de fontein is uit

Het waterstraaltje van de oude fontein bij het Buurthuisje is voortaan alleen nog op bijzondere dagen in bedrijf. Een kwestie van duurzaam waterbeheer.

Het zal sommigen zijn opgevallen: ondanks het mooi weer staat de fontein bij het buurthuis uit. En als het aan het Koepelbestuur ligt gaat de fontein alleen maar aan op bijzondere dagen, zoals tijdens het buurtfeest in september. En voor de vogels wordt het reservoir nog eenmaal per week gevuld. De achtergrond van dit besluit is dat het gebruik van de fontein gepaard gaat met heel veel verspilling van drinkwater. Het is geen circulair systeem, het water wordt gewoon direct afgevoerd. Het water komt vanuit een leiding in het Buurthuisje. Uit het laatste jaaroverzicht van Waternet blijkt dat het Buurthuisje per jaar ongeveer 200.000 liter verbruikt, voor een groot deel veroorzaakt door het dagelijks aanzetten van de fontein. Het bestuur vindt dit niet langer verantwoord, gelet op het dreigend drinkwatertekort in Nederland. Wel jammer natuurlijk, maar gelukkig is er vlakbij de fontein een tappunt.

Wist jij trouwens dat deze fontein het oudst bewaard gebleven overblijfsel is van het gemeentelijk waterleidingterrein? Het is een paardendrinkbak met in de onderste ring een drinkbak voor honden. De fontein was tussen 1850 en 1900 in gebruik, lees er meer over in ons nieuwsbriefarchief.

overzicht
volgend artikel