buurtbewoner Marja Schavemaker gedecoreerd met lintje

Burgemeester Femke Halsema die namens de koning drieëndertig Amsterdammers een lintje mag opspelden in haar toespraak voor Marja: …sommigen vragen zich af waar u de tijd en de energie vandaan haalt om alles te doen wat u doet. Als u ziet dat er iets moet gebeuren, dan doet u dat gewoon, dat is tenminste wat uw vrienden over u zeggen…

Als kinderverpleegkundige draagt u zorg voor kinderen van de allerjongsten tot pubers. U bent geen doorsnee verpleegkundige, u gaat voor iedereen door het vuur, en weet iedereen gerust te stellen. Door uw kennis van niet-westerse culturen en talen biedt u een veilige haven aan alle ouders die het nodig hebben. Dit heeft ertoe geleid dat u het initiatief heeft genomen een voorlichtingsfilm te maken in 5 talen over ziekenhuisopnames voor jonge kinderen en hun ouders… u kreeg hiervoor de LEVV-innovatieprijs… Het prijzengeld heeft u weer ingezet voor het Astma-project, een instructiefilm over medicatie die nog steeds wordt gebruikt. En dat is nog niet alles. U zet zich ook in voor het klimaat en heeft een klimaattafel opgezet én u staat aan de wieg van de Avond4daagse Westerpark, waar u alles regelt van vrijwilligers, sponsoren en vergunningen en bent pas tevreden als alles marcheert… Het heeft de koning behaagt u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Twee dagen later zit ik tegenover buurvrouw en buurtbewoner Marja en zie tomeloze energie, enthousiasme en gedrevenheid.
Hoe het gelukt is om (de nietsvermoedende) Marja op woensdag 26 april, om 9.00 uur ’s morgens netjes aangekleed in het concertgebouw te krijgen?
“Vriend Thomas, die mij vaak uitnodigt voor premières en bijzondere voorstellingen, nodigde mij uit voor een speciale rondleiding in het concertgebouw voor de Vrienden van het Concertgebouw. Ik mocht Gültekin, mijn man ook meenemen. Vriendin Petra die het hoorde zei, ik weet dat je je momenteel niet zo fit voelt, dus ik kom jullie wel halen en zet je daar af, want dit is wel heel leuk! En zo ging het. Bij het uitstappen voor het Concertgebouw stonden daar mijn vrienden en mijn dochter Meral, die riepen: sorry Marja, je gaat een Lintje krijgen. Ik moest huilen, want dit had ik niet verdiend. Ik heb het niet alleen gedaan. Mijn vrienden weerlegden dit steeds door te zeggen: Marja, jij bent de trekker, jij bent de verbinder, zonder jou was dit alles niet tot stand gekomen.
Laat het lekker over je heen komen, zei Meral, nu sta jij in het zonnetje. Ik heb de knop omgezet, heb het regelen losgelaten en heb de dag op me af laten komen, samen met de mensen die dicht bij me zijn, familie, vrienden en collega’s.”

Na de ceremonie en de receptie volgde er nog een door de vrienden georganiseerde lunch, waar meerderen uit het complot aanschoven. Meral had een aantal mensen gevraagd foto’s en teksten aan te leveren over Marja en overhandigde haar dit gebundeld in een boek. Marja laat het me met trots en waardering zien: een prachtig cadeau en document, waaruit ook veel waardering blijkt voor wat Marja voor iedereen heeft gedaan, doet en betekent. Het boek gaat tijdens ons gesprek met een regelmaat open, ter illustratie.

Gewoon doen! is Marja’s tweede natuur.
Ze ziet en regelt. Staat voor iedereen klaar, is altijd bezig. Soms worden man en kinderen er wel eens moe van. Dan zei ze maar sorry, als ze weer weg moest, of als er weer een zak met kleding in de gang stond voor vluchtelingen, voor baby’s heeft ze ook tientallen zakken meegenomen (veel van buren uit de wijk) en voor ouders die plotseling moeten blijven overnachten in het ziekenhuis bij een spoedopname van hun kinderen. De overgebleven vrijwilligers t-shirts van de avond4daagse zijn hiervoor al vaak een uitkomst geweest.
Marja: “Ik ben trots op wat ik heb gedaan, dat de films van het Astma-project nog steeds actueel zijn, dat er een symposium uit is voortgekomen en dat Els Borst de DVD-box in ontvangst heeft genomen. Ik maak makkelijk contact, heb veel telefoonnummers, ik koppel mensen aan elkaar. Ik heb het nooit alleen gedaan.”

En hoe verder?
“Ik werk nog steeds 4 dagen, heb de Avond4daagse over kunnen dragen, ga nog steeds met heel veel plezier naar mijn werk en ik heb me aangemeld bij Extinction Rebellion omdat ik me nog steeds ernstige zorgen maak over het milieu. Ik ga me niet laten arresteren, maar wil wel de visie gaan uitdragen.”

genoemde projecten
Voorlichtingsfilm jonge kinderen en hun ouders wint levv-innovatieprijs:
Astma-project
Klimaattafel
Avond4daagse Westerpark
Lintjesregen OLVG

overzicht
volgend artikel