Koepelbestuurslid Louis van Tilborgh trok afgelopen najaar de stoute schoenen aan en meldde het GWL-terrein aan bij het ‘Platform World Garden Cities’. Met als resultaat dat onze wijk nu internationaal ook als tuinwijk is erkend. Louis doet verslag en sluit af met een prijsvraag.
In de nieuwsbrief van november werd de loftrompet gestoken over de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider. Tuindorpen en Tuinsteden in Museum Het Schip, te zien tot 27 juli 2025. De expositie gaat over de wenselijkheid van een huwelijk tussen stad en platteland. Dit oude ideaal werd aan het einde van de negentiende eeuw nieuw leven ingeblazen door de Engelse journalist Ebenezer Howard (1850-1928). De mens zou in de loop van de o zo nijvere, industriële negentiende eeuw van de natuur zijn vervreemd, zoals hij in zijn To-Morrow. A Peaceful Path to Real Reform uit 1898 liet weten, waarna hij de tuinstadgedachte als de ideale versmelting tussen stad en (platte)land presenteerde. Een gezonde, groene leefomgeving was ook gezien de stedelijke krotten voor arbeiders meer dan gewenst, waarna vele stedelijke planners en architecten in de ban van dit idee raakten – tot op de dag van vandaag toe. ‘Hierdoor vinden we overal ter wereld parels van tuinsteden, tuindorpen en tuinwijken die op deze gedachte zijn gebaseerd […] De tuinstadgedachte is met zijn idealen over gezond en duurzaam wonen actueler dan ooit. Niet alleen voor het behoud van het erfgoed van de tuindorpen en tuinsteden, maar ook voor toekomstige stedenbouw en volkshuisvesting’, zo kunnen we lezen op de website van het museum.
Museum Het Schip ging bij het in kaart brengen van de tuinstadgedachte verder dan het organiseren van een expositie alleen. Er was voorafgaand de gelukkige gedachte om een kennis- en netwerkplatform op te richten van al deze steden, dorpen en wijken – het informatieve PLATFORM WORLD GARDEN CITIES, te vinden op de museumsite. De onderliggende gedachte was dat de tuinstadgedachte nu eenmaal ‘blijft terugkeren in de ontwikkeling van de ecologische en sociaal-duurzame stad,’ zoals in een toelichting wordt vermeld. ‘Bijvoorbeeld de oprichting van nieuwe wooncoöperaties waarin wordt nagedacht over nieuwe vormen van gemeenschappelijk wonen maar ook de urgentie van ons stedelijke groen en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in de volkshuisvesting’. Bij het onderdeel ‘Tuinsteden wereldwijd’ vind je een kaart met alle tuinsteden/wijken/dorpen, en met een klik op de topografische plek krijg je alle relevante informatie over de gekozen wijk of buurt, over de betrokken architecten en organisaties, en altijd met een ruime keuze aan foto’s. Wie nog meer wil beleven, gaat vervolgens naar Google Maps, en dan kun je digitaal ter plekke lekker rondwandelen en kijken. Van Schotland tot Japan – het is een waar genoegen om van de kaart gebruik te maken als je de tuinstedengedachte wereldwijd wilt volgen.
Al heten wij geen tuindorp maar een Eco-wijk, ons terrein sluit naadloos op de bovengenoemde traditie aan. Derhalve is er mooi nieuws. Het GWL-terrein is sinds kort in de database opgenomen. Je kunt ons vinden via de genoemde kaart onderaan de homepage, maar ook met een directe weblink. Het type waar onze buurt onder valt is ‘woningbouwcorporatie’, en het is meer dan interessant om na te gaan tot welke wijken wij ons (inter)nationaal verhouden. Zo’n zoektocht kan ons bovendien helpen aan nieuwe inzichten en plannen voor onze groene en duurzame wijk. Lieve lezer, speur de database af op suggesties, laat ons weten of er elementen in andere, vergelijkbare buurten schuilen waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Stuur ze naar groengroep Groene Vingers. Voor de inzender van de meest verrassende suggestie is er een prijs: de catalogus van Het paradijs van de arbeider.