twee gastsprekers in LEBO nieuwe stijl

Leefbaarheidsoverleg (LEBO) ontving 17 februari twee gasten: de nieuwe wijkagent en een deskundige op het gebied van heggenvlechten. Ze vertelden over hun werk en beantwoordden vragen.

Wijkagent Karl Kaspers komt op de dienstfiets en in uniform. Om 22.00 uur begint zijn nachtdienst, dus hij begint als eerste. Karl is nog bezig met kennismaken in de buurt. In de nieuwsbrief van januari stond er al een interview met hem. Hij gaat nog een vaste tijd en plek kiezen waarop hij met een regelmaat voor iedereen te bereiken en te vinden is. Hij heeft een aantal aandachtspunten in de wijk. Een paar daarvan werden deze avond besproken.

Gemotoriseerd verkeer
Het ergert veel bewoners dat er regelmatig auto’s, bromfietsen en snorfietsen rondrijden in onze ecowijk, die toch bedoeld is als voetgangersgebied. Dit is lastig aan te pakken. Mede omdat bepaalde voertuigen ontheffing krijgen van de gemeente. Om de overlast van scooters op het terrein te beperken bestond er zelfs jarenlang de ‘Scooterclub’, die o.a. zorgde voor de tegels en bordjes ‘verboden voor bromfietsen’ bij alle opritten van het terrein. De club is na het afleveren van de verschillende adviezen aan het Koepelbestuur opgeheven. Het koepelbestuur heeft het onderwerp overgenomen en is met een regelmaat en in samenwerking met bewoners, in gesprek met de gemeente over verschillende maatregelen. Dit is nog lopend en onderdeel van het GWL-Masterplan Openbare Ruimte.
Karl: “Ik heb al twee snorfietsers een bon gegeven (à 190 euro). Je kunt dit natuurlijk niet 24/7  handhaven, maar ik ga dit ook met de handhaving, THOR Amsterdam bespreken.
Louis (GWL-koepelbestuur) informeert of het zin heeft om de wijkagent bij het overleg van het Koepelbestuur met de gemeente uit te nodigen en dit wordt door Karl bevestigd.

Daklozen
Volgens Karl, die paar jaar geleden nog werkte in de begeleiding van dak- en thuislozen, hoeft niemand op straat te slapen in Amsterdam. Er zijn genoeg opvangplekken en begeleiding vanuit verschillende organisaties.
Als daklozen geen overlast geven is er natuurlijk geen reden om op te treden. Er sliep een tijd elke avond een rustige man aan de achterkant van de tandartspraktijk onder Blok 5, die ’s morgens vertrok zonder rommel achter te laten. Een dakloze bij een van de ingangen van Blok 1 was vaak luidruchtig dronken, en verspreidde een grote bende om zich heen. Dan wordt het voor meerdere omwonenden een probleem.
Maar buurtgenoten reageren ook verschillend op daklozen. Zo wilde Karl laatst de hinderlijk aanwezige daklozen bij de supermarkt in de Van Limburg Stirumstraat aanspreken, toen er net een bewoner aankwam met een bak sushi voor de heren… Daarmee geven buurtbewoners tegenstrijdige signalen af naar de dakloze en is politieoptreden soms ingewikkeld, aldus Karl.

Drugsoverlast
Achter begraafplaats Vredenburg en bij de DHL-pakketkluizen op de Isaac Gogelweg hangen met enige regelmaat dealers of groepen lachgasgebruikers rond. Dat geeft een onveilige sfeer. Karl wil wel een voorlichtingsavond komen geven over dit onderwerp als daar behoefte aan is. Hoe kan je ermee omgaan en wat valt er aan te doen.

Loslopende honden
Aanlijnen van honden is verplicht. De handhaving hiervan valt onder leefbaarheid van de gemeente en zal Karl ook met de dienst handhaving bespreken.

Meld overlast óók aan de wijkagent en niet alleen bij de gemeente. Zo weet de politie ook wat er gemeld wordt en kan dit worden besproken in het overleg tussen handhaving en politie.
Er zijn verschillende wegen om overlast te melden:


Expert heggenvlechten Martijn Schippers
komt uit Montfoort (tussen Utrecht en Gouda) en was gevraagd wat meer te vertellen over heggenvlechten. Dat is een manier om heggen aan de onderkant voller te maken, wat bij de meidoornhagen op ons terrein op meerdere plekken wel nodig is. Het vlechten is een eeuwenoude methode, die na de uitvinding van prikkeldraad bijna was uitgestorven, maar nu weer aan populariteit wint. Kort gezegd worden de stammetjes aan de onderkant van de struiken ingesneden, zodat die flexibel worden, en schuin kunnen worden getrokken. Deze gaan weer uitlopen en zorgen voor extra lage begroeiing. Zijtakken worden doorgaans weggesneden, en om de zo gewiekte heg geen speelbal van de wind te maken, worden vaak palen in het midden gezet, waarna wilgentenen worden gebruikt om het een en ander aan elkaar te knopen. De aanwezigen met groene vingers waren enthousiast. Ze voelen wel voor een praktijkworkshop.
Volgens Schippers zijn er nog geen heggenvlechters in Nederlandse steden. Het zou leuk zijn als het GWL-terrein voor een primeur zorgt: de eerste stadse heggenvlechters!

overzicht
volgend artikel