buurtbewoner Jan betrokken bij…

“Zelf word ik er ook gelukkig van”, vertelt Jan Hoogland over zijn vrijwilligerswerk bij het Danspaleis. “Ik houd van dansen en van muziek en veer op als ik met mensen kan werken.” Jan woont in de woongroep aan het Waterspiegelplein en helpt sinds anderhalf jaar bij de dansmiddagen voor ouderen.

Zo’n veertien jaar geleden maakte Jan voor het eerst kennis met het Danspaleis dat ouderen vitaal wil houden door muziek en dans. “Dat was in theater Gooiland in Hilversum, ik was daar vanwege een vrijwilligersdag van de Luisterlijn. Aan het eind van de middag kon er gedanst worden, daar zag ik de mensen van het Danspaleis bezig en werd meteen enthousiast. Vooral toen ik hoorde dat het vrijwilligers waren die de bezoekers op de dansvloer uitnodigen. Ik ging vrolijk de deur uit”, herinnert Jan zich. De tijd was toen niet rijp om zich op te geven als vrijwilliger, maar jaren later, na het zien van de Kruispunt-documentaire (zie de link onder het artikel) over het Danspaleis, was hij om.

Zo was hij vorige week twee keer actief. “Dat vind ik een beetje veel, ik doe ook nog vrijwilligerswerk bij het Ketelhuis en wil drie keer per week zwemmen, maar ik kan moeilijk ‘nee’ zeggen.”

Bij het Danspaleis werken inmiddels dertig mensen achter de schermen en zijn zo’n 250 vrijwilligers actief. Samen met de twee andere vrijwilligers was Jan vorige week in het Sarphatihuis. Het betrof de ‘huiskamer versie’, bedoeld voor mensen met een lichamelijke en/of een mentale beperking. “Samen met zo’n twaalf bewoners zaten we rond een grote tafel. De eerste vraag luidt meestal wat voor muziek er vroeger thuis werd gedraaid. Of wij vragen welke muziek bij de eerste zoen hoort. En dan komen de meest fantastische verhalen los, de mensen leven helemaal op. Een van de bewoners, die aanvankelijk met veel moeite uit zijn stoel geholpen moest worden door een verzorgster, werd in de loop van de gesprekken steeds spraakzamer en enthousiaster en wuifde later zelfs zijn rollator weg toen hij naar het toilet moest. En ja, daar word ik gelukkig van, dat je meehelpt om zoiets los te maken.”

Soms komt het door de gesprekken niet eens tot dansen, een andere keer moet Jan de mensen de dansvloer bijna optrekken. “Dan moeten ze even een drempel over, maar daarna gaan ze los. Altijd! Allemaal!”

Meer info over Het Danspaleis
Documentaire over Het Danspaleis

Jan dansend met 92-jarige dame in de Koperen Knoop. Het Danspaleis zorgde daar met DJ, vrijwilligers en muziek voor extra gezelligheid tijdens de opening na de renovatie.

overzicht
volgend artikel