actie in de Waterleliegracht #2

Een aantal bewoners uit blok 6 onderhoudt al jaren de Waterleliegracht i.s.m. Stadsdeel West. Sinds oktober 2022 doen ze dat volgens een ecologisch plan en met support van het Stadsdeel.

“Het was heerlijk in de Waterleliegracht”, liet een van de leden van de kerngroep uit blok 6 weten. Niet dat ze met zwembroekjes het water in gingen, maar wel met waadpakken “ja, dat is toch wel redelijk warm met dit weer”.
Aan de kant van het terras van Cradam moet het riet beteugeld worden. Aan de andere kant ‘hangen’ waterplanten in een speciale bak langs de kade. Daar moet gewied worden. En alles met oog voor de meerkoetjes (“die kunnen ook flink agressief opspelen als wij te dicht bij het nest of de jongen komen”) én met zorg voor de waterlelies (twee soorten, en nu al uitbundig bloeiend!).
De dinsdag na het hete weekend gaat Lex nog een keer met eigen waadpak en met veel plezier de gracht in. Het lostrekken van de het overtollige riet doet hij ritmisch, steeds een deel omhoog trekken totdat hij de hele plant met wortel en al bovenwater heeft. Te lang op een plek staan zuigt hem vast in de modder, maar geen paniek. Ook daarvoor gebruikt hij de ritmische bewegingen om zich langzaam weer los te maken. Na verloop van tijd wordt het groen-afval uit het water op de kant gegooid en gaat vandaar de kruiwagen in, naar de groenafval plaats. De kinderen die even later hun balletje in het water laten vallen hebben pech, er zijn geen stoere bewoners meer in het water om deze voor ze te pakken en terug te gooien.

lees hier: actie in de Waterleliegracht deel1

overzicht
volgend artikel