werkbezoek aan ecodorp Lanxmeer

Op 21 augustus ging de GWL-groengroep op excursie naar ecodorp Lanxmeer in Culemborg om te zien hoe daar het beheer van de openbare ruimte is georganiseerd. Lanxmeer is in dezelfde tijd als het GWL gebouwd, telt ongeveer 400 woningen (GWL 600) maar is zeker tien keer zo groot en veel groener.

De wijk is zo groen dat je soms moet zoeken naar de woningen. De woningen zijn gebouwd rond hoven die bewoners zelf onderhouden. De hoven zijn het gemeenschappelijk bezit van de mensen die aan het hof wonen. Privé-tuinen lopen er organisch over in de hoven die weer natuurlijk overgaan in de openbare ruimte.
Een stichting van bewoners, Terra Bella, bepaalt jaarlijks welke delen van ‘het groen, het blauw en het rood’ in de wijk door bewoners worden onderhouden (10-15% van het areaal) en hóe dat gebeurt. Zo wordt het maaien van gras meestal niet door machines gedaan, maar een of twee keer per jaar door een maaiploeg van bewoners. Het uitgespaarde geld wordt vervolgens weer besteed aan zaken die bewoners belangrijk vinden zoals extra planten, een speelvijvertje, een bloemenwei, meer prullenbakken, nieuwe fruitbomen etc. Bewoners en gemeente werken al twintig jaar op deze manier samen. De basis is een gezamenlijk beheerplan dat jaarlijks geactualiseerd wordt.
In onze buurt onderhouden bewoners ook stukjes openbare ruimte. Die zien er vaak spannender en fleuriger uit dan de stukjes ‘gemeentegroen’. Maar het is nog wel heel erg ‘hap-snap’ en niet op basis van een gezamenlijk beheerplan van gemeente én bewoners. Iedereen doet hier zijn eigen ding (geldt voor heel Amsterdam). Als jij je niet met mij bemoeit, bemoei ik me niet met jou. Dat geldt voor de samenwerking tussen bewoners onderling, maar zeker ook voor de samenwerking tussen gemeente en bewoners in de openbare ruimte. Die staat hier nog in de kinderschoenen. De GWL-groengroep Groen Vingers  wil daar verandering in brengen. Zin om mee te denken en mee te doen? Mail naar de Groene Vingers

overzicht
volgend artikel