Over fraaie herfstkleuren, het laatste schoffelmoment voordat de winter invalt én een kijk- en leestip.
cirkels van zwart goud
De afgelopen weken liet het GWL-terrein ons wederom zien hoe fraai de herfst kan zijn. Rode, gele en nog groene bladeren vonkten hevig tegen knalblauwe luchten! Mooi verval is niet lelijk; de natuur tovert schijnbaar moeiteloos. Toch doet ook de natuur het niet (meer) zonder mensenhulp. Wie zich bijvoorbeeld heeft afgevraagd waar die geheimzinnige, recent ontstane cirkels rondom de fruitbomen op het terrein vandaag kwamen, stuit op een eenvoudige verklaring. Hier is enkele weken geleden het gras bedekt met het kostbare ‘zwarte goud’, de compost van het in 2022 gestarte project ‘van Afval naar Oogst’. De wortels van deze fruitbomen konden wel wat voeding gebruiken en dus werd de compost uit het project in brede cirkels rond de bomen gelegd, parallel aan de randen van de boomkruin. Dank donateurs en vrijwilligers ‘van Afval naar Oogst’!
schoffelen
Als deze nieuwsbrief verschijnt zal de laatste schoffeldag van het jaar net achter de rug zijn. Elke eerste zaterdag van de maand was het schoffelen met de buren, maar net als de natuur mogen de schoffelaars in de winter uitrusten. Alle dank gaat uit naar Herman, onze hovenier en alle schoffelaars van dit jaar. We komen weer bijeen op de eerste zaterdag in maart 2025, en dat zal tijdig worden aangekondigd in de nieuwsbrief. De schoffelaars worden ook van harte uitgenodigd bij de borrel ter afsluiting van de Klussendag op 16 november, rond 16.00 uur.
expositie tuindorpen
Voor wie tijdens de winterrust toch betrokken wil blijven bij de doelstelling van ons terrein is een bezoek aan de tentoonstelling Het Paradijs van de Arbeider: Tuindorpen en Tuinsteden een aanrader. Te zien in Museum Het Schip, gelegen aan de andere kant van het Westerpark (net geopend, tot 27 juli 2025). Centraal hierin staan steden, dorpen en buurten die vanaf het begin van de 20ste eeuw gebouwd zijn vanuit de gedachte dat bewoners in een stedelijke omgeving bij nieuwbouw het beste af zijn bij een huwelijk tussen stad en het platteland. Veel waarde wordt gehecht aan een groene en gezonde leefomgeving met een sterke gemeenschapszin en liefst ook betaalbare woningen. Al heten wij geen tuindorp maar een Eco-wijk, ons terrein sluit naadloos op deze traditie aan. Ons terrein geeft al jaren het goede voorbeeld, dus ga kijken naar onze geestelijke voorvaders in het museum.
leestip
Mooie aanvulling: in digitaal tijdschrift NUL20 pleit directeur Anne-Jo Visser van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) voor het voortzetten van deze traditie in Amsterdam. Gewezen wordt op de noodzaak van ‘hernieuwde focus op groen en gemeenschapszin’. Mooie woorden!