buurtbewoner Pauline betrokken bij…

“Oh, wat ruikt het hier lekker”, roept een binnenkomende buurtbewoner, Pauline Spaas roert in een enorme pan en kijkt lachend op. Zij kookt vanavond voor zo’n veertig man bij Filah in de Van der Hoopstraat, canneloni met spinazie-kaasvulling, een bechamelsaus en wortelsla. Iedereen is welkom. “Dat is één van de leuke dingen”, vertelt Pauline “ik kom hier mensen tegen die ik in mijn eigen wereldje nooit zou ontmoeten.”

Pauline werkt vier dagen bij de HKU en kookt daarnaast sinds een paar maanden af en toe bij Filah. “Zo langzamerhand heb ik aardig wat ervaring met het koken voor groepen. Dat deed ik eerst bij de dak- en thuislozenopvang in de Willemsstraat. Het is echt een uitdaging om iets lekkers te bedenken dat je kan maken met weinig geld.”

De eettafel van Filah draait op een kleine vijftig vrijwilligers uit de buurt: koks, gastvrouwen/heren en snijhulpen. Filah was oorspronkelijk opgezet voor dak- en thuislozen en is onderdeel van de Stichting Kerk en Buurt Westerpark, maar gebeden wordt er niet voor de maaltijd. “Nee, geen gebed”, zegt Pauline “We lezen een gedicht of soms wil iemand iets zeggen, toch een kort moment van bezinning. Wat wij hier doen is een vorm van aandacht voor elkaar, voor anderen uit de buurt en ook voor mensen die niet zo makkelijk meekomen in de maatschappij. Die verbinding is het allerbelangrijkste en het is toch prachtig om dat in je eigen buurt te doen?”

Aan tafel bij Filah: ma-woe-vrij 18.00 uur stipt, kosten: 3 euro

overzicht
volgend artikel