lekker feesten met de buurt

Rond de 150 buurtbewoners hebben zich opgegeven voor het jaarlijkse buurtfeest. Dit jaar is de feestlocatie weer eens bij het Buurthuisje en de paardenfontein. Alle tafels en banken komen uit de berging. Extra koelkasten, BBQ’s, schalen en keukenspullen worden besteld. Boodschappen worden gedaan en bezorgd.

Wat zo leuk is aan zo’n groots feest, is dat er voor iedereen en op verschillende momenten gelegenheid is om elkaar te ontmoeten. Met of zonder hondje, met of zonder (klein-)kinderen, tijdens de borrel, in gesprekken aan tafel, bij de bar, in de rij voor het eten, bij de schmink en de muziekoptredens, tijdens het dansen of de foto-momenten. Maar ook bij de verschillende bezigheden, zoals in de feestcommissie, tijdens de voorbereidingen, en het ‘handen uit de mouwen’. Samen actief zijn met de buren én samen feesten, dat is het GWL-terrein.

Het programma komt dit jaar van de feestcommissie met Van, Arie, Juul en Kaj. Het menu wordt voor het derde jaar weer samengesteld door Berthy, Pauline en Rali. Recepten worden uitgeschreven en de ingrediënten vermenigvuldigd voor de 150 gasten. Dat leidt tot enorme boodschappenlijsten, met tientallen kilo’s prachtige groente, fruit, kruiden en vlees.
Vrijdag wordt er al begonnen met koken, snijden, kloppen en mengen. En er wordt tussendoor steeds opgeruimd, afgewassen en geloof het of niet, zowel vrijdag als zaterdag zagen de werktafels (dat werden ‘werkstations’ met recepten, ingrediënten- en hoeveelhedenlijsten) er na iedere taak weer piekfijn en georganiseerd uit.
Beide dagen wordt er gesjouwd, en zaterdag buiten opgebouwd, versierd en soms moet de gereedschapskist open voor onverwachte probleemklusjes. De gevulde barkoelkast die een dag en nacht binnen heeft gestaan, moet weer leeggehaald worden, om ‘m naar buiten te brengen. En oh ja, waar zijn de feestlichtjes en vlaggen. En wie durft er die hoge trap op?

Als de bar is opgezet en de Barrio Del Mundo’s hun sound-checks laten horen zijn de eerste gasten al gearriveerd. Sommigen van hen, wordt nog om advies, hulp, ondersteuning of extra handjes gevraagd.
Tafels, banken, podium, elektra, geluidsapparatuur, en draaitafels, feestverlichting, partytenten, koelkast en dranken, alles heeft een plek gekregen. De supergezellige feestelijke, kleurrijke schmink-caravan staat klaar en de fotofun-hoek een paar meter verderop is ook opgebouwd.
Karaffen worden gevuld met fris water uit de ‘dorpspomp’. Uit de keuken komen nog citroenen in plakken, die aan het water toegevoegd kunnen worden. En in twee keukens krijgen de hamburgers nog een extra behandeling als ze niet stevig genoeg blijken te zijn.

Het menu?
voorgerecht: Pide (turksbrood) met hummus, courgette-dip en tzatziki.
hoofdgerecht: groene salade, aardappelsalade, couscous. En van de barbecue: vier soorten vlees of voor de 50 vegetariërs: champignon-paprikaspiesjes en vega-balletjes in tomatensaus.
dessert: Egyptische koekjes van Ghada (wat fijn dat ze net op tijd weer terug is van vakantie om weer te bakken voor het feest!). De koekjes worden gecombineerd met druiven, tijm en anijs uit de oven. (een eenvoudig recept, met een heerlijk en bijzonder resultaat).

Het weer is zomers, zonnig en de avond is zwoel. Na het muzikale én dansante optreden van de Flamenco-groep Barrio Del Mundo, dit jaar in volle formatie, neemt de voorzitter van de GWL-koepelvereniging Sebastiaan Timmermans de microfoon even over. Memoreert hoe bijzonder het is om ook dit feest weer met elkaar als bestuur en bewoners gestalte te geven. Het is belangrijk om dit bijzonder mooie terrein en deze samenleving te handhaven; het bestuur is met de woningbouwverenigingen in gesprek over het buurtbeheer en met de gemeente over een plan voor de toekomst rondom groen, (verkeers)veiligheid en toekomst-bestendigheid, zowel voor de ouder wordende bewoners op het terrein, alsook voor de gezinnen met jonge kinderen. Veel waardering wordt er uitgesproken over alle initiatieven en vrijwilligers op het GWL-terrein. Drie initiatieven worden eruit gelicht; de prikploeg, het compostproject en het inloopcafé De Parasol. Jet vertelt over de prikploeg, die iedere eerste dinsdag en derde vrijdag van 10-11 uur over het terrein loopt om zwerfvuil te prikken. Na afloop kan er bij Café Restaurant Amsterdam samen gratis koffie gedronken worden. Dat is dan weer de bijdrage die Cradam levert. En het resultaat is zichtbaar en een groot verschil met ‘de zooi’ die er aan de randen van het GWL-terrein veelal te zien is. Wil je ook zwerfvuil prikken met de buren, zie de agenda in de nieuwsbrief. Melden van te volle vuilnisbakken of verkeerd aangeboden grof vuil kan altijd via de BuitenBeter-app.
Vervolgens wordt Maddy gevraagd om iets te vertellen over het compost-project VAN AFVAL NAAR OOGST, een stedelijk initiatief, dat sinds november 2022 ook op het GWL uitgerold is. Hierbij kunnen buurtbewoners hun groente- en fruitafval (GF-afval) inleveren bij de compost-trommels achter het buurthuisje. Maddy kondigt ook het oogstfeest aan, dat op hetzelfde moment plaats vindt als de appeltaartdag. De eerste compostoogst wordt uitgedeeld aan de donateurs of bewoners die zich aanmelden. Ook is er een stedelijk Afvalnaaroogst-feest op verschillende locaties in de stad, waar het GWL-terrein ook aan meedoet, met de vertoning van de film ONDER HET MAAIVELD in het Buurthuisje. (inmiddels hebben beide activiteiten plaats gevonden, lees erover elders in deze nieuwsbrief).
Het derde initiatief dat aandacht krijgt van Sebastiaan is het nieuw te starten inloopcafé, De Parasol. Jan-Willem, die ter illustratie een witte Parasol meegenomen heeft, vertelt dat er inmiddels 7 buurtbewoners zijn die vanaf november 1x per week de deuren van het Buurthuisje open zetten voor het inloopcafé. Hier gaan we binnenkort meer van horen. Applaus volgt voor alle mooie initiatieven en projecten op het GWL-terrein en de actieve vrijwilligers.
Door wat pech en vertraging met de barbecue, er wordt daar hard gewerkt en geïmproviseerd, begint het diner wat later dan verwacht en vervalt de Grote GWL-Quiz. Dj Kaj draait tot 22.00 uur en DJ Maggie tot 23.00, ook allebei buurtbewoners en natuurlijk gaan daarbij de voetjes van de vloer.

Veel dank aan alle vrijwilligers die zich hebben ingezet om dit feest te organiseren, vorm te geven en te realiseren; de leden van de feestcommissie, de koks en de kookploeg, de opbouwers, de bartenders, de sjouwers en versierders en natuurlijk ook dank aan de stoeren die na 23.00 uur als het laatste lied THE END heeft geklonken, nog niet naar bed gaan maar in de benen komen om op te ruimen.
De volgende dag vanaf 13.00 uur komt dan de laatste ploeg die weer helpt om alle banken en tafels schoon te maken, en weer in de opslag te brengen. In het Buurthuisje wordt er nog een enorme afwas gedaan, de spullen uitgezocht, die terug moeten naar de verhuurder of naar andere eigenaren of in de keuken opgeborgen kunnen worden.

En is het dan klaar? Het bestuur, de feestcommissie en de verschillende ploegen gaan nog evalueren, en in ieder geval is een van de laatste fysieke klussen om dinsdags na het feest de gehuurde spullen weer naar buiten te sjouwen om opgehaald te worden. Wat nog rest is nu ook een woord van dank te zeggen aan alle bestuursleden van de GWL-koepel: zij zijn vaak onzichtbaar actief. Ook zij zijn buurtbewoners én vrijwilligers en waren ook allen actief voor het feest: een groot ‘dank je wel’ voor bestuursleden Sebastiaan, Arie, Van, Jan-Willem en Louis.

feestelijke geluiden
Een leuk bijeffect van het buurtfeest en het samenzijn is dat er ook weer een aantal nieuwe bewoners waren en dat er 7 nieuwe aanmeldingen zijn voor de nieuwsbrief.
Een aantal bewoners die niet naar het feest konden komen, maar wel hun ramen open hadden staan lieten spontaan weten: “Wij hebben een heerlijke en gezellige avond gehad”. En ‘…ik heb de gezelligheid helemaal mee gekregen…’

zin in meer foto’s: kijk hier

overzicht
volgend artikel