actie in de Waterleliegracht

actie in de waterleliegracht

De Waterleliegracht heeft weer een onderhoudsplan en is van start gegaan met een eerste actie

Twee jaar lang is er geen onderhoud aan de gracht gepleegd. Dit tot ongenoegen van het GWL, dat al jaren geleden zelf met behulp van Wageningen Universiteit tot een beheerplan was gekomen. Maar in overleg met het stadsdeel is er nu een ecologisch verantwoorde meerjarenvisie.
De gedachte is te werken met cycli van drie jaar. Om de flora en fauna niet teveel te verstoren wordt per jaar 1/3e van de gracht onderhanden genomen, verdeeld in drie delen.
Per jaar een stuk waterplanten aan de graskant, een stuk watergras in het midden van de gracht en een stuk riet aan de kant van café Amsterdam.
Van alle 3 soorten begroeiing blijft dus per jaar 2/3e ongemoeid en niet verstoord. Na drie jaar begint de cyclus opnieuw. Afgelopen week werd afgetrapt met de groene cyclus (zie kaartje hieronder).

3 jaren onderhoudscyclus

De planten en het riet worden niet geheel verwijderd, ze worden teruggesnoeid. In het voorjaar komt het riet weer terug.
Ook bewoners gaan aan het onderhoud bijdragen, door bijvoorbeeld tussentijds teveel opdringend riet bij te snoeien.
Daarvoor wordt een clubje bewoners opgericht die samen af en toe hand en spandiensten in en rond de gracht willen verrichten. Het stadsdeel zorgt voor waadpakken, een bootje en gereedschap.
Iets voor jou? Meld je dan hier aan

overzicht
volgend artikel