buurtbewoner Signe betrokken bij…

Signe Wildschut is gemiddeld drie keer per maand actief als vrijwilliger bij het Troostcafé in Amsterdam-Zuid. Deze heeft naast open inloop op de derde zaterdag van de maand van 11.00-13.00 uur een bijzondere programmering op de agenda staan.

Het begon met een tip die Signe kreeg via een vriendin, dat het Troostcafé misschien iets voor haar was. Ze was toen ruim twee jaar weduwe en nog flink uit balans. Alleen leven, alleen wonen, rouwen en pijn hebben. Ze merkte dat bezoek aan het Troostcafé erg fijn was, om lotgenoten te ontmoeten, te praten, te luisteren en uit te wisselen, want zoals op de website staat: Troost is niet altijd makkelijk te vinden. En verdriet kan best eenzaam zijn.

Signe was in haar werkzame leven docent op een basisschool voor bijzonder onderwijs, staat volop in het leven, houdt van kunst en cultuur, fietsvakanties en wandelt graag. Ze heeft zes jaar geleden in haar woonblok 2C een leesclub opgericht, een fijne groep vrouwen verbonden in een app-groep, die elkaar ook benaderen als ze hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij ziek zijn.
Meer vrijwilligerswerk? Ze geeft 1x per week taalles aan een Marokkaanse vrouw, die voor haar huwelijk naar Nederland is gekomen. Ze zet zich o.a. met een regelmaat in op het GWL-terrein tijdens klussendagen, groenactiviteiten en participeert bij verschillende kookploegen als er festiviteiten zijn.

Sinds het overlijden van haar man Martie borduurt ze ook. Ze begon met het maken van een stoffen boekje waarin ze stukjes natuur (zoals boomschors) en ook stukjes foto’s uit tijdschriften gebruikte om de herinneringen levend te houden. Ze bracht dit boekje mee tijdens een van de bijeenkomsten van het Troostcafé, toen er gevraagd werd iets mee te nemen wat hen dierbaar was in relatie tot degene die gemist werd. Daardoor kwamen er mooie gesprekken op gang.
Na drie bezoeken aan het Troostcafé wist Signe dat ze het heel fijn vindt om daar te komen en ook om zich als vrijwilliger in te zetten, toen die vraag naar haar toe kwam.
Ze is nu onderdeel van een team van
5 vrijwilligers en doet samen met één van de anderen de bijeenkomsten. Tijdens de extra programmering zoals Rondom Rouw op 1, 2-en 3 november kookte zij o.a. voor alle aanwezigen en vrijwilligers. Ze is ook betrokken bij de filmkeuzes, bereidt de filmbijeenkomsten voor en na het gezamenlijk zien van de film is er een nagesprek.
Er zijn bijvoorbeeld ook wandelingen, muziekoptredens, een gedichtenuurtje of verhalenbijeenkomsten.

Signe wil nog iets meegeven aan mensen die met rouwenden te maken hebben. “Probeer te luisteren, geef niet meteen adviezen. Wil je iets doen ter ondersteuning, doe dan een concreet aanbod en check of het aanbod passend is.”

Belangstelling voor het aanbod van het Troostcafé? Het is in de Thomaskerk, een gebouw van een bijzonder architectonisch ontwerp. Kijk hier op de website voor de agenda en/of loop vrij binnen op de derde zaterdag van de maand tussen 11 en 13 uur.  Er is ook een boekentafel, koffie en thee en er zijn altijd twee gastvrouwen bij wie je terecht kunt. Je kunt een kaarsje opsteken en een briefje in de herinneringswand steken. Je bent van harte welkom.

overzicht
volgend artikel