Gustavsberg toilet

Bij de bouw van de wijk zijn in alle woningen waterbesparende Gustavsbergtoiletten geïnstalleerd. Nog altijd zijn deze toiletten de zuinigste die er zijn.
Het is dan ook niet de bedoeling ze zomaar op straat te zetten en te vervangen door een ander leuk modelletje.
Alleen… ze zijn in Nederland niet meer te koop.
model: Gustavsberg Nordic (chroom ronde knop) of Skandic (plastic witte verticale knop)

Hoe werkt het Gustavsbergtoilet?

Gustavsberg is een merknaam. Het is een toilet dat met zeer weinig water spoelt. Het gustavsberg-toiletsysteem spoelt een volume van 2,5 of 4 liter (naargelang het systeem) door. Daarom wordt er steeds een stroomversterker of booster geïnstalleerd na de toiletpot.
Bij zulke kleine hoeveelheden water bestaat namelijk de kans dat de afvoerleidingen verstopt raken. Om een goede doorspoeling van je afvoer te garanderen heeft het systeem die stroomvergroter of booster.
Dit is een vat onderaan het toilet dat kleine hoeveelheden afvalwater van het toilet opvangt. Na een aantal toiletbezoeken spoelt het reservoir dankzij een uitgekiende hevelwerking in één keer leeg met een veel groter volume afvalwater.

Onderdelen Gustavsbergtoilet

Na jaren van afwezigheid zijn er in Nederland weer onderdelen te verkrijgen voor de oudere Nordic modellen van Gustavsberg, middels website https://proshop.nl. Op de site zelf kan je het beste zoekterm ‘Gustavsberg GB’ gebruiken. Een andere manier is om op de Skandinavische websites (bijv https://www.billigvvs.dk) te zoeken op ‘Gustavsberg Nordic’ en dan het GB of EAN nr van desbetreffende onderdeel als zoekterm bij Proshop te gebruiken. De Skandinavische websites zelf leveren helaas niet buiten Scandinavië.

Bij de buurtbeheerder komen er met een regelmaat Gustavbergen binnen omdat de woningcorporaties ze vervangen vanwege het feit dat de de onderdelen niet meer te verkrijgen zijn. Heb je iets nodig, vraag dus bij buurtbeheerder@gwl-terrein.nl, als de voorraad bij Hassan op is, meld het dan bij redactie@gwl-terrein.nl
Wellicht zwerft er ergens een afgedankt exemplaar.

REPARATIES
handleidingen

Vlotter

Is de vlotter van je Gustavsberg kapot (er stroomt water door de wc)? Dan kan je deze simpel vervangen door een standaard Geberit Impuls vlotter. Deze kan je voor een twintigtal euro kopen bij de Warmteservice op de Van Slingelandtstraat (naast de benzinepomp, schuin tegenover de Praxis). Hier kun je handleiding vinden om de Gustavsberg Nordic vlotter te vervangen.

In blok 12 hebben diverse bewoners problemen gehad met de vlotter in de stortbak. Dit is opgelost door Van WMR loodgieters uit Amsterdam-Noord. Door wie je het ook laat doen, vermeld wel dat het een Gustavsberg toilet is, omdat dat anders dan het gemiddelde toilet in elkaar zit.
WMR Loodgieters

Telefoonnummer: 020-6901075
calculatie@wmrloodgieters.nl

Let op: Voor reservoirs waarbij de wateraansluiting aan de zijkant zit heb je Geberit type 333 nodig ( https://www.warmteservice.nl/Sanitair/Toilet/Toilet-toebehoren/Geberit-vlotterkraan-type-333/p/A0124308)  Andere universele vlotters zijn namelijk snel te groot voor de kleine gustavsberg reservoirs.

Vervanging

Mocht je het toilet willen laten vervangen, zorg dan altijd dat het een waterbesparend toilet is, dus met een kleinere inhoud dan normaal (volume van 4 liter). Neem dus geen gewoon toilet (volume van 9 of 10 liter). De reden is dat de ‘boosters’ (dat is dat zwarte apparaat dat in de berging tegen de muur hangt) anders niet goed werken. In diverse blokken zijn daardoor veel problemen geweest, o.a. overstromingen.