rest verdeeld en meegegeven.
Voor Marokko is er door de mensen die de oproep gehoord en gezien hebben 160,50 euro ingezameld en gestort op giro 6868. Donaties op dit nummer zijn nog steeds zeer welkom.

Een aantal steekwoorden: zomers, gezellig, heerlijk gegeten en gedanst en een grote opkomst.
Ook een groot DANK JE WEL aan het bestuur, Arie, Van, Jan-Willem en Sebastiaan, zij zijn ook allen GWL-bewoners / vrijwilligers, zonder wiens inzet dit spetterende feest er niet geweest zou zijn.

Ter afsluiting hieronder nog even Het Amsterdamse Volks-, Salon- en Amusementsorkest
én alle foto’s van het feest zijn hier te vinden.

overzicht
volgend artikel