Buurber ontmoet kattencoach Marieke

Wat direct opvalt is de zon die op de felgekleurde muren schijnt en het grote terras. En natuurlijk de redelijk grote verrijdbare stelling met daarop het domein van de haarloze cavia die als een opgerold balletje in de opening van zijn hok ligt. Ook ligt er een rode kat gezellig in zijn mandje.

Ik ben op bezoek bij Marieke Duindam, GWL-bewoonster van het eerste uur. Marieke vertelt: “Het is ongelofelijk. Ik was 28, woonde in de Cliffordstraat en was stadsvernieuwings-urgent. Dat betekende dat ik een spiksplinternieuwe woning op het GWL-terrein aangeboden kreeg én bovendien de eerste keus had. Deze woning had meteen mijn voorkeur vanwege de goede ligging”. De verhuizing gebeurde met een bakfiets; de straat uitfietsen, de van Hallstraat oversteken en je bent er. Marieke heeft geen moment spijt gehad, ze woont hier nog steeds met veel plezier. Dat de wijk duurzaam was, daar is ze zich nu veel meer dan in het begin van bewust. Ze heeft een moestuin, geniet van de ruimte op het terrein, het auto-vrije. En van het Westerpark: sinds de covid wandelt ze hier veel meer en heeft ze nieuwe plekjes ontdekt.

Wat Marieke doet? Ze heeft sinds 16 jaar een eigen kattenoppas bedrijf. Hier gaat het over oppas op de kat tijdens een vakantieperiode. De katten blijven in hun eigen huis, zij gaat met haar team langs voor het geven van zowel eten als ‘kwaliteitstijd’.
Tijdens een workshop over kattengedrag hoort Marieke zoveel interessants over het gedrag van dieren dat ze besluit een vierjarige opleiding voor kattencoaching te gaan volgen. De vraag naar kattenoppas loopt tijdens de covidperiode bijna volledig terug. Marieke heeft op dat moment haar eindonderzoek en kiest ook voor haar eindscriptie een actueel onderwerp: “impact van covid op het gedrag van katten tijdens en vlak na de allereerste lockdown in Nederland” (maart-oktober 2020). Ik ben nieuwsgierig, kan ze daar wat over vertellen? Er volgt een boeiend verhaal met twee hoofdlijnen: De verwachte uitkomst van veel lichamelijke- en/of gedragsproblemen, vanwege veranderingen in hun routine, bleef uit. De katten leken vooral blij dat hun eigenaren meer thuis waren. Eigenaren constateerden een duidelijke toename van aanhankelijkheid en speelgedrag. En nogal wat katten zijn in de covid periode behoorlijk aangekomen. Ná de covidperiode kregen sommige katten last van verlatingsangst.

Nu Marieke de opleiding heeft afgerond heeft ze haar oppasactiviteiten uitgebreid met een coaching praktijk voor katten. Als je hier meer over wilt weten kun je terecht op haar website: ikcoachjouwkat.nl en ikpasopjouwkat.nl

overzicht
volgend artikel