BuurBer op bezoek bij kwiek en vief

Sinds ik op het GWL-terrein woon kom ik haar regelmatig tegen, op het buurtfeest op de dansvloer, werkend in een geveltuin, in de tram, onderweg met boodschappen of elders in de buurt. Klein, vief, altijd mooi opgemaakt en stijlvol gekleed, energiek. Tilly Sloog. Het is tijd voor een interview.

Tilly woont inmiddels 18 jaar op het GWL-terrein. Ze komt van een woning van het Overtoomseveld/Zuid, tegenover het Vondelpark, waar ze 30 jaar met veel plezier gewoond heeft. Een val van de trap, gelukkig zonder grote gevolgen, zet haar aan het denken. Is het in de toekomst nog wel veilig alleen te wonen in het huis? Ze oriënteert zich op alternatieve woonvormen bij het informatie Centrum voor woongroepen op de Martelaarsgracht, en schrijft zich in als belangstellende voor een woongroep. Ze wordt vrij snel benaderd voor de kennismaking en plaatsing op de wachtlijst. Na 2 ½ jaar komt er bericht, er is een woning beschikbaar bij de woongroep Bos en Lommer, dit is de vroegere naam van de huidige woongroep De Waterspiegel. Tilly kent de buurt goed, ze heeft hier vrienden wonen, is enthousiast over de ligging bij het Westerpark en het goede openbaar vervoer. Maar na de eerste bezichtiging van haar toekomstige woning fietst ze hard huilend de hele weg terug naar huis: moet/kan ze dit wel doen? De woning is uitgeleefd en er moet enorm veel aan gebeuren. Na een nacht slapen en een bezoek aan iemand in de woongroep durft ze het aan. Overleg met de woningcorporatie, een aannemer regelen en de mouwen opstropen; de tussenmuur wordt gesloopt, alles wordt schoon en opgeknapt, zo maakt Tilly haar eigen paleisje met een prachtig balkon, uitzicht over de brug en het terras van Café Restaurant Amsterdam.
Hoe het wonen in De Waterspiegel haar bevalt? “Prima!” Je bent zelfstandig, je kent iedereen in huis, het is veilig, “safe”. Ze vertelt dat iedereen op dezelfde plek in huis de telefoonnummers van de huisarts, kinderen en anderen heeft hangen. In geval van nood hoeft daar niet naar gezocht te worden. Mocht het nodig zijn, bij ziekte bijvoorbeeld, dan worden hand en spandiensten zoals een boodschapje halen of een maaltijd verzorgen door iemand opgepakt. “Goede buren” zijn hier altijd bij de hand.
Veel bewoners hebben een taakje: je zit in het bestuur, bent contactpersoon voor de vergaderruimte, helpt met organiseren van een activiteit, je verzorgt de geveltuinen. Er zijn regelmatig activiteiten: vrijdag één keer per maand borrelen, er is een filmavond, er zijn lezingen, er is een koffie ochtend, op de woensdagavond is er eetclub, er wordt gebridged. Er is voldoende gelegenheid om elkaar tegen te komen.
Tilly houdt van kunst en cultuur. Ze is actief als vrijwilligster bij het Theater De Roode Bioscoop, waar ze ook buiten haar werk theatervoorstellingen bezoekt. Ze gaat graag naar musea, een balletvoorstelling, het concertgebouw. En natuurlijk is het heerlijk om een borreltje te drinken op een van de terrassen in het Westerpark.
Jammer, fietsen in Amsterdam durft ze niet meer. “Ja, dit mis ik heel erg.”
En de duurzaamheid van het GWL-terrein, wat vind je daarvan? Tilly gaat er eens goed voor zitten, dit punt raakt haar duidelijk. “De autovrije wijk, dit is zo belangrijk, maar je merkt dat er nu anders mee omgegaan wordt. Ik zie nu regelmatig auto’s in de wijk en dat zou niet moeten mogen”. Met de vergroening van de wijk is volgens haar een goede slag gemaakt. Er is veel meer groen in de wijk gekomen, ze juicht het toe als de verdere vergroening doorgaat. Tilly ziet dat veel buurtbewoners actief zijn om de wijk groen en schoon te houden. “Ik zie regelmatig fietsen en brommers midden in de wijk aan een lantaarnpaal staan terwijl er voldoende fietsnietjes leeg zijn. Daar zou meer aandacht voor mogen zijn”.
Als afsluiter zegt Tilly: “Wil je vooral nog even zeggen dat ik echt verknocht ben aan de buurt. En ik het heel prettig vind om hier te wonen en te lopen! Op het afgelopen buurtfeest dacht ik: “wat heerlijk hier, en wat ken ik hier veel mensen”.

overzicht
volgend artikel