Menu

Gustavsberg toilet

Bij de bouw van de wijk zijn in alle woningen waterbesparende Gustavsbergtoiletten geïnstalleerd. Nog altijd zijn deze toiletten de zuinigste die er zijn.
Het is dan ook niet de bedoeling ze zomaar op straat te zetten en te vervangen door een ander leuk modelletje.
Alleen… ze zijn in Nederland niet meer te koop.

model: Gustavsberg Nordic (chroom ronde knop) of Skandic (plastic witte verticale knop)

Hoe werkt het Gustavsbergtoilet?

Gustavsberg is een merknaam. Het is een toilet dat met zeer weinig water spoelt. Het gustavsberg-toiletsysteem spoelt een volume van 2,5 of 4 liter (naargelang het systeem) door. Daarom wordt er steeds een stroomversterker of booster geïnstalleerd na de toiletpot.
Bij zulke kleine hoeveelheden water bestaat namelijk de kans dat de afvoerleidingen verstopt raken. Om een goede doorspoeling van je afvoer te garanderen heeft het systeem die stroomvergroter of booster.
Dit is een vat onderaan het toilet dat kleine hoeveelheden afvalwater van het toilet opvangt. Na een aantal toiletbezoeken spoelt het reservoir dankzij een uitgekiende hevelwerking in één keer leeg met een veel groter volume afvalwater.

reparatie en onderdelen gustavsberg toilet

januari 2018 – meest recente info over het verkrijgen van onderdelen:
Omdat een bewoner op zoek was naar onderdelen, bleek er geen importeur meer in NL te zijn. |
Een voormalige GWL-bewoner die nu in Noorwegen woont heeft op verzoek onderdelen voor de Gustavsberg-toilet mee naar NL genomen.

Voor de toekomst moeten we dus concluderen dat er in NL geen onderdelen te koop zijn en dat importeren uit Noorwegen niet duurzaam is.
Bij Hassan komen er met een regelmaat Gustavbergen binnen omdat de woningcorporaties ze vervangen vanwege het feit dat de de onderdelen niet meer te verkrijgen zijn. Heb je iets nodig, vraag dus bij buurtbeheerder@gwl-terrein.nl, als de voorraad bij Hassan op is, meld het dan bij redactie@gwl-terrein.nl
Wellicht kan er dan via een oproep in de nieuwsbrief een oplossing gevonden worden, of een gemeenschappelijk bestelling gedaan worden.

Reparaties

In blok 12 hebben diverse bewoners problemen gehad met de vlotter in de stortbak. Dit is opgelost door Van WMR loodgieters uit Amsterdam-Noord. Door wie je het ook laat doen, vermeld wel dat het een Gustavsberg toilet is, omdat dat anders dan het gemiddelde toilet in elkaar zit.

Handleiding

WMR Loodgieters
Kometensingel 188, 1033BZ Amsterdam
Telefoonnummer: 020-6901075
calculatie@wmrloodgieters.nl

Ook zijn er in blok 12 problemen geweest met prut in de leiding die het water naar de stortbak toe voert. Kennelijk houden de filters van de hydrofoorpomp het vuil uit het grijswatersysteem onvoldoende tegen. Dit is opgelost door het groene opgaande buisje naast de toilet te openen en het vuil eruit te halen. Zet er wel even een emmertje onder.

Ook kun je de toilet opvangbak zelf schoon maken. Een wat grotere actie is ook mogelijk: maak de leiding los, haal het filtertje er uit en spoel deze goed af. De rest kun je b.v.b met een hand fietspomp eruit blazen. Daarna koppel je het weer aan elkaar en schroeft het vast. Let wel op dat je het niet stuk draait.

Vlotter

Is de vlotter van je Gustavsberg kapot (er stroomt water door de wc)? Dan kan je deze simpel vervangen door een standaard Geberit Impuls vlotter. Deze kan je voor een twintigtal euro kopen bij de Warmteservice op de van Slingelandtstraat (naast de benzinepomp, schuin tegenover de Praxis). Hier kun je handleiding vinden om de Gustavsberg Nordic vlotter te vervangen.

Vervanging

Mocht je het toilet willen laten vervangen, zorg dan altijd dat het een waterbesparend toilet is, dus met een kleinere inhoud dan normaal (volume van 4 liter). Neem dus geen gewoon toilet (volume van 9 of 10 liter). De reden is dat de ‘boosters’ (dat is dat zwarte apparaat dat in de berging tegen de muur hangt) anders niet goed werken. In diverse blokken zijn daardoor veel problemen geweest, o.a. overstromingen.