zonnepanelen op grasdak?

Zonnepanelen op een groen dak, kan dat?

Groene daken worden gestimuleerd omdat ze goed isoleren, water vasthouden bij harde buien, fijnstof opnemen en goed zijn voor insecten.
Op het GWL hebben de grote flats groene daken. Van de drie VvE’s en één corporatie liggen er maar op één dak zonnepanelen.

Dat moet veranderen. Daar zijn drie argumenten voor:
1. We moeten haast maken met de energietransitie, de klimaatverandering wacht niet.
2. We moeten snel onafhankelijk worden van regimes als Rusland, Saudi-Arabië of Venezuela.
3. Het is een prima investering die zichzelf in een jaar of 5-7 terugverdient en dan nog 15-20 jaar gratis elektriciteit oplevert.

Gebrek aan kennis kan het niet zijn. Het was 2007-2008 dat voorzichtig de eerste panelen op een GWL- dak kwamen te liggen. Een daarin deskundige bewoner had toestemming van zijn VvE om ze op het dak te leggen. In 2010 legde mijn flat aan de Haarlemmerweg er 42 op het dak, in 2016 gevolgd door nog eens 81 panelen. Daarmee voorzien wij in 100% van de benodigde elektra voor de verlichting van de openbare ruimten, de hydroforen en de liften.
Zijn de ervaringen streng geheim gehouden? Nee, al in 2013 was er een voorlichtingsavond voor het GWL waarin de verschillende aanpakken werden gepresenteerd.

Wat zijn de argumenten om niet te plaatsen?
• Iemand moet de kar trekken. Klopt. Maar niets doen is geen optie meer.
• Wij hebben een grasdak, dat is kwetsbaar. Onzin. De planten op het dak zijn kwetsbaar, niet het dak zelf. Op de dakbedekking ligt een laag aarde die het dak juist beschermt. Wij hebben al sinds 2010 panelen op ons grasdak en geen schade aan het dak.
• Wij hebben een grasdak en dat is goed voor de ecologie. Met zonnepanelen ga je de ene milieu maatregel inwisselen voor en andere. Onzin. Het is niet of-of maar en-en, zoals op de foto te zien is. Die panelen liggen niet op de beplanting, maar er boven. Wel is het verstandig om de beplanting onder de panelen aan te passen met plantjes die minder zon en water nodig hebben.

Er zijn vele mogelijkheden om het te organiseren. De VvE kan de zonnepanelen kopen zoals bij ons. Je kan ook bewoners te mogelijkheid geven een paneel op het dak te kopen. Of je kan je dak verhuren aan een externe club die de panelen neerzet en beheert, zoals op het dan van de Praxis en de gashouder in het park is gebeurd.

Diego Pos
VvE blok 2C