onze vriend de watertoren

Het dagelijks bestuur van stadsdeel West heeft op 20 september 2022 besloten om de eerste stalen watertoren van Nederland aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het nieuws zingt rond, via gesprekken, mail, app- en krantenberichten: op verzoek van Heemschut Amsterdam heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel West op 20 september 2022 besloten om de eerste stalen watertoren van Nederland aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Weetjes

Het is de eerste stalen watertoren van Nederland / bouwjaar 1966 / is nog in gebruik / bij uitval van de druk zorgt de watertoren samen met die uit Amstelveen, tijdens de eerste 4 minuten interval voor het op peil houden van de waterdruk / 37 meter hoog / het reservoir heeft een waterinhoud van 1280 m3 / de vorm bestaat uit een pet, standpijp en steel, alles van 2 cm dik plaatstaal.
Ir. Henk ’t Hoen (1922-2006) van de Dienst der Publieke Werken, is de architect van dit prachtige staaltje industriële vormgeving.
Onze vrienden van Erfgoed Heemschut hebben er een mooi en informatief artikel over geschreven eindigend met een stukje geschiedenis van onze wijk: …Op initiatief van bewoners van de Staatsliedenbuurt en het stadsdeel is op het GWL-terrein in de jaren negentig een autoluwe (red:autovrije) milieuwijk gerealiseerd. Circa zeshonderd nieuwe woningen zijn gebouwd in een groene omgeving. Nederlands eerste duurzame wijk werd voltooid in 1997-‘98. Onderdeel van de duurzame aanpak was het behoud van de karakteristieke en te herontwikkeling bebouwing. Met de aanwijzing als gemeentelijk monument is nu ook de watertoren tegen aantasting en sloop beschermd. 

Nog een artikel van Heemschut in hun tijdschrift december 2022

overzicht
volgend artikel