verstopping riolering

Op het GWL terrein komen soms verstoppingen voor. Phlip van Dalen legt uit hoe het zit en wat er aan te doen is:

Verstoppingen komen regelmatig voor maar er zijn maatregelen die de kans aanzienlijk kleiner maken. Over het algemeen wordt een verstopping “opgebouwd”, hiermee bedoel ik dat er eerst een klein obstakel in een afvoer terecht komt, waar het water nog wel langs kan weglopen. Vervolgens vormt dit een begin van een aangroeiende barrière. De verstopping is compleet als de pijp dicht zit. Ook kunnen problemen ontstaan door afvoerpijpen die niet op afschot zijn aangebracht, d.w.z. aflopen in de richting van de standleiding. Daardoor blijft rommel in het lage deel van de leiding staan en ontstaat er een begin van een totale afsluiting van de pijp.

Zorg er dus voor dat je voorzichtig bent met wat je door de afvoer gooit. In het verleden heb ik vaak geholpen bij verstoppingen in het gebouw en ben ik zand en plantenresten van een aquarium na het schoonmaken, resten van houtkrullen of zaagsel van knaagdieren (dat zwelt trouwens lekker met water), vet en zeepresten tegengekomen.

Tips & tricks

Het komt steeds minder voor, maar sommige mensen gebruiken nog steeds waspoeder. Gebruik je dit en heb je regelmatig verstoppingen, stop daar dan mee. Poeder kan ergens blijven steken/plakken en ook hier zien we een opbouw van een obstakel, tot de pijp dicht zit. Vloeibaar wasmiddel gebruiken dus.
Met een ontstopper (plopper) kan je de zaak soms nog open krijgen. Tip: Als je met een plopper de leiding open krijgt zet dan voordat je hiermee begint veel mogelijk pannen met water op het vuur en breng deze aan de kook. Zodra de leiding open is, gooi dan direct met veel afwasmiddel het hete water door de ontstopte afvoer.
Gebruik wat mij betreft geen ontstoppingsvloeistof of korrels. Hier ontstop je niet echt, brand je de leiding na de ontstopping hooguit wat schoon (branden, dus niet goed voor de gezondheid, veiligheid en milieu.).
Verder heb ik geconstateerd dat de verstopping, in één leiding, op twee plaatsen kan zitten. Een verstopping verder in de leiding kan zelfs nog veroorzaakt worden door wat achtergebleven bouwafval, en pas een probleem vormen als daarvoor een tweede vernauwing ontstaat. Dus heb je een verstopping en haal je er een bedrijf bij zie er dan op toe dat ze de leiding tot in de standleiding schoonspoelen (dit kan oplopen tot een kleine 10m!). Hierdoor weet je zeker dat de hele leiding is ontstopt. Gooi dan ook weer zo veel mogelijk kokend water door de leiding. Loopt de leiding niet goed door (laatste stukje mag een draaikolkje zijn) dan is de leiding niet goed schoon.
Tip: laat tijdens vakanties iemand af en toe het toilet doorspoelen en de kranen lopen. Dat voorkomt dichtslibben.