BuurBer en het geluid van fermentatie

“Blub, Blub, Blub, Blub”. Dit zachte geluid van borrelend gemberbier begeleidt de twaalf enthousiaste deelnemers de hele avond als zij op 28 november in het Buurthuisje aanwezig zijn voor de workshop fermenteren.

De tafels raken bezaaid met snijplanken, messen, glazen potten, zout, suiker, venkelknollen, citroenen, gember, knoflook, raspen en weegschalen. De schriftjes of schrijfblokjes liggen op schoot, de pennen zijn in de aanslag als Zoë na een kort voorstelrondje ons meeneemt in de wereld van fermenteren en pickelen. Allereerst krijgen we informatie over welk gefermenteerd voedsel we eten, vaak zonder dat we ons dit realiseren. Denk aan olijven, yoghurt, kaas, koffie en cacao. Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn onder andere: zuurkool, kimchi, tempeh, natto, zwarte knoflook, miso en zure bommen/augurken. En brood: wie heeft er weleens zelf zuurdesembrood gebakken van een (eigen) zuurdesemcultuur? Juist ja, ook dit is fermenteren.
Bij fermenteren verandert voedsel met behulp van micro-organismen zoals melkzuurbacteriën, schimmels of gisten. Wij gaan in deze workshop aan de slag met het maken van gemberbier en het fermenteren van venkel. Super belangrijk is dat de gebruikte materialen zoals potten en flessen goed schoon zijn. En we krijgen een eerste tip: Wist je dat je potten en flessen ook in de oven kunt steriliseren? Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de potjes /flessen met de opening naar boven op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten kun je deze uit de oven halen en je laat dit afkoelen. En klaar ben je.
We krijgen als starter allemaal een klein beetje gemberbier om te proeven en dan gaan we aan de slag en maken als eerste stap onze eigen gemberstarter: de gember wordt geraspt, citroenen geperst, water en suiker worden toegevoegd, roeren. Dan gaat alles in een grote pan op het vuur en weer later moet alles afkoelen.
Ondertussen gaan we aan de slag met het tweede recept: het fermenteren van groente, in dit geval venkel. De venkel wordt fijngesneden, zout, knoflook en andere kruiden en water worden toegevoegd, en we zorgen dat de venkel helemaal onder water staat. Daarna maken we een waterslot; de pot wordt afgedekt met een zakje gevuld met water, dit zorgt ervoor dat de groente onder water blijft. Zoë vertelt dat we thuis de pot venkel luchtdicht kunnen weggezetten, in een ruimte rond de 22 graden. Na ongeveer drie weken wachten zal de groente klaar zijn.
Zoë heeft thuis een gemberstarter gemaakt en als afsluiting van deze avond krijgen wij allemaal een fles hiervan mee. De komende dagen moeten we het flesje iedere dag een keer ontluchten en daarna kunnen we genieten van ons eigen gemaakt gemberbier. Thuis leg ik nog een keer mijn oor tegen het flesje, en inderdaad … Blub, Blub, Blub, Blub

overzicht
volgend artikel