mooie bloemen, niet plukken

Het GWL-terrein is in het hoogseizoen erg groen en bloemig. Heerlijk om te zien en om er te wonen. Goed voor de insecten en de biodiversiteit.

Bij de knotwilgen aan de Waterleliegracht is er ook een prachtige border ingezaaid met wilde bloemen. Het resultaat mag er zijn. Het is voor sommigen dan ook verleidelijk, om te plukken en mee te nemen. Nee, doe dat niet.

De bloemen in onze gemeenschappelijke tuinen en borders spelen een cruciale rol in het ecosysteem. Ze bieden voedsel en onderdak aan belangrijke bestuivers zoals bijen, vlinders en andere insecten. Deze bestuivers zijn essentieel voor de voortplanting van vele planten, inclusief die in onze moestuinen.
Daarnaast zorgen bloemen voor zaden die nodig zijn voor de voortplanting van de plantensoorten. Door de bloemen te laten doorgroeien, geven we de planten de kans om hun levenscyclus te voltooien en zich voort te planten, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en de duurzaamheid van onze groene ruimtes op het ecoterrein.
Blijf vooral genieten en bewonderen van de bloemige schoonheid, maar pluk niet, zodat iedereen ervan kan genieten en de ecologische functies vervuld kunnen worden.
Mooi voorbeeld en toevoeging van Peter Kassies: o.a. de korenbloem is voor insecten een belangrijke bron van stuifmeel. Zie de openingsfoto boven dit artikel: Links de korenbloem, rechts een bijenraam waarin je goed kunt zien dat het blauwe stuifmeel van de korenbloem is verzameld door de bijen. (Dit is een foto van de bijenkast op Blok 1.) De bijen herkauwen het stuifmeel tot een papje en onder invloed van fermentatie verwordt het tot “bijenbrood”. Deze eiwitrijke voeding is belangrijk voor het grootbrengen van de jonge bijen.

Planning onderhoud berm en gracht:
De wilde bloemen berm wordt in de lente gemaaid en zo nodig opnieuw gezaaid.
De Waterleliegracht krijgt binnenkort het 3e fase onderhoud.

overzicht