De samenwerking van de woningcorporaties en de GWL-koepelvereniging is sinds enkele jaren aan het veranderen. Wederzijdse betrokkenheid is belangrijk voor de toekomst van de buurt. Koepelvoorzitter Sebastiaan Timmermans legt uit waar het om gaat, ook met het oog op de ALV van de Koepel op 5 november.
Natuurlijk zijn we als koepelbestuur het liefste bezig met hoe we ons terrein verder kunnen vergroenen, nog schoner en nog socialer krijgen. En hoe we dit de komende jaren willen vormgeven. Maar soms horen daar ook ingewikkelde kwesties bij. Het unieke van het terrein zit ‘m onder meer in de betrokkenheid van de corporaties. Zij zijn de oprichters van de Koepelvereniging. En deden tot 2022 een extra financiële bijdrage van 8 euro per woning per maand. Vanaf dat moment is die extra bijdrage gehalveerd en vanaf 2025 gaat deze naar nul.
Nu hebben de corporaties ook aangegeven uit de Koepelvereniging te willen stappen en per direct te stoppen met het innen van de maandelijkse bewonersbijdrage van hun woonblokken, omdat dit volgens hen niet meer via de servicekosten mag worden verrekend (wel betalen ze de bijdrage nog tot 2026).
Het Koepelbestuur verzet zich hier tegen. Hiermee zetten de corporaties een streep door 25 jaar gemeenschappelijkheid op het GWL zonder met goede alternatieven te komen. Bovendien staat in de erfpachtvoorwaarden dat het lidmaatschap van de Koepelvereniging verplicht is.
Juist de kracht van ons terrein is dat we de buurt samen maken en samen verantwoordelijk zijn. De bewoners, samen met de corporaties en de gemeente.
Inmiddels is er een eerste gesprek geweest met corporaties en de bewonerscommissies van de corporatieblokken. Hierin werd in ieder geval duidelijk dat iedereen zich wil inzetten voor het terrein. En uiteraard hopen we er samen uit te komen.
Voor de ALV van 5 november zullen we iedereen op de hoogte houden en bespreken wat de vervolgstappen zijn.
Sebastiaan Timmermans
voorzitter Koepelbestuur