de hakselaar, soms verslikt-ie zich

Iedere tweede zaterdag van de maand wordt er gehakseld bij het paard. Die oproep kwam ook via de groenevingers-app binnen. Er waren nog extra handen nodig.

Het was dit keer trouwens niet de tweede maar de derde zaterdag in mei. Dat kwam doordat de planten-uitgifte voor de nutstuinen ook op de tweede zaterdag gepland stond. Omdat enkele vrijwilligers zich inzetten bij beide activiteiten werd het hakselen een week verzet.

De hakselmachine kwam uit de berging. Zo ook het elektra-snoer waarmee hij in het Buurthuisje werd aangesloten, en een 2-kuub-zak die met twee mooie grote takken en touw achter de haksel-uitspugende machine gehangen werd.
Ik kreeg een lesje van Sonja hoe je met beleid de takken met- en zonder bladeren door moet voeren. Dat luistert nauw, want pas op je handen!, je moet het bosje niet te zacht in de hakselaar steken. Als de machine het begin van de takken voelt dan slikt-ie ze verder naar binnen om te vermalen. Te dikke takken of stevige zijtakken moet je eraf breken, knippen of zagen, want die kan de hakselaar niet verwerken.
Ondanks het behoedzame voeden ‘verslikte’ de hakselaar zich toch een keer in de takken. De machine sloeg af. Dan moet je meteen de stroom eraf halen. Na een oppervlakkige inspectie was het euvel nog niet te zien, maar na verder demonteren van enkele onderdelen bleek er toch een stukje tak de boosdoener. Dan weer monteren en verder.
Binnen een uur was de berg snoeiafval uitgezocht, kleiner gemaakt en waar mogelijk gehakseld. Als dank kon ik een kruiwagen haksel meenemen. In mijn geval heerlijk voor de moestuin.

Heb je snoeiafval of wil je komen helpen?
Kom langs bij het paard. Snoeiafval kun je tegen het hek achter de bank bij het paard neerleggen. De gemeente heeft toegezegd dat ze binnenkort een grote bladkorf zullen plaatsen voor het snoeihout.
Hulp bij het hakselen is welkom. Iedere tweede zaterdag van de maand van 13.30 uur tot 14.30 uur.
Als dank voor het brengen van snoeiafval of na de hulp bij het hakselen kun je houtsnippers meenemen. Die zijn goed voor de tuin tijdens droge periodes en tevens een goede bodemverbeteraar.

overzicht
volgend artikel