lekkage verwarming

Een veel voorkomende lekkage is die van de verwarmingsbuizen. De rode en blauwe buizen in de kast waar de verwarmingsunit hangt zijn kwetsbaar.
Binnen die rode en blauwe mantel zitten de leidingen die naar de radiatoren lopen. Doordat er heet water doorheen stroomt, maar ze als er niet verwarmd wordt ook afkoeling optreedt, moeten ze kunnen uitzetten en krimpen. En daar in bij de bouw en foutje gemaakt, ze zijn iets te strak aangelegd. Dat betekent in de praktijk dat ze kunnen gaan lekken. Dat is dan in bij de unit of bij de radiator.
Lekkage bij de radiator valt snel op, dan ligt er een plas water.
Lekkage in de kast met de unit valt minder op. En vaak ligt er ook geen plas water, maar lekt het water via de mantel langs de leidingen weg. En dan kan zomaar midden in de kamer de vloer gaan bobbelen.
Voorkomen is beter dan genezen. Check regelmatig die rode en blauwe aansluitingen. Zit er kalkaanslag of roest, dan is het foute boel.

Wat te doen?
Een beetje loodgieter begint de vloer te slopen waar het water opspeelt. Dat is in dit geval en slechte optie. De lekkage zit immers vrijwel altijd in de kast.
De juiste (en zonder openbreken van de vloer) oplossing is het trekken van een nieuwe binnenleiding vanuit de kast naar de radiator. Dat is een precisiewerkje dat niet iedere willekeurige loodgieter beheerst. Bespreek dus van te voren met de loogieter wat zijn plan van aanpak is.