“Sorry, ik kan je geen hand geven”, zegt Marianne Albers. Zij steekt haar handen op: vol grijzig slijm. “Ik ben op slakkenjacht geweest.” Marianne is een ervaren jager want als vrijwillige tuinder bij zorgboerderij Klarenbeek heeft zij er dit jaar ruime ervaring mee.
De zorgboerderij is onderdeel van Cordaan, de organisatie waar Marianne als wijkverpleegkundige in dienst was. Na twee ernstige aandoeningen ging werken niet meer en meldde Marianne zich aan als vrijwilliger bij Klarenbeek aan de Ouderkerkerdijk. “Ik houd van tuinieren, van buiten zijn en van mensen die net iets anders zijn, de buitenbeentjes van onze samenleving. We verbouwen en verkopen biologische groente, fruit en bloemen voor plukboeketten.”
Productie draaien loslaten
Wat het uiteindelijk aan oogst oplevert is niet zo belangrijk, het gaat er om dat de cliënten lekker bezig zijn en plezier hebben. “Ik moet daar – na negen jaar – nog steeds aan wennen. Ik ben altijd zo gericht geweest op productie draaien dat het me echt moeite kost om dat los te laten. Moet je nagaan hoe lang je werkende bestaan je denken nog bepaalt. Of in ieder geval bij mij.”
Niet meer productie draaien en geen verantwoordelijkheden meer, Marianne geniet er van. “Als er problemen zijn hoef ik daar niets mee, dan roep ik één van de medewerkers en die lost het op. Een verademing, ik heb zo vreselijk hard gewerkt in de verpleging en nu geniet ik alleen maar.”
De cliënten die Marianne begeleidt zijn tussen de achttien en vijfenzeventig, tachtig procent is man. “Ik zie dat ze op Klarenbeek gelukkig zijn, ze zijn trots op wat ze oogsten en komen mij dat laten zien. En ik kan ontroerd raken als ik zie hoe ze met elkaar omgaan, de warmte van die vriendschappen, elkaar aanraken, samen hollen, het is zo echt.”
De cliënten hebben verschillende beperkingen maar niemand wordt raar gevonden of veroordeeld om zijn of haar gedrag. “De cliënten met een stoornis in het autisme spectrum haal je er zo uit, die zitten tijdens de lunch alleen in een hoekje of zelfs achter een schot. In de buitenwereld vindt men dat raar, op Klarenbeek heersen andere sociale codes.”
Marianne is één dag per week op Klarenbeek en dat is genoeg voor haar want het werk is zwaar. Sinds kort zingt Marianne ook met de cliënten. “Dan neem ik een boxje mee, en dan kiezen zij muziek waar we op zingen, klappen en stampen” vertelt ze. “Als ik ’s ochtends aankom, klinkt het al ‘Marianne, straks zingen?!’.”
Zorgboerderij Klarenbeek, Ouderkerkerdijk 225,
winkel en theetuin geopend: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 14.30 uur
Met koffie, thee, fris en er zijn diverse zelfgemaakte producten te koop, zoals ingemaakte groenten, jams, sambal, chutneys etc. Tevens zijn er buitenplanten, kruiden en zaden te koop.
meer info en contact voor vrijwilligerswerk bij Zorgboerderij Klarenbeek
meer info en contact over vrijwilligerswerk bij Cordaan